Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,352 vastausta, 141 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 5 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 6,711 - 6,720 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Ihan vaan helpottaakseni Timpan painajaista.  Olen myynyt vaihtelevalla rytmillä erikoispuita.  60 luvulla jo Mahogany oy osti viiluksi ”viimeistä pintaa” faneriin. Jokin vuosi siten keräsin  myös järeää tavaraa ja homma kannatti.  Timppa kun seuraavan kerran tulet mittailemaan puitani niin ilmoita,  tarjoan mieluusti kahvit aperitiivein.  Suoraan sanoen en pidä nuuskijoista!  Sinähän sait täydellisen tiedon jo Lapinjärveltä eikö niin.

    13:14

    A J  mitä sitten jos on ollut tuhoja jossain?   Saattaa vaikka  kärryt kaatua, varoa pitää mut’ ei pelätä!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pentti Niemistön laskelmassa (joka oli täällä esillä aiemmin) saatiin jaksollinen malli esimerkkilaskelmassa hyvinkin kilpailukykyiseksi, kun laskettiin tulopuolelle avohakkuun hakkuutähteiden myynti mukaan. Metsätuhoriskit ja uudistumisriskit saattavat heilauttaa käytännössä tilannetta paljonkin suuntaan tai toiseen. Metsälehdessä vai YLEllä Metsähallituksen kaverit kertoivat, että heidän jatkuvan kasvatuksen yrityksissään on ollut paljon lumituhoja vuonna 2018, kun siirtymävaiheessa jaksollisesta jatkuvaan oli jouduttu jättämään honteloita alle jääneitä puita.

    Rukopiikki

    Taisi olla tuona talvena pohjoisessa vähän joka metsässä lumituhoja. En ole viitsinyt laittaa kuvia jatkuvan kasvatuksen metsistä kun palstalla ei ole vielä ollut niin tylsää että olisi tarvinnut muuraispesää kepillä sorkkia.

    Puuki

    Energiapuun (myös rangan) myynti keikautti jo kannattavuuden laskennassa   tasaikäisen metsän puolelle entistä enemmän.   Jos/kun tehdään yksi harvennus jo ennen 20 vuoden ikää, muuttuu NNA-laskennassakin arvot eri asentoon kuin ennen vaikka aloitusvuoden tulo-meno- tasot olis laskettu vähän väärinkin osaoptimoimalla vain jk-vaihtoehtoa .

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    Timppa

    Perkolle tiedoksi, meiltä päin ovat koivulaatutyven ostajat kadonneet.  Ihmettelen, jos saat jatkuvan kasvatuksen metsääsi koivun kasvamaan tukkikokoiseksi.  Ei meillä kasva minkään kokoiseksi isojen puiden  seassa.  Ei muuten kasvaneet Lapinjärvelläkän.  Olet siis oikeassa, sain riittävän tiedon Suomen parhailta jatkuvaa kasvatusta tutkivilta tiedehenkilöiltä.  Jos olet heitä etevämpi, onnittelen.

    Jaksollinen on vähintään 50 % kannattavampi tavallisessa metsässä.  Ero tulee vakaasta ja lisääntyvästä paremmasta kasvusta verrattuna taantuviin  jatkuvan kasvatuksen metsiin, joiden taimettuminen on todella sattumanvaraista.

    Perko

    Kuulehan Timo,  se on ihan sama miulle miten sinun mehät tai paljaat on, ei haittaa eikä paranna omaa tulostani. Joten on hyvä kun huolehdit omastasi 110 % sesti!     Jos on asiaa,  mutta muuten en kommentoi möläyksiisi, sopiiko niin.

    Visakallo Visakallo

    Timppa on tämän palstan asiallisimpia kirjoittajia. Joka väittää hänen möläyttelevän, syyllistyy kyllä itse siihen josta Timppaa syyttää.

    Jovain Jovain

    ”Siirtymävaiheesta jaksollisesta jatkuvaan” voi olla yksi ratkaisu. Puhutaan yleisesti taantuvista metsistä. Tehdään jaksottaisen metsistä jk metsiä, näin jopa lainsäädäntö suosittelee tekemään, vaikka ei ole takeita metsän uudistumisesta, ei metsän taimettumisesta. Tehdään vielä pienillä puustopääomilla, eli usein seurauksena on vajaatuottoisia metsiä. Tässä on uutta harsintajulkilausumaa tähän päivään. Ei ne metsänhoidon ongelmat siitä korjaudu, vaikka kuinka yritetään luoda vastakkainasettelua. Jos joku metsänhoidon aktiivi, kuten Perko, vie metsänhoitonsa niin pitkälle, että seuraa puuston kehitystä lustojen paksuuksista ja tekee vielä tulosta, ansaitsee kyllä syvään kumarruksen.

    Visakallo Visakallo

    Eikös metsänhoito perustukin ainoastaan lustojen paksuuntumiseen puiden pitenemiseen, vai olenko käsittänyt jotain alun perin väärin?

    Jovain Jovain

    Saahan sitä vaikka pyllistellä, ei täällä kukaan ole kyseenalaistanut teidän metsänhoitoanna, se toimii ja vielä eturintamassa, mutta on tuolla lustomittauksella osoitettu myös, että toimii ja tehdään tulosta myös jk metsässä.

Esillä 10 vastausta, 6,711 - 6,720 (kaikkiaan 14,352)