Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,352 vastausta, 141 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 päivää sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 6,671 - 6,680 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Kun Joovain kehuit 60 vuotta seikkailessasi vatukoissa, …”eiköhän ole aika siirtyä kestävään metsänhoitoon?”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos Perkolla on 200 puuta jotka hän kasvattelee 10-15 vuotta ja tekee tilin, niin mitä sen jälkeen tapahtuu? Avohakkuu?

    Perko

    Pitää sanoa, että on 216 puuta eikä jos!  Niin sitten odotellaan  8-  14 v seuraavat siitä alemmista kokoluokista joista on  turvonnut niistä nuoremmista puista niitä on ja taimiakin on. Ei tehdä aukkoa  jos nuorempaa puuta riittää.  On myös tasaikäisen  jäänne johon joutuu tekemään kaistaleita kuin aukossa mutta niissäkin pilkottaa jo polvenkorkuiset taimet lumesta.    Näin toimitaan.

    A J  miksi muuten kysyt tätä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kysyn Perko koska minulla ei ole enää päässäni sitä metsäsi runkolukusarjaa – pääsi karkaamaan sieltä! Asiastahan keskusteltiin jo aiemmin ja yleisölle jäi ehkä epäilys, että hommasta puuttuu jatkuvuus. Helpottaisi ehkä tuskaa, jos kertoisit montako puuta on kussakin 10 cm läpimittaluokassa: 0-10, 10-20, 20-30. Nyt emme tiedä muuta kuin että 20-30 cm luokassa on 200 puuta. Klassinen malli sanoo että runkolukusarja on käännetyn J:n muotoinen, niin että paksuimpia puita on vähän ja ohuimpia eniten.

    Puuki

    Pottikuusentaimet kasvaa ensiharvennuskokoon lehtomaisella kankaalla alle 20 vuodessa keskisen Suomen alueellakin.   Kun vanhojen ohjekirjojen mukaan rk-ikä olisi kuusella 13 v, niin se onkin nykyään 5 v.     Sillä nopeudella järeytyvät viljellyt puut tuottaa riittävän nopeasti uutta korjattavaa ensiharvennukseen ja varsinkin sen jälkeen.

    Luont. uudistaminen kilpailee tuotossa sen kanssa karummilla kasvupaikoilla (mänty yleensä) ja jk vain joissain harvoissa tapauksissa , kun puusto on valmiiksi erirakenteista.

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    Rukopiikki

    Onko jalostettu kuusen alkuperä herkempi hyönteistuhoille. Mitä jos jalostukseen on valittu erityisen hyvin toukille maistuvat puut.

    Timppa

    Nythän netoukat syönevät yleensä ns lunnonpuita.

    Rukopiikki

    Voipi se olla että metsikön sama perimä on syynä lapin tervasroso-ongelmiinkin. Siksi luontainen uudistus on varmempi.

    Mielestäni jatkuvan kasvatuksen suhteen ogelmat johtuvat usein siitä että siihen pyritään siirtymään liian nopeasti. Tehtiin jk hakkuu 30-luvulla harsittuun metsään. Jäi kaikenkokoisia puita. Ei tuulenkaatoja eikä ötököitä. Lämpösumma alue siellä jotain yli 1000.

    Metsuri motokuski

    Kyllä jos perkolla on yli 200 puuta hehtaari mittaluokassa 20-30 cm se tarkoittaa että yksi puu on 8 m säteellä. Jos siihen lisätään vielä alemman mittaluokan puut x määrä niin väitän että sellainen metsä ei enää siemenen itse itseään. Toivottavasti näissäkin jutuissa olisi joku realismi. Tuossa mittaluokassa voisi olla korkeintaan 100 kpl/ ha jos edes jotenkin toimisi.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän nuo Perkon jk-jutut ovat olleet täyttä viihdettä koko ajan. Taitaa heppu vain vedättää meitä, mutta siinä kannattaisi kyllä ottaa huomioon, että joukossamme on myös käytännön jk-metsänomistajia, joille mikä tahansa puppu ei mene läpi.

Esillä 10 vastausta, 6,671 - 6,680 (kaikkiaan 14,352)