Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 viikkoa, sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Puukilla on oveluutta, tosi paha kyssäri.

    Anneli J.   vertailet  mielenkiintoisia juttuja , en jatka kiistelyä mutta kerron mitä mieltä olen.  Jotakuin ymmärrän pörssisijoittamisenkin enkä osaa verrata sitä metsän olemukseen. Molemmissa on liikkuvia osia paljon ja  täysin erilaisia.

    – varmuus,   millä se muulla syntyy aukosta kuin rahalla ja kalliilla työllä jota ei kerkeä millään saada takaisin ennen 30 v.

    – korkea puunkasvu,  aukosta startti vie  sen 30 työvuotta ennen vähäistä myyntiä.  Silloin on johtoasema varmasti  menetetty (”keskinopeus  testi”) . Oikein viritetty  monikerros on tuottanut jo kaksikertaa  tukkisavotasta tuloa.

    – hokema monim.,  se on kuin  olet sanonut  ” katsojansilmästä kiinni ja arvostuksesta”

    – aukon tarve,  metsiin muodostuu erilaisia läikkiä olkoon tarve tai ei.  Pohjolan arot 6000 vuoden aikana on kehitys  kerinnyt  käydä kaikki läpi   eikä enää mitään uutta.  Se olis sitä; I’art pour l’art, lat. ars gratia artis,  on 1800-luvulla yleistynyt iskulause.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Perko mietitystä vastauksesta! Jaksollisen mallin metsästä heti saatava tulo on suurempi. Parempi pyy pivossa ja niin edelleen. Hakkuita tehdään siinä eri kuvioilla, mutta silti samalla tahdilla, 5/10/15 vuoden välein – tai vaikka joka vuosi kuten jotkut täällä kuuluvan tekevän.

    mehtäukko

    Tulo on suurempi, korjuu 100 kertaa varmemmin junailtavissa, korjuukulut pienemmät, puulajien monipuolisuus paremmin hallittavissa, taimikon kasvu… jne.

    Peli on tasan 10-0.

    Timppa

    Niin se on kuten Anneli kirjoitti.  Esimerkiksi meidän yhteismetsä takee aukkoja joka vuosi.  Kun markkina on hyvä, niin enemmän.  Huonon markkinan aikaan taas vähemmän.  Nykytahtia samalla paikalla kerran 80 vuodessa.  Siis sen Perkon 30 vuoden jälkeen vasta kasvu ja myynti alkaa.

    On koko ajan uutta puuta eri vaiheissa kasvamassa.  Tiedetään, ettei tuleville sukupolville jää ”Musta Pekka” käteen.  Näin oli tilanne edellisen sukupolven aikaan, kun tukkipuut olivat 6-tuumaisia yhden tukin puita ja niitä oli peräti 11,6 kpl/ha.  Niistä sitä tuloa kertyykin 15 vuodessa.  Vai mitä Perko?

    Kesti sitten 30 vuotta ennen kuin kannatti laajemmalti hakata.  Silloin siirryttiin tekemään aukkoja, joista vanhimmat kasvavat pelkkää tukkia.  Viisaita olivat ja aikaansaapia.  Kiviseen maastoon kymmeniä hehtaareja paljasjuuritaimia.

    Tästä kaikestahan olen Perkolle kirjoittanut lukemattomia kertoja, muttei mene jakeluun.

    Perko

    Kiitos A. J.  myös Sinulle!  Aukkojen erikuvioilla  jokaisessa on se 30 vuoden työvelvollisuus ja  arvokasvun odotus  joka monikerrosmetsässä ei hidasta. Sille ei voi mitään vaikka et sitä uskoisi. Pitää kertoa niiden aukkojen luvulla se jälkeenjääneisyys ( 30 V). Onko joku käynyt savotalla aukossa? Tamppaamassa kylläkin.

    Sekin sivujuonne, että puut olisi  lyhyempiä  kuin toisella tilalla on mielikuvitusta. Ei puut tunnista sitä  kenen metsässä ne  kasvaa! eikä ne ole muuttuneet  bonsai puiksi yhdessä yössä, on varma havainto.  Tässä ollaan samalla planeetalla saman auringonalla.

    Hieno keli ulkona, Kuullaan!

    Puuki

    Hyväkasvuisilla mailla ei jk tuota yleensä mitään taloudellista lisäarvoa suhteessa tasaikäisen metsän kasvatukseen.  Jokainen kohde on erilainen eikä yhtä yleisesti parasta käsittelyä ole olemassa .  Esim. vanhan metsän muuttaminen jk:n metsäksi on taloudellisesti tappiollista  aina ellei ole jo valmiina siihen tarvittava puuston erirakenteisuus  eikä juurikääpää alueella saa olla enemmälti ainakaan.    Taimettumisen onnistumiseksi tarvitaan lisäksi sopiva maapohja , kangasmailla voi onnistua tuoreilla kankailla, joille kuusi sopii. Rehevämmät heinittyy (pienaukot ei sovi) ja karummat on yleensä  liian karuja kuuselle.  Turvemaista osa sopii jk.n harrastamiseen.

    Eräs jk:n mainosmies yritti vängätä mm. että jalostetut taimet ei kasvaisi paremmin kuin vain taimikkovaiheessa.  Minusta se kuulosti ihan propagandalta eikä mihinkään todelliseen perustuvalta ajatukselta.   Hyvä maan käsittely yhdistettynä jalostetun alkuperän pottitaimiin antaa paljon paremman kiertoajan kasvun (esimerkkejä ja tutkimustakin asiasta on olemassa) eikä sitä voi kumota mututiedolla tai jonkin tittelin perusteella saadulla oletetulla arvovallallakaan.

    Timppa

    Olin kerran Helsingin Yliopistolla koulututilaisuudessa, jossa käsiteltiin kasvatustapojen kannattavuuseroja.  Sauli Valkonen referoi, suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia tutkimuksia, joissa jaksollinen oli todettu 20-40 % edullisemmaksi.  Eräs, muistaakseni ruotsalainen, tutkimus oli lopetettu, koska jatkuvan kasvatuksen metsä ei taimettunut.

    Erkki Lähde esitteli omaansa, joka oli todistanut jatkuvan muistaakseni 40 % edullisemmaksi.

    Arvatkaapa ketä uskoin.  Ei ole enää uskon vaan tiedon asia, kun ensimmäisistä jaksollisen kasvatuksen hakkuista on kulunut 58 vuotta.  Niin paljon paremmiksi meidän metsät ovat muuttuneet niin kasvun, puumäärän kuin monimuotoisuuden osalta.  Ja järeää puutakin löytyy vaikka kuinka paljon.

    Nuakka

    Perko, olen käynyt itse myymälläni aukolla savotassa myyntipuun merkeissä jo kaksi kertaa, ja ikää 52v.

    R.Ranta R.Ranta

    Timppa on omaan menetelmäänsä tyytyväinen ja hyvä niin.

    Perko myös omaansa ja hyvä niin.

    Miksi kiistellä asiasta? Annetaan kaikkien kukkien kukkia. Aika näyttää mihin maailma on menossa. Se on hienoa, että omistaja saa päättää näkemyksensä ja arvostuksiensa mukaisesti.

    Yksi asia on varma. Jos investointia ei koskaan saada taakaisin, niin investointi ei ole taloudellisesti kannattava. Jos koron katsoo olevan nolla, niin kaikki metsään tehtävät investoinnit näyttävät hyvin kannattavilta.

    Taloudellisessa mielessäkin tavoite on yksiselitteinen. Pyritään maksimoimaan nettotuoton nykyarvoa. Jos sitä ei kykene ymmärtämään, niin metsäntalouden taloudellisuudesta puhuminen on tyhjän päällä.

     

     

    Metsuri motokuski

    Kyllähän tuo perkon ajatus on ihan relevantti kun otetaan vertailuksi kuvion tuotto. Jos kuvion kasvatetaan jk mielessä ja jaksottainen kuvio hakataan aukoksi. Niin helposti päädytään siihen että 30 vuotta menee ennen kuin jaksottainen kuvio tuottaa.

    Jos tilannetta verrataan koko tilan metsien tuottoon ja hakkuutuloja muodostuu säännöllisesti aina joltain kuviolta niin vertailu muuttuu aivan toiseksi.  Yleensä metsänomistaja vertailee koko tilan tuotosta eikä niinkään yksittäisen kuvion tuotosta.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 13,323)