Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Rukopiikki

    Itse pitäisin 5ha ehdottomana miniminä mikäli mitenkään mahdollista. 10ha on jo ihan hyvä käsittelykuvio ja 20ha jo erinomainen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Riippuu myös metsälön koosta ja omistajan omatoimisuudesta, mikä on järkevä kuvion koko. Yleisesti ottaen isompi on kyllä parempi. Pienehköt kuviot voivat kuitenkin nostaa oman työn osuutta, ja mitä suurempi on oman työn osuus, sitä parempi yleensä kannattavuus. Eliöiden viihtymisen kannalta on parempi, jos maisemassa on pienen mosaiikin lisäksi myös isoja kuvioita, ettei kaikki ole reuna-aluetta. Isolla tilalla on mahdollista niputtaa pieniä kuvioita järkeväksi leimikoksi, pienellä ei. Kun tein itselle metsäsuunnitelmaa, metsäkeskuksen neuvoja totesi että on isoja kuvioita mutta kyllä ne isolle tilalle sopivat. Ison kuvion kuviotieto (puusto ja kasvupaikka) ei välttämättä ole yhtä tarkka kuin pienen kuvion, mikä vaikuttaa hieman puuston määrän arvion ja kasvun ennusteen tarkkuuteen.

    Perko

    Onkohan aukkoheinikoissa jokin ongelma kun  trullit ja trollit purkaa mieltänsä  Jatkuva kasvatus käytännössä palstalla?

    Timppa

    Tietysti turvemaat ovatkin asia erikseen.  Varmastikin kannattaa, jos säästyy ojitukselta ja puusto on sopivaa.  Mutta ei aina niilläkään, jos taimettuminen on heikkoa.  Silloin aukko ja luontainen hiespuu, jonka alle syntyy aikanaan luontainen kuusikko saattaa olla käypä vaihtoehto.  Ainakin paras vesimielessä.

    Rukopiikki

    Eikait se kuvion koko ole mitenkään tilan koosta kiinni. Miksei pieni alle 10ha tila voisi olla vaikka kokonaan samaa kuvioa? Vaikka pienellä kuvion sisäisellä vaihtelulla.

    Jalapa

    Jotenkin tuntuu, että henkilöt jotka puhuvat paatoksella jatkuvan kasvatuksen puolesta eivät itse omista metsää eivätkä erota mäntyä kuusesta. Koska asiakysymyksiin eivät osaa tai pysty vastaamaan vaan suolletaan asiaan kuulumatonta jargonia aritmetiikasta ynnä muusta.

    Kysymys kaikille jatkuvan kasvatuksen kannattajille.

    Kuinka etelän MT-pohjan hienojakoiset maat uudistuvat itsestään?

    vinkki: Lumettomassa maassa rouste nostaa kaikki siemenestä syntyneet sirkkataimet

    Rukopiikki

    Ka mikseivät uudistuisi kun aikaa ottaa. Luonnostaanhan sinne on aina puut itäneet ja kasvaneet.

    Puuki

    Jos on oikein kapeat palstat kuten Pohjanmaalla usein on ,niin ei siellä järkevää norm. käsittelykuviokokoa ole mahdollista ollakaan.  Kannattaisi tehdä   tilusvaihtoja niillä useita km:jä pitkillä 20-30 m leveillä kaistaleilla  , jos on tarkoitus harjottaa metsätaloutta.  Nytkin näytti oleva myynnissä muutamia semmosia kaistoja , että tuskin kartalta näkee jotta on kysymys metsäalueesta.  Retkeilymaastoja ne on paremminkin kuin metsätalousalueita; voi kulkea km-kaupalla omalla maalla yhteen suuntaan.

    Isommat kuviot sopii hyvin myös sen takia, että nykyään jätetään leimikkoon käsittelemättömiä kohtia muutenkin kuin kuviorajojen takia.   Mutta mm. maaston vaihtelevuus asettaa rajoja kuviokoolle.  Jos on esim. monenlaista korjuuolosuhteiltaan selvästi erilaista maastoa, ei niitä kannata yhdistää samaan kuvioon, ei toimi kunnolla  käytännössä.

     

     

    Rukopiikki

    Tilusvaihto ei käytännössä onnistu koskaan. Uusjako mahdollinen mutta tietää kymmenien vuosien käräjöintiä ja sukuriitoja sadoiksi vuosiksi.

    oksapuu

    Miksei toimi?

    Hakkuun voi tehdä talvella. Muokkaus ylhäältä alaspäin: laikutus, mätästys, ojitus-mätästys. Kaikki samalla koneella…

    Lopuksi sitten kylvö ylös ja taimet alas. Kokeiltu on ja onnistui…

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 13,323)