Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,321 - 4,330 (kaikkiaan 14,255)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsuri motokuski

    Olen tässä nyt parina päivänä lueskellut erään yhtiön jatkuvan kasvatuksen (eri-ikäismetsän) hakkuun ohjeistusta. Peitteinen metsänkasvatus ei välttämättä ole jatkuvaa kasvatusta. Jaksottaisessa kasvatuksessa on myös peitteistä metsänkasvatusta kuten yläharvennukset ja suojuspuuhakkuut. Monesti nämä termit menevät sekaisin.

    Puuki

    Kun nyt Pukkalan mukaankin jk:een voi lukea vaappaalla tyylillä esim. joskus uudistettavan metsän (jota on yritetty alkuun kasvattaa jatkuvan kasvatuksen metsänä), niin miksipä ei tasaikäinen taimikkokin kelpaisi jatkuvapeitteiseksi tilastoihin , jos /kun uudistaminen viljelemällä tehdään heti hakkuun jälkeisenä kesänä .  Lisäbonuksena siinä on vielä paras mahdollinen hiilensidonta (ja kok. hiilitase), kun uudistetaan heti ja kunnolla.

    Jovain Jovain

    Metsuri motokuski puhut asiaa. Tuolla edellä oleva laskentaesimerkki on fakta tietoa ja palvelee hyvin myös kertomassasi tarkoituksessa.

    Perko

    Perinteisestä kasvatuksesta voi höllätä kun puusto on päässyt oikeaan asentoon . Oma seuranta  riittää ja  jatkuva myyntihakkuu on riittävä hoito.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timppa, hyvä kysymys: mikä voidaan tilastoida jatkuvapeitteiseksi metsäksi jos asiaa pitää alkaa seurata. Ajattelisin että sellainen alue jota ei ole tarkoitus avohakata ts. esimerkiksi ojitettu turvemaa. Niistä muodostuisi käsittääkseni suurin määrä hehtaareita tähän ryhmään. Jos sitten joudutaankin hakkaamaan aukeaksi, alue vain poistuu metsävaratietojärjestelmässä jatkuvapeitteisestä pinta-alasta.

    Panu Panu

    Kun siemenpuuhakkuu kelpaa jatkuvaan kasvatukseen niin voidaan myös ajatella, että eihän niiden pystyyn jätettävien puiden tarvitse olla siemenpuita. Ne voivat olla säästöpuita, haapaa, leppää ynnä muita normisäästöpuita. Ei tästä enää pitkä matka ole siihen, että aukkokin kelpaa jatkuvapeitteiseen kasvatukseen. Vielä kun jätetään alikasvostaimet ainakin siksi aikaa, että istutetut lähtevät kasvuun niin jatkuvapeitteistähän tuo on.

    Perko

    Monikerroksellisessa metsässä ovat tuotantoon sopivaa puuta eli optimi ”sarjat” .   Täällä ovat kirjoittaneet minulle ohjeita  jo vuosia  nyt kysellään  tietämättöminä sanastoa  määritelmilleen mistä ovat hörisseet.  Lain voimalla pitäis  kuin ennenkin , ei ihe pysty  omaa yritystään käyttämään, niin huh hah haa!

    aegolius aegolius

    >Avohakkuu on myös peitteisen metsänhoidon oiva uudistamistapa. 

    Toinen tamppaaja Perko on varmaan jk-toverin kanssa samaa mieltä tästä?

    Voisitko Jovain jo lopettaa avohakkuun sovittamisen jatkuvan kasvatuksen ja peitteisen metsänhoidon menetelmiin. Tästä on huomautettu kohta kymmenesti. Sinun on vaihdettava käsitteitä, jos käytät avohakkuuta.

    >Kalkkimäestä tässä oli kysymys, jos kasvusta helpotan 7 prosentiin, saadaan 200/7/14/50 vuotta/700m3/jaettuna pinta-alalla 60 ha/ saadaan 11,7 kiintoa vuodessa. Menettely entinen.

    Palaan Kalkkimäkeen. Ensin jk:n tuotto kuutioina oli 200 -> 800 eli 600 kuutiota, sitten ”kasvua helpotit” 7 prosenttiin ja päädyit ilmeisesti 200 -> 700 eli 500 kiinnon lisäkasvuun. Kuitenkin jaoit luvun 700 kuutiota 50 vuodella… Kysyin, mistä sait tuon 7 %? Eikö tämä ollutkaan mikään todellinen tapaus, vaan vain muutama virheellinen oletus ja laskuvirhe?

    Perko

    Johan se valvoja heräs puskemaan palstalle  sopimatonta asiatonta paskaa!

    P.S. Sensurointi on saavuttanut pisteen kuin ryssillä josta ei oo enää paluuta.

    aegolius aegolius

    Voitko ystävällisesti kertoa mikä kohta oli asiatonta?

    Edit. Voit tietenkin kertoa Perko mielipiteesi myös tuosta Jovainin ajatuksesta, että avohakkuu on luonteva osa jatkuvaa kasvatusta ja peitteistä metsänhoitoa. Voit myös ihan rohkeasti kertoa, jos olet kanssani samaa mieltä siitä, että ei ole. Ei tarvitse aina alkaa mouhoamaan.

Esillä 10 vastausta, 4,321 - 4,330 (kaikkiaan 14,255)