Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,381 - 4,390 (kaikkiaan 14,255)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo Visakallo

    Tomperille: Kyllähän niitä vanhoja ja järeitä puita on aika paljon täällä Suomenkin metsissä. Saksassa niitä on toki ilmasto-olosuhteiden ja vuoristoisuuden takia enemmän. Maastollisesti haasteellisiin paikkoihin puut ”unohtuvat” helpommin pitkiksi ajoiksi kasvamaan. Tammethan ne Saksassa niitä kaikkein vanhimpia puita useimmiten on. Valtaosa Saksan metsistä on kuitenkin tasarakenteisia talousmetsiä kuin Suomessakin. Entisen Itä-Saksan vanhat metsät hakattiin sodan jälkeen Venäjän vaatimina sotakorvauksina. Jälleenrakennus puolestaan verotti tukkimetsiä lähes koko Saksan alueella.

    Jovain Jovain

    AJ: Saahan sitä selitellä. Tuo metsä on ollut maksimaalisen kasvun ja tuoton vaiheessa sen kiertoajan ja kasvu % on määritelty kietoajalle. Puuki saa laskelmissaan haluamiaan tuloksia, joilla ei ole tekemistä tämän tuloksen kanssa. Tuplat tuli ilman sen kummempia laskelmia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko tässä niitä hakemiamme kasvuprosentteja… Julkaisu on vanha joten oletettavasti nykyisillä menetelmillä päästään hiukan korkeampiin lukuihin. Lähdeaineisto on ilmeisesti 1. valtakunnan metsien inventointi. Onko viime vuosisadan alussa mitattu metsä ollut eri-ikäismetsää vai enempi tasaikäistä? Olisiko Tapion taskukirjassa vähän tuoreempia tietoja?

    Kts. Ilvessalon julkaisun taulukot 4 ja 5, s. 34-35: puuston tilavuuskasvuprosentin riippuvuus puuston iästä ja puulajista etelässä ja pohjoisessa eri kasvupaikoilla.

    https://www.silvafennica.fi/pdf/article4551.pdf

    Puuki

    Minulla laskelmien tulokset tuli semmoset kuin tuli,  kun laskin mahdollisimman todellisilla oletuksilla (kuvion kasvujen mukaisilla ja toteutuneilla hinnoilla)  exelillä tehdyllä laskentatyökalulla.  VMI-tuloksiin pohjautuvalla Motti – ohjelmalla tarkistin lopputulokset.     Jovainin tapauksen kanssa ei tietenkään ole mitään yhteyttä niillä.

    R.Ranta R.Ranta

    Visa: ”Eikös se ole aika lailla se ja sama, paljonko niitä siemenpuita hehtaarille jätetään, kun ei ne kyljellään ollessaan kuitenkaan kovin paljoa siemeniä kylvä?”

    Onko sinulla aina tapana näin liioitella? Eli onko kaikki muukin sanomasi samalla tavalla liioiteltua. Oletko muuten koskaan huomannut, että avohakuun reunoiltakin tahtoo puuta kaatua. Minä olen muuten joskus huomannut sellaistakin.

    Mahdatko tietää ja ymmärtää ollenkaan, että et ole aivan ainut, joka on joskus siemenpuuston hakannut. Minkin parisataa hehtaaria ja lukumääräisesti enemmän on kaatunut aukon reunoista puita  kuin siemenpuita. Enkä ollenkaan väitä, että riskiä ei olisi. Paikallisilla olosuhteilla on iso merkitys, eikä vuodet ole veljeksiä. Nuorista puista siemenpuusto sopivassa kohteessa ei välttämättä ole huono vaihtoehto. Puusto voi tarvittaessä jäädä vähän pitempäänkin, eikkä aukkoisuus ole niin suuri. Vaikka yl. siemenpuusto kannatta välittömästi poistaa, kun taimettuminen on tapahtunut. Jos parin euron puu sitten kaatuu, niin vahinko on merkityksetön. Pikkutukki ehtii sopivasti kasvaa tukkipuuksi siemenpuuna, josta saa jo sentään jotakin.

    Yleistykset ovat ongelmallisia.

    R.Ranta R.Ranta

    Lapsikin ymmärtää, että investoimalla panoksia puutuotokseen, puuntuotosta voidaan lisätä. Eikä se ole erityisen mielenkiintoinen kysymys.

    Mielenkiintoinen kysymys on se, missä kulkee se raja, että homma on taloudellisestikin kannttavaa.

    Puuki

    Sehän se onkin mielenkiintoista mikä yhteys on metsän kasvulla , arvokasvulla ja tuotolla missäkin tapauksessa.    Lisäksi luonnonolosuhteet kun vaihtelee laidasta laitaan  ja asettaa rajoja toimille niin nekin pitää ottaa huomioon.     Pelkkä %-tuottokin vie harhapolulle, jos vain sitä tuijottaa.  Jos jää esim . metsän potentiaaliset kasvumahdollisuudet  (arvokasvu mukaan luettuna) osin käyttämättä,niin  tuotto voi olla %:issa hyvä mutta ei yhtä  hyvätuottoinen kuin metsä olisi toisin toimimalla.  (3 %:n tuotto 100:sta on vähemmän kuin 2 %;n tuotto 200:sta, eikö ole ihmeellistä) .

    R.Ranta R.Ranta

    Prosennuaalinen kasvu puun iän  funktiona on AJ mielenkiintoinen ja vielä mielenkiintoisempi on suhteellinen arvokasvu puun iän funktiona, jonka jokaisen metsänomistajan tulisi ymmärtää.

    Kurki Kurki

    Prosennuaalinen kasvu puun iän funktiona on AJ mielenkiintoinen ja vielä mielenkiintoisempi on suhteellinen arvokasvu puun iän funktiona, jonka jokaisen metsänomistajan tulisi ymmärtää.

    Jos minä tietäisin jotain järkevää enemmän kuin muut, niin kertoisin heti sen muille täällä enkä vain vihjailisi kuinka tarkeää sen ymmärtäminen olisi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos metsässä pystytään ylläpitämään jonkin aikaa sekametsärakennetta jossa yksittäiset puut ovat suhteellisesti nopeimman kasvun vaiheessa, tulos on todennäköisesti erittäin hyvä sekä prosenteissa että euroissa.

    Meille tulee monelle jatkuvasta kasvatuksesta sekunnin murto-osassa mieleen erirakenteinen kuusikko, mutta on muunkinlaisia jatkuvan kasvatuksen metsiä. Timo Pukkala kirjoittaa blogissaan kuusen alikasvoksen vapauttamisesta koivikon ja männikön alta. Ainakin näissä tapauksissa jatkuva kasvatus voi lisätä puuntuotosta, kun vähätuottoinen taimivaihe valmistuu isojen puiden alla.

    ”Tutkimukset, joiden avulla käsitystä jatkuvan kasvatuksen heikosta puuntuotokseta ylläpidetään, koskevat eri-ikäisiä kuusikota. Eri-ikäiset kuusikot edustavat vain pientä osaa jatkuvan kasvatuksen metsiköistä, minkä vuoksi niiden tuloksia ei pidä yleistää kaikkeen jatkuvaan kasvatukseen. Esimerkiksi minun kaikki metsäni ovat jatkuvan kasvatuksen metsiä, mutta minulla ei ole ainoatakaan eri-ikäiskuusikkoa.”

    http://www.blogs.uef.fi/forest-issues/2022/02/10/vaaranlaista-yleistysta/

    Arvokasvuun liittyviä Timon blogikirjoituksia on lisää Arvometsän blogissa.

Esillä 10 vastausta, 4,381 - 4,390 (kaikkiaan 14,255)