Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,352 vastausta, 141 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 21 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 6,681 - 6,690 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Nostokoukku

    Runkopiikki. Jalostuksella on aina hintansa, ne varjopuolet joista ei yleensä keskustella. Jos jalostuksella saadaan 30%:n kasvunlisäys puuhun tai ravihevoselle 5 sekunnin parannus kilometriaikaan, on myös jotain ominaisuuksia joita menetetään. Jonkun halutun ominaisuuden pysyvä juurruttaminen lajiin edellyttää jossain määrin  sisäsiittoisuutta. Ja sillä on aina myös varjopuolensa. Epäilen, että näin on käynyt myös metsänjalostuksessa. Paikallista alkuperää ei taimissa ole, ne voivat olla varsin kaukaakin istutusalueelta. Se, että kirjanpainaja iskee lumituhon tai myrskyn kaatamaan kuuseen on normaalia missä tahansa, suojelualueillakin. Mutta suojelualueilla näkee aika harvoin pystyyn kuolleita kuusia, joiden kuivumisen syy on kirjanpainaja vaikka ikänsä puolesta ovatkin jo vähän huonossa hapessa. Puunkasvatusalueillahan nämä 40-60 vuotiaiden nopeakasvuisten jalostuskasvien massakuolemat ovat jo liiankin yleisiä, suhteellisen pienellä alueella jopa satoja hehtaareja. Lapin männiköiden tervasrosovaivat parhaassa kasvussa olevissa puissa saattavat johtua samasta syystä.

    Gla Gla

    Ruklpiikki: ”Onko jalostettu kuusen alkuperä herkempi hyönteistuhoille. Mitä jos jalostukseen on valittu erityisen hyvin toukille maistuvat puut.”

    Mistä syntyy ajatus, että ns. luontaiset olisivat parempia? Eihän jalostetutkaan mitään synteettisiä laboratoriosiemeniä ole, johon ohjelmoitsija on nykymuodin mukaan jättänyt bugien korjauksen kenttätestauksen hoidettavaksi. Ei, luonto niissäkin on takana. Kun ne nyt sattuu kasvamaan hyvin ja etenkin männystä puhuttaessa myös laatu on hyvä, riski tuhonkestävyyden suhteen lienee 50/50. Se tarkoittaa, että joka toinen epäily pitäisi kohdistua siihen, että jalostetut ovat muissakin ominaisuuksissa ns. luontaisia parempia. Näin ei tapahdu, asenteet painaa mielikuvia toiseen suuntaan.

    Kun istutusmetsä varttuu ja alkaa tuottaa siitepölyä, sekoittuu se alueen muun puuston siitepölyyn eli alueelle tulee uutta perimää. Ymmärrän tämän monimuotoisuuden lisääntymisenä ja terveyden parantumisena, kun sukurutsaus vähenee ja geneettinen vaihtelu lisääntyy. Alueen taimikoihin usein päätyy istutustaimien lisäksi myös luontaisia, joten tämä perimä leviää alkuperäisen kuvion ulkopuolelle.

    Stressaantunut puu on arka tuhoille. Tämä tilanne on esim. ko. puulajin vaatimuksiin nähden väärä kasvupaikkatyyppi, ahtaus, pimeys jne. Jk:n ainoa luonnollinen piirre on se, ettei mänty ja koivu menesty.

    Gla Gla

    Nostokoukku: ” Jos jalostuksella saadaan 30%:n kasvunlisäys puuhun tai ravihevoselle 5 sekunnin parannus kilometriaikaan, on myös jotain ominaisuuksia joita menetetään.”

    Menetetyn ominaisuuden ei tarvitse olla huono asia. Jos pumppaat auton renkaaseen 1,5 barin sijaan 2,3 bar, kaikki ominaisuudet paranee. Jos siis ravihevosvertaustyylillä jatketaan.

    Jovain Jovain

    Saahan sitä tarjoilla vaikka jaksottaista metsänhoitoa jk metsänhoitona, sehän voi olla sitä parasta metsänhoitoa tänä päivänä. Miten siitä lustoseuranta poikkeaa, tai 60 vuoden seikkailu vatukoissa. On metsänhoitoa tänä päivänä, ei niitä ennen ollut ja siihen on vaan pyrittävä sopeutumaan. Tai Puukin ”valmiiksi erirakenteista”, kannattaa olla varovainen, ei se metsänhoito onnistu aina pystymetsään ja tulosta kuitenkin tehdään. Jaetaan täällä paljon hyviä vinkkejä.

    Nostokoukku

    Gla. Tuo rengasvertaus on vähän ontuva. Mutta jatketaan vain hevosteemalla. Jos ravihevoseen on pumpattu jalostuksella ylimääräinen buusti nopeita lihassoluja, kilometriaika saattaa parantua sen 5 sekuntia, niin jotain on menetetty. Ensin siltä räjähtää hermot ja toiseksi nivelet. Tästä on lukuisia esimerkkejä. Samoin saattaa käydä kasvien kanssa, tietenkin räjähtävät ominaisuudet ovat hieman toisenlaisia. Kuitenkaan lopputulos ei ole kovin hyvä.

    Gla Gla

    Saattaa käydä. Onko puissa todennäköisyys ei-toivottujen ominaisuuksien suhteen enemmän kuin 50%? Jos näin, miksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myöskään kylvösiemen tai istutettu taimi ei ole pitkälle erikoistunut koska myös siemenviljelmällä oli taustapölyä.

    Nostokoukku

    Gla. Se rengasesimerkki ei ole mitään jalostamista. Eikä se, että lannoittamalla saadaan vuosilusto paisumaan 2 millistä neljään. En ole kasvinjalostuksen asiantuntija, kunhan tavallisen tollikan maalaisjärjellä yritän asioita miettiä ja kaiken käsiini saavan aiheesta lukea ja vähän lukemaani ymmärtääkin, niin metsästä kuin hevosestakin. Mutta miksi puiden siemenviljelmiä yritetään perustaa mahdollisimman etäälle kyseisen puulajin luonnonmetsistä? Miksi esim koivun emopuita kasvatetaan muovihuoneissa ja sielläkin kukintoja pussitetaan  suojaan ulkopuoliselta siitepölystä? Miksi parhaiten satoa tuottavia vihanneslajikkeita on jalostettu ns. Hybrideiksi, jotka eivät pysty itse lisääntymään?                                                 Hevoset ei oikein sovi otsikon alle, mutta viimeinen vertaus siihen. Tiettyjen isäoriiden jälkeläisistä huomattavan suuri osa on nopeita ja kestäviä, mutta yli puolet on hyvin vaikealuontoisia. Tiettyjä sukuja on turha yhdistää. Tietyn sukuiset ovat hyviä, mutta ura jää yli puolella lyhyeksi. Näitä asioita on tilastoitu jo pitkään jokaisesta jälkeläisestä. Kasvinjalostuksessa jokaisen jälkeläisen seuraaminen on tietenkin työläämpää, vaikka jälkeläiskoealoja onkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No jos siemenviljelmä saa kovin paljon ulkopuolista pölyä, niin jalostuksen tuottama hyöty alenee. Jokaisessa metsikössä lienee taimista aina osa myös paikallista villikantaa, ja jos haluaa varmistella tätä, voi jättää siemenpuita.

    Puuki

    Yleensä jalostetut taimet ei ole klooneja. Silloin alkuperässä on geneettistä vaihtelua enemmän.  Koivuja on kyllä kloonattukin. Silloin ei  esim. taustapölytystä ja sen vaikutusta tule yhtään.   Mutta onhan se ainakin teoriassa mahdollista, että luont.taimet pärjää joskus paremmin kuin jalostetut alkuperät paikallisissa olosuhteissa.      Silti en usko hevillä , että esim. tervasrosolle olisi herkempiä juuri jalostetun alkuperän puut  . Se on sienitauti joka leviää puusta toiseen viotusten tai muun heikentymisen avustamana.             Vai onko jossain tutkittu asiaa ?

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

Esillä 10 vastausta, 6,681 - 6,690 (kaikkiaan 14,352)