Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,331 - 4,340 (kaikkiaan 14,255)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    mistä sait tuon 7 % Metsäsuunnitelman arvio hetkellisestä kasvusta juuri tällä hetkellä? Asiaa valaisisi jos kertoisitten millaisesta metsäkuviosta on kyse.  Mikä on puulajeittain keskimääräinen puun paksuus rinnankorkeudelta, läpimitan minimi ja maksimi, keskimääräinen pituus, pituuden minimi ja maksimi, pohjapinta-ala tai runkoluku puulajeittain. Tuosta jo palstan ansioituneet metsänmittaajat kalkuloivat kasvuprosentit? Ehkä vielä vähän lisätietoa: metsikön ikä, lämpösumma tai alue Suomessa ja kasvupaikka.

    aegolius aegolius

    >Tuolla edellä oleva laskentaesimerkki on fakta tietoa

    Huomasin nyt vasta tämän Jovainin tekstin. Sopisiko nyt vähän avata tätä ”faktaa”? Oletan, että kyse EI ole mistään toteutuneesta kohteesta, joka on päättynyt jo avohakkuuseen? Kyse on laskelmasta, jossa olet lähtenyt liikkeelle 7 prosentista?

    Metsuri motokuski

    Sen verran Panulle että männikön hakkuu siemenpuuasentoon ei ole itsessään jatkuvankasvatuksen hakkuu. Siemenpuu hakkuu sisältää uudistamisvelvoitteen,  joko luontaisesti tai kylvämällä. Männiköitä todellakin voidaan uudistaa myös jatkuvana mutta silloin jävää puustoa pitää olla olla jonkin verran enemmän. Suositus taitaa puhua jostain 50 – 150 kpl / ha välillä. Samoin joillakin maapohjilla suositellaan kevyttä muokkausta varmistamaan siemenen itäminen.

    Visakallo Visakallo

    Jatkuva kasvatus loppuu juuri sillä hetkellä, kun ko. alueelle syystä tai toisesta tehdään isompi tai pienempi aukko. Kaikki muu on selittelyä ja markkinamiesten löysää puhetta. Eihän ihminenkään voi olla melkein raskaana, vaan on tai ei ole. Mikään kuluttajasuoja ei koske jk-markkinointia, ja jälki on ollut sen mukaista.

    Puuki

    Taitaa olla jk:n raja siinä kunkin tapauksen min. PPA:ssa ja toisaalta pienaukon raja joka on 0,3 ha.   Siemenpuualakin voi sitten olla jossain tapauksessa ”jk:n metsää”, jos s-puita on riittävän paljon pystyssä.

    Teufelin Zumi

    Evoluutio on jatkuvaa kasvatusta, tahtoo ”asiantuntijalta” unohtua propagandan huumassa.
    Putinilla on Ukrainassa menossa jaksollinen kasvatus eli tapetaan ja tuhotaan kaikki.

    Metsuri motokuski

    Visakallo. Tuo on kyllä totta. Jatkuvan kasvatus päättyy aina aukkoon  mikäli niin tehdään. Enkä usko edelleenkään että jatkuvan kasvatuksen pyörittäminen kymmeniä vuosia samalla kuviolla tuo aina samaa tuottoa ja uutta taimiainesta. Kyllähän maapohja jossain vaiheessa tarvii kuitenkin jonkun peruskunnostuksen. Olkoon se muokkaus tai tulipalo. Se että onko meistä kukaan toteamassa tätä käännekohtaa niin epäilen. Taitaa meistä suurinosa olla ”maakuuntelukomppaniassa” kasvamassa koiranputkea. Siihen asti tästä on hyvä väitellä.

    Jovain Jovain

    Edellä: Vastaan tuohon ensimmäiseen kysymykseen ensin. Peitteisessä metsänhoidossa myös avohakkuu on sallittu hoitomuoto. Sitä on tullut käytettyä kiertoajan aloituksessa ja lopetuksessa. Väliaika voi olla mitä hyvänsä, voi olla erirakenteista metsänhoitoa tai muuta. Kiertoaika voi olla pitkä. Onko erittely yleensäkään tarpeen, kun menettelytapa on kutakuinkin sama. Kannattaako myöskään luontaisen ja keinollisen välille tehdä eroa, kun nekin ovat päällekkäisiä. Näiltä osin voisi yhdistää, mutta olisiko avohakkuuttomasta vaihtoehdosta palvelemaan suojelun vaatimusta?

    Metsuri motokuski

    Kerrotko jovain esimerkin peitteisestä avohakkuusta. Itse olen ymmärtänyt avohakkuun kaiken puuston poistona.

    Gla Gla

    Jatkuvan kasvatuksen käsite ja etenkin sen venyttäminen on tietysti markkinamiesten löysää puhetta tai muuta lahkeesta valuvaa tuotetta, jolla ei nyt ole metsätalouden harjoittajalle suurempaa merkitystä. Jatkossa voi silti olla tarve määritellä avohakkuu, koska sen kieltämistä niin moni ajaa.

    Panu ei välttämättä ole kaukana todellisuudesta, koska fsc sallii avohakkuut. Sertifikaattifirmalla saattaa paine kasvaa kieltää ne, mutta tällöin avohakkuun määritelmän ulkopuolelle voi hyvinkin jäädä vähän normaalia enemmän jättöpuita sisältävä kohde. Silloin ei fsc: n asiakkaat karkaa. Ja pitäähän muidenkin kuin kasvatettavien puulajien uudistua.

Esillä 10 vastausta, 4,331 - 4,340 (kaikkiaan 14,255)