Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 viikkoa sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 7,911 - 7,920 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Jean S ,  hae kirjastosta  tuohon  vastaus . Sieltä saa mallit grafiikan kanssa miten viritetään hakkuu kustakin  metsän vaiheesta  kun siirrytään monikerrokselliseen.     Jossain  kohdin  alkaa  teksti ; ” Lue tämä ennen kuin teet mitään….” se on hyvä luettaa tekijälle!  saattaa löytyä netistäkin.    Noista  käyristä katsoen  olis hyvä jättä niitä alle   rklm 20 cm puita seuraavaan myyntiin koska niillä on nopein taloudellinen tuotto.   Ennakointi on se  ajatus!

    suorittava porras

    Ei se jk kirjastossa käymällä parane. Kannattaa käydä joskus metsässäkin ja ottaa laput silmiltä.

    A.Jalkanen

    Oikein! Pitää vaan aluksi päättää pyrkiikö tasarakenteiseen vai erirakenteiseen metsään. Arvometsän ja Timo Pukkalan blogeissa on myös ilmaisia neuvoja.

    mehtäukko

    Tuo Jean S ”kysyn edelleen: jos haluatte..” ei välttämättä millään nimikkeellä ” menestyksellisesti”. On nimittäin niinkin, että kaikenlaisten vaikuttavien tekijöiden yksikin ratkaiseva seikka tekee ”menestyksestä” mahdottoman.

    Jean S

    Anneli (ja muutkin):

    Jos katsomme kuvaa

    https://puuhuolto.fi/korjuun-suunnittelu/leimikon-suunnittelu/hakkuutapa-ja-korjuumenetelma/harvennustavat-valinnan-periaatteet/

    ja käytämme sen terminologiaa,

    haluamani hakkuun tavoitteena on siis, että poistetaan

    – kaikki valtapuut ja lisävaltapuut

    – lähes kaikki välipuut siten, että niistä voidaan jättää koivua ja mäntyä siemenpuiksi esimerkiksi 50 runkoa/ha

    ja säästetään

    – alikasvospuut

    ja niiden lisäksi kaikki aluspuukuuset sekä aluspuukoivua ja muuta halpaa lehtipuuta niin, että haluttu varjostusvaikutus saavutetaan. Aluspuiden jäävä määrä voisi olla vaikkapa 100-300 runkoa/ha riippuen vähän, minkä verran sitä on tarjolla.

    Jäljelle jäänyttä jätemetsässä olisi siis kaksi jaksoa, joita voitaisiin kutsua ”ylispuiksi” ja ”taimikoksi”. Taimikkoa voitaisiin täydentää istuttamalla ajourille mäntyä toisena kesänä hakkuun jälkeen, ja lisäksi oletetaan, että luontaista koivua ja kuusta syntyisi itsestään. Ensiharvennuksessa poistettaisiin heikkolaatuiset ylispuukoivut ja siistittäisiin kuusiryhmät. Sen jälkeen jatkettaisiin kasvatusta yhtenä jaksona.

     

    A.Jalkanen

    Mitä etua saavutetaan tällä hakkuulla Jean S verrattuna siihen että tehdään nyt avohakkuu ja metsänviljely? No säästetään jonkin verran uudistamisen kuluissa. Toisaalta jos ison puuston alle jääneistä koetetaan muodostaa seuraava puusukupolvi, saatetaan hävitä kasvussa, mikäli niissä ei ole hyvät latvukset tai jos ne eivät toivu toivotusti varjostuksen poistumisesta.

    Mikä on valtapuuston puulajien jakauma tällä hetkellä? Mikä on kasvupaikka? Miksi halutaan alikasvospuilla aikaan varjostusvaikutus, heinien estämiseksi? Silloin ei ehkä ollakaan enää männyn kasvupaikalla, joten männyn istutus tuntuisi turhalta. Siemenpuiksi jättäisin muutamia isoimpia valtapuita; eri puulajeja, ei allejääneitä välipuita joista tulee heikosti siementä, vaikka säästöpuuryhmiin, niin niitä ei sitten tarvitsisi poistaa.

    Jean S

    Säästetään aika paljonkin uudistamiskuluissa.

    Pohjanmaa on täynnä samanlaisia reheviä kuvioita ojitetun suon ja kivennäismaan rajapinnassa tai soistuneilla kankailla. Kun näissä yleensä on valtapuuna mänty-koivusekoitus, alikasvoskuusentaimikko on ihan kehityskelpoista. Ensimmäisessä kohteessa taas oli kuusi-koivusekametsä, joka oli tuntemattomasta syystä – ehkä käyttö joskus hakamaana – ollut aikoinaan aika väljähkö ja jossa sen takia oli nimenomaan välipuita enemmän kuin yleensä.

    Aluspuilla ja vähillä välipuilla halutaan aikaan varjostusvaikutus sekä olemassaolevien kuusentaimien että näitä isompien nollarunko-aluspuiden valoshokin estämiseksi ja niitä käytetään myöhemmin nostamassa ensiharvennuksen litrakokoa.

    Laihat koivut ja muut lehtipuut ovat päätehakkuussakin aika vähäarvoisia, joten siinä syntyvä tappio ei ole merkityksellinen, ja puu varjostaa, vaikka se olisi vähän saanut kolhujakin päätehakkuussa.

    Mänty kasvaa rehevässäkin maassa ihan hyvin ja lähtee ajouran keskellä riittävästi alkuun tuollaisissa oloissa.

     

    A.Jalkanen

    Kuulostaa järkeen käypäseltä, paitsi missä vaiheessa varjostuspuita harvennetaan ja kuinka paljon, se vaatii osaamista tai kokeilua. Peitteistä kasvatusta kai, tai jotain. Onnea matkaan!

    Perko

    Kohtalaine  varjostus on  kun puiden väli on noin puolet pituudesta.  Heinä ei enää  haittaa ja männyntaimia ilmestyy kummasti jos on  siemeniä satanut puista tai kylvetty. Kokeiltu  juttu 160  – 200 kpl.

     

    Visakallo

    Vielä kun kuulisi sen, mistä ne säästöt syntyy? Juuri edellä kerrotulla tavalla meikäläinenkin metsätalouttaan aikoinaan aloitteli, mutta homma törmäsi hakkuiden huonoon kuutiohintaan, suureen hoitotyömäärään ja kustannuksiin.

Esillä 10 vastausta, 7,911 - 7,920 (kaikkiaan 12,796)