Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 viikkoa sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 7,891 - 7,900 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Jälkiviisaat  Visa  ja Ranen olisi pitänyt olla  tuulensuojana kun osaatte  ennustaa  sään ja tiedätte asian !    Se on  kokonaan teidän tahallinen tuho.

    Nostokoukku

    Ottamatta kantaa eri kasvatusmenetelmien paremmuuteen, kysyisin onko joku nähnyt 50 vuotta vanhan aukon? Minä en ole koskaan nähnyt. Toimenpiteistä huolimatta metsä on yleensä uudistunut. Ei ehkä taloudellisesti ajatellen parhailla puulajeilla, mutta luonnon mielestä ilmeisesti juuri oikeilla.

    Visakallo

    Mikähän siinä mahtoi Perko olla, kun silloin aikoinaan tahtoi tulla melko paljon tuulenkaatoja ja pystyyn kuivumisia niihin minun suojuspuumatsiini? Eihän silloin suomenkielessä vielä edes ollut sanaa ilmastonmuutos.

    Perko

    Sinähän  Visa ole alasi guru niin eikös se hoidu kun vetelet paljaaksi siitä saapi hyvää varastolaania . Mie en puutu Kassisen etäparantamisiin.

    Jean S

    Arvometsän terminologiassa on eriasteisia poimintahakkuita, MG:llä taitaa olla kanssa pari erilaista. Olennaista kuitenkin näissä kaikissa tilanteissa oli, että tarkoitus ei ollut nyppiä pois puuta sieltä täältä, vaan nimenomaan hakata pari ylintä latvuskerrosta ainakin lähes kokonaan pois, eli jonkinkaltaiseksi päätehakkuuksi sitä olisi siinä mielessä luonteva kutsua. Arvometsä kutsuu varmaankin voimakkaaksi poimintahakkuuksi. Ja esimerkkisarjan neljän hakkuun sarjaan mahtuu tosiaan suojuspuuhakkuu, ylispuiden poistohakkuu ja kaksi avohakkuuta lisämaininnoilla, ja kohteliaasti sanottuna lopputuloksilla, metsänkäyttöilmoituksilla ja puukauppasopimuksilla ei ole loogista yhteyttä toisiinsa.

    A.Jalkanen

    Jatkuvan kasvatuksen poiminta on kasvatushakkuuta, ei päätehakkuuta. Kannattaa opiskella metsänhoidon suositukset. Niissä kerrotaan mm. mitä metsälaki sanoo; milloin metsälain uudistamisvelvoite laukeaa.

    Jean S

    Se on ihan sama vaikka se uudistamisvelvoite laukeaisi, jos ”aukolla” on riittävä määrä puuta polvenkorkuisesta kahdeksanmetriseen. Kemeroita toki saattaa jäädä jotain saamatta.

    EDIT: Anneli perusteli siis metsälailla, että kaikki hakkuut ovat kasvatushakkuita riippumatta siitä, miten paljon niissä poistetaan latvuskerroksia, kunhan jäljelle jää riittävä määrä kasvatuskelpoista puustoa niin että uudistusvelvoite ei aktualisoidu.

    Itse näkisin, että tällainen ”jatkettua kasvatusta” hyödyntävä päätehakkuu voitaisiin tehdä niinkin, että puuttuva taimiaines syntyisi hakkuun jälkeen luontaisesti.

    A.Jalkanen

    Mistä taimiaines syntyy jos ei ole enää siemenpuita jäljellä? Jos taas on siemenpuita jätetty, niin sitten puhutaan ehkä ennemminkin päätehakkuusta. Tosin kuusella siemenpuiden käyttöä ei yleensä suositella, syynä ehkä kuusen kasvupaikkojen yletön pintakasvillisuus. Jos alikasvosta on paljon, toki sen voi hyödyntää, mutta toisaalta sitten maata ei voi muokata luontaisen uudistamisen varmistamiseksi.

    Jean S

    Mistä taimiaines syntyy jos ei ole enää siemenpuita jäljellä? Kysymys on erittäin hyvä, koska tosiaan yleensä sinne aina jotain siunaantuu, usein jopa sitä puuta, jonka siemenpuita kuviolla ei ole, kuten suorittava on ansiokkaasti tuonut männyn siemenpuuhakkuiden osalta esiin.

     

    Jovain

    Hyvin vähän tällä on tekemistä jatkuvan tai jatketun kasvatuksen kanssa. On verrattavissa aloituksen esimerkkiin ja siihen, että metsälaki tällaisen toiminnan sallii. ”Uudistamisvelvotteesta” tavalla tai toisella on huolehdittava. Ostopalstoista oli kysymys ja puustopääomien kuittaamisesta. Hyvinkin kartuttamaan ostajan metsäpinta-alaa, joka sinänsä on edullinen vaihtoehto. Paljon on myös tällaisia (putsattuja) metsätiloja myytävänä.

Esillä 10 vastausta, 7,891 - 7,900 (kaikkiaan 12,796)