Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Kurki Kurki

    Joo, kiersin kuvaa oikealle ja siltä näkee alkuperäistä puustoa.

    Jovain Jovain

    Vastaa hyvinkin aloituksen ”koealaa”. Ei tunnu riittävän, että hakataan lakirajoille, tehdään vielä yläharvennuksena eli harsitaan. Hakataan metsä pilalle ilman tulevaisuuden ennustetta. On yleistä tämän päivän metsänhoidossa ja vastaa hyvinkin jatkuvan kasvatuksen väärää tulkintaa, joka on kirjattu metsälakiin.

    Pystykaupat ovat yhtiön hakkuita, jos vaikka ne tehdään metsänomistajan metsässä. Siihen nähden metsänomistajien hakkuut ovat vähäisiä ja niistäkin suurin osa tehdään Mhy korjuupalvelun kautta.    Näistä voi hieman päätellä metsänhoidon vastuukysymyksiä.

    Metsuri motokuski

    Mhy korjuupalvelun hakkuut ovat myös käytännössä pystykauppoja. Ne eivät eroa mitenkään yhtiön hakkuista. Olen aikoinani hakannut molemmissa organisaatioissa eikä eroa ole.

    Jovain Jovain

    Mhy mainostaa, että on vastine yhtiöiden pystykaupalle. Ei ole logistiikassa eroa yhtiön hakkuisiin, mutta hallinnollisesti ovat hankintahakkuita. Olisiko mitään sitä vastaan, jos hakkaisivat samalla sopimuksella? Ootoksessa on metsänhoitokin?

    mehtäukko

    ”Jk:n väärä tulkinta”.

    Siitä ei ole kysymys kun harha-oppia uskotellaan järkeväksi mh- menetelmäksi.

    Jovain Jovain

    Se on vähän kuin tuo Mhy maksu, tarpeellinen!

    mehtäukko

    Enpä ole tuon suhteen muuttanut mielipidettä.

    Timppa

    Tuostakin kuvasta tuli mieleen, että kehityskulku metsissä on täysin ennustettavaa ja sen pystyy näkemään aikaisempien tapahtumien pohjalta.

    Kun aloitat jatkuvan kasvatuksen, niin poistat parhaat puut.  Jäljelle jääneet eivät ole yhtä hyviä.  Kasvavat hitaammin.  Kun sitten myöhemmin tarvitset taas yhtä paljon rahaa, sinun puusi ovatkin pienempiä, joten niitä on hakattava useampi samaan tuloon päästäksesi.  Metsä harvenee entisestään.  Pohjapinta-ala ja kasvu pienevät.  Lopulta tilanne on sellainen, ettei ole mitään harvennettavaa tai hakattavaa.  Saat odottaa kymmeniä vuosia ennen kuin on järkevää hakata.  Näin kävi sille minun puuhamaalleni.  Lähes luonnontilaiset metsät, joissa kasvoi valtavan isoja puita harsittiin 70 vuodessa tilaan, jossa oli vain 6-tuumaisia yhden tukin tukkipuita.  Siis niin pieniä, ettei saa kunnon saunaakaan.  Puuta oli metsissä luokkaa 50 m3/ha   Piti odottaa 30 vuotta ennen, kuin kannatti aloittaa hakkuut.  Meidän metsissä ei ole 1933-63 välillä syntyneitä ikäluokkia.

    Kun siirryttiin 1963  jaksolliseen kasvatukseen, niin hakattiin aukoiksi ensiksi huonoimmat kohdat.  Ensimmäisen aukon jälkeen jäi 95 % pinta-alasta kasvamaan.  Mukana tietysti parhaiten kasvavat yksilöt.  Tätä tahtia on jatkettu 58 vuotta, nyt noin 1,3 % pinta-alasta vuodessa, tavoitteena 80 vuoden kiertoaika.   Aina on kasvamassa lähes kaikki parhaat yksilöt.    Puuta on 150 m3/ha.

    Kyseessä on siis pelkistetysti kaksi kierrettä.  Jatkuvassa kasvatuksessa puuston vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen johtava kierre.  Jaksollisessa puuston määrän lisääntymiseen ja laadun paranemiseen johtava kierre.  Eikö valinta olekin helppoa.

    mehtäukko

    On.

    On työvaiheet selkeitä, hallittavia ja ennustettavia.

    Jovain Jovain

    Onnittelut vaan Timpalle, näin pitää jaksottaisia metsiä hoittaa. Sitä tekee itse kukin, mutta hoidettavana on myös jk. metsiä, joita kertomasi mukaan Timpalla ei ole.

    Että menisi jonkinlaisessa konsensuksessa, huomautettavaa löytyy myös jaksottaisesta metsänhoidosta. Esim. Kemeran osalta pilataan nuoria metsiä. Niistetään runkoluokassa (15) raakasti, jopa siinä määrin, että jäljelle saadaan jätemetsiä.

    Eikö kemeraehtoja voisi muuttaa niin, että metsiä käsiteltäisiin optimaalisesti taulukoiden mukaan. Esim. niin, että kemaraehto täyttyisi vuosissa (puustonikä), johon mennessä hoitohakkuu on suoritettava. Ei ainakaan nykyisen kaltainen harsiminen kemeran suhteen ole mahdollista  (tarpeen).

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 13,323)