Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 viikkoa sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 7,831 - 7,840 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Kysymyshän ei ole jarruttamisesta, ei myöskään hiilen sidonnan vähenemisestä. Samoista puumääristä ja metsien kasvusta on kysymys, joilla näitä asioita määritellään. On myös vaihtoehtoja mieluummin, kuin antaa väärää todistusta metsänhoidosta. Pilalle harsitut metsät, hoidon puutteessa olevat metsät, tai metsälain tulkinta jatkuvasta kasvatuksesta, eivät edelleenkään ole se vertailukohta.

    mehtäukko

    No mitä niistä hoitamattomista jankata sitten yöt päivät. Teriin järjestään, ja antaa 100 vuoden päästä perikuntien ihmetellä uusia tuulia.

    Jovain

    Timppa; jos taimia ei synny tai jos syntyy, ”niiden kasvu tekee puuhasta järjetöntä”, on aika hyvä. Kaikki maapohjat eivät ole herkästi taimettuvia. Myös jaksottainen on vaihtoehto ja olet kertonut jatketusta kiertoajasta, sekin on hyvä vaihtoehto.

    Perko

    Onko siellä Timpan soissa hakoja   tai liekoja? Jos ei ole niin sitten taimettomuus ongelma on ollut  pitkään jo ennen jääkausia.

    Timppa

    Kyllä meidän soista löytyy suuria liekoja ja joskus myös ihan suon päällä olevia kantojakin.   Et Perko ole näemmä huomannut, että luonto muuttuu jatkuvasti.  Niin myös suot.  Niillä pärjäävät suokasvit, jotka pyrkivät mahdollisuuksiensa mukaan estämään metsänkasvua ja aika usein onnistuvatkin siinä.

     

    Perko

    Jospa ne maanmöyhimiset ovat kääntäneet pintaan ”alunat” sun muut  raskasmetallit haittaavat ainekset  ja siitä liuenneet veteen.

    Metsäkeskuskin  on jo huolissaan.

    ”Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelman väliarvioinnin mukaan eroosiohaittojen torjunnassa sekä koulutuksessa ja neuvonnassa tarvitaan tehostamista. Suurimmat ongelmat pintavesien tilassa ovat Saarijärven reitillä maakunnan luoteisosissa. ”

    Jean S

    (sarkasmivaroitus)

    Mutta Timppa. Sinun suosihan ovat varputurvekankaita. Niillä metsänkasvatus keinollisen uudistamisen kautta on kannattamatonta ja ne tulisi jättää luonnontilaan. Sen sijaan jatkuva kasvatus loistavasti toimii korvissa sekä mustikka- ja puolukkaturvekankailla, joille syntyy helposti kehityskelpoinen aluskasvos, ja joita on suurin osa suometsistä.

     

    Sitten asiaan.

    Muistaakseni täällä on todettu, että varputurvekangas/isovarpuräme-tyyppiset kohteet vaativat vettämistä taimettuakseen luontaisesti, jos taimettuvat sittenkään.

    mehtäukko

    ”Metsäkeskuskin  on jo huolissaan.”

    ”Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelman väliarvioinnin mukaan eroosiohaittojen torjunnassa sekä koulutuksessa ja neuvonnassa tarvitaan tehostamista.”

    No mikä on Metsäkeskuksen rooli, kun noin ristiriitaista on sanoma?

    A.Jalkanen

    Hyviä vesiensuojelun ohjeita on jo käytössä eri organisaatioissa. Viitataanko tuossa ehkä siihen että ojitusta ja muokkausta tekevät yrittäjät tarvitsisivat täydennyskoulutusta? Metsäkeskus voi järjestää näitä yhdessä alan toimijoiden kanssa.

    Suurin eroosiohaitta liittynee turvemaihin. Metkassa aiotaan tukea suometsien hoidon suunnittelua, joten tässä kohtaa Metsäkeskus pääsee vaikuttamaan jos se jakaa tuet; jakaa sitten vain päteville suunnittelijoille.

    Nostokoukku

    Koulutuksessa ja neuvonnassa on tehostamista.

    Tällä Metsäkeskus hakee töitä ja tuloa itselleen.

    Hyviä vesiensuojelun ohjeita on

    Ohjeita on ja niitä voidaan räknätä mappikaupalla lisää hyllyihin. Ei kai Metsäkeskus sentään maastoon ole koulutusta menossa antamaan. Toiminta maastossa kuitenkin ratkaisee. Ohjeet, ympäristöoppaat ja muu mainosmateriaali ovat kuitenkin aivan eri asia kuin maastossa työtä tekevän urakoitsijan saamat työmaaohjeet.

Esillä 10 vastausta, 7,831 - 7,840 (kaikkiaan 12,796)