Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,391 - 4,400 (kaikkiaan 14,379)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Tomperi

    Ehkä jatkuvassa kasvatuksessa pitäisi tarkastella yhden käsittelykuvion sijaan kuvio rypästä?

    aegolius aegolius

    >Mielenkiintoinen kysymys on se, missä kulkee se raja, että homma on taloudellisestikin kannttavaa. 

    No jos nyt jatketaan lapsen kanssa, niin lapsikin ymmärtää, että vaikka uudistamiseen panostettaisiin 5000 €/ha, niin homma on taloudellisesti kannattavaa. Kyse on vain siitä, että onko sijoitetun pääoman tuottoprosentti riittävän korkea. Huomioiden palstalla vallitsevan arvostuksen prosenttilaskentaa kohtaan, asialla ei ole väliä. Miksi siis RR olisit huolissasi. 🙂

    Edit. Ja tuota sijoitetun pääoman tuottoa ei enää jokainen lapsi ymmärräkään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kappas, tuollapa tulikin (s. 41) selitys eräälle asialle: ”kansantaloudellinen kannattavuus, jossa puun tuottajien ja ostajien yhteenlaskettu taloudellinen tulos saa suurimman mahdollisen arvon”. Itse ymmärrän kansantaloudellisen kannattavuuden laajemmin eli sisällytän siihen puun tuottajien ja ostajien lisäksi koko metsäklusterin sekä julkisen talouden laajat kerrannaisvaikutukset.

    https://luontopaneeli.fi/wp-content/uploads/2022/04/luontopaneelin-julkaisuja-1c-2022-metsien-hoito-jatkuvapeitteisena-katsaus-taloudelliseen-tutkimukseen.pdf

    aegolius aegolius

    >vielä mielenkiintoisempi on suhteellinen arvokasvu puun iän funktiona, jonka jokaisen metsänomistajan tulisi ymmärtää.

    Ymmärrys on aina hyvästä. Tämä RR:n mainitsema asia on minua kiinnostanut metsien tila-arvioita katsellessa vuosien aikana. Voi ehkä sanoa, että yleisesti käytetyn summa-arvomenetelmän nuorilla metsillä käytettyjen kertoimien käyttö jää huteralle pohjalle, jos nuoren puuston arvokasvuun ei kiinnitä huomiota. Ei tämä(kään) teoria onnistuneiden kauppojen edellytys ole, mutta siitä on apua myös selvästi yläkanttiin tehtyjen tila-arvioiden tunnistamisessa. Olen tällaisia havaintoja kerännyt omiin muistiinpanoihin muutamia. Liljeroos myös kirjassaan käsitteli tätä aihetta hieman, mikä oli hienoa huomata. Muualla en ole aiheeseen törmännyt.

    Puuki

    Pitkässä selostuksessa (AJ:n linkki) jk:n ja tasaikäsen metsän kasvatuksen kannattavuusvertailuista kerrottiin mm. että jk-laskelmissa käytetään samoja kantohintoja harvennuksilla ja päätehakkuussa.  Olisiko tuolla puutoksella ”jotain” vaikutusta lopputuloksiin käytännössä, kun erot on kuitenkin huomattavan isot.      Nettonykyarvolaskelmaa on alkujaan metsätaloudesssa käytetty paljaan maan arvon määrittämiseen  eli lähtötapaus on tilanne, jossa on paljas maa johon pitää sitten arvioida paras mahdollinen käsittelyketju (?).  Sehän ei sovi kunnolla kuin juuri paljaan maan metsittämistapaukseen.  Jos on kuten usein kyseessä päätehakkuumetsä, niin silloin pitäisi laskea erilailla. Kunkin todellisen tilanteen mukaan eikä vain teoriassa. NNA-laskelma tai prolongaaminen sopii yhtä hyvin siihen kunhan otetaan huomioon todellinen tilanne mh-kuluineen, puustopääomakuluineen ja tuloineen aikatekijää ja laskentaprosenttia myöten. Ja muistetaan optimoida kaikki vaihtoehdot ei vain jk:n tapausta.       Kun viljelyvaihtoehdon sijaan tai ohelle otetaan osittainen viljely & luont. uudistus, käy useimmiten  niin että muut vaihtoehdot häviää tuotossa selvästi.

    Valkosen ym. tutkimukset jk ja tasaikäsen metsän kasvuerosta/kiertoaika oli antaneet samansuuntaisia lopputuloksia kuin itsekin olin pähkäillyt eli n. 20 % on melko yleinen ero tasaikäisen hyväksi.

    P.S.  Mahdollista vaihtoehtoisen sijoituksen parempaa tuottoa on turha vertailuun sotkea koska päätehakkuussa saatava lisätulo jää jk:ssa saamatta ja osin sitoutuu pakosta jäävään puustoon.

    Visakallo Visakallo

    R.Ranta tuolla edellä kirjoitti siemenpuista ja liiottelusta. Myönnettäköön pieni ilkeily siemenpuiden määrän samantekevyydestä, mutta suhteutettuna siihen, että joku jopa ehti esittää 500 motin metsän harventamista 200 mottiin, niin vitsini oli hyvinkin hillitty. Sitä vain hieman ihmettelen, että juuri R.Ranta, joka tunnetaan tarkkana laskumiehenä metsänuudistamisen kustannusten osalta, ei olekaan kovin tarkka tuulessa kaatuneiden siemenpuiden arvosta. Tuulenkaato-siemenpuiden korjaaminen taimikoista kun ei ole kovinkaan edullista. Aika usein käy niin, että ne jätetään korjaamatta lisäämään luonnon monimuotoisuutta. En tiedä, miten R.Ranta asiat laskee, mutta minulla ne tuulenkaato-siemenpuut menevät kulu- ja tulonmenetyspuolelle. Rahasummissa aletaan silloin jo helposti lähestyä vastaavan alueen kylvökustannuksia.

    Jovain Jovain

    Huonosti tuottaa Puukin jk metsä, kun päätehakkuussa jk tulo jää saamatta ja sitoutuu vielä jk metsän jäävään puustoon. Olen kokenut sen päinvastoin (laskenutkin). Tulo tulee jk metsästä ja jaksottaisesta jää saamatta.

    Jean S

    Viittaako aegolius edellisessä viestissään siihen, että metsäarvioissa odotusarvokerroin on 02-kehitysluokan metsällä sama, riippumatta siitä, onko kohde jo ensiharvennettu vai ei? (Ja jos ei ole, silloin odotusarvolaskelmassa on ilmaa, kun runkoluvusta vain kolmanneksella tosiasiassa on jokin odotusarvo.)

    aegolius aegolius

    Jean S, viittaan juuri tuohon. Eikä tuo virhe rajoitu pelkkään ensiharvennukseen, vaan muunlaistakin on vastaan tullut. Hurjimmassa tapauksessa tähän mennessä vaikutti siltä, että puuston ikä ei ole ollut myyjällä tiedossa ja se on arvioitu liian nuoreksi, mutta kuitenkin relaskooppimittauksen jälkeen puustoa on saatu reippaasti ja tukkiakin. Näin hehtaarihinta on pompsahtanut, kun tukitkin saavat yli 2 kertoimen. Tässä hurjimmassa tapauksessa 40 vuotias Väli-Suomen VT-mäntyhehtaari sai arviossa arvon 8750 €/ha. Otin arvion tekijään yhteyttä, mutta hän vaan ”levitteli käsiään” ja selitti tuijottavansa taulukkoa. En tiedä ymmärsikö edes ongelmaa, mutta yhtään mitään ei myöntänyt. Tarjouksen jätin kokonaan tekemättä, koska luulen yliarvion jäävän ainakin osittain korjaantumatta.

    aegolius aegolius

    >Olen kokenut sen päinvastoin (laskenutkin). Tulo tulee jk metsästä ja jaksottaisesta jää saamatta.

    Ja minä kun ymmärsin, että kokematta on jäänyt ja vain laskettu (virheellisin olettamin). Jos niitä oikeita kokemuksia olisi, niin niistä kuulisi mielellään. Aivan jokainen jk-kasvattaja pitää kuitenkin aivan kaikki yksityiskohdat pimennossa. Hmm, miksiköhän? Kehuja näistä jk-metsistä vaan satelee, mutta kaikki aina täysin yleisellä tasolla. Lisäksi näillä lukuisilla perustelemattomilla kehuviesteillä kaivetaan itselle sellainen potero, että sieltä ei sitten noustakaan, vaikka hommassa kävisi huonomminkin. Surullista, mutta jk:n kohdalla todella todella tavallista.

Esillä 10 vastausta, 4,391 - 4,400 (kaikkiaan 14,379)