Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 viikkoa, sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Timpalla on tuotantotalouden  ymmärrys Hannikaisen ajalta  ja toimii kuin fatalismiin vaipunut nynny.  Kukaan ei viitsi edes korjailla niitä harhoja mitä hän hesariin lähettelee.

    Timppa

    Kuulehan Perko.  Ne Hannikaisen opit sopivat jatkuvasti Suomen metsiin.  Eivät meidän puut ole miksikään muuttuneet.

    Ainakin sen ymmärrän tuotantotaloudesta, että kannattaa tarjota myyntiin sellaista tuotetta, joka kiinnostaa asiakasta.  Esimerkkejä toisenlaisesta toiminnasta löytyy tuolta Itänaapurista.  Sellaistako systeemiä Perko haluat Suomeen?

    Timppa

    Muuten esimerkki tuotantotaloudesta on syksyllä 2019 tekemämme yli 1000 m3:n harvennuskauppa.  Kauppaan sisältyi myös 2,5 ha:n mäntyrämeen ensiharvennus, joka toteutuu vasta nyt, koska viime talvi oli mitä oli.  Ei sellaista kohdetta saa myytyä kuin osana isoa kauppaa.  Nyt joutuvat auraamaan tien ja tuomaan koko systeemin paikalle pienen harvennuksen takia, jonka hinnat ylittävät tämän ajan harvennushinnat.

    mehtäukko

    Kun järki ei riitä keskusteluun asioista, tuollaiseksi perkolaiseksi se sitten sortuu.

    Perko

    Venäjän kaupan-  ja pankkitoiminnan  kokemuksesta voisin pitää luennon ja olen pitänytkin.  On olemassa muutakin maailmaa jossa on asiakkaita.   Kehotan Timpan kuin muidenkin selvittämään itselleen perusasiat niin jatketaan.

    mehtäukko

    Kun luette aloituksen aiheen…” näkemystä tästä kasvatusmallista..”, ei kiinnosta pätkääkään ansiot Venäjän kaupan- ja pankkitoiminnan kokemuksista…!

    Perko

    Aloituksen aiheeseen. 600 puuta/ha   10 vuotta.  2mm lustolla noin 10 %/ vuosi tuotto   on 300 € /ha /v.    Antoi tuloa myyjälle 3000€ /ha.    Todennäköisesti alle ehti itää 500 – 1500 tainta/ha. Hyvä näin!  Jos on Mehtäukon palsta niin oli hyvin toimittu. Aukoksi hakattuna olis samanmoinen meno ja tuloja  oottais vasta lapsenlapset.

    Timppa oli huolissaan miun ja venäjän meiningistä!  Pitäähän huoli karkottaa.

    Timppa

    Niinpä Perko.  Siihen se sitten loppuukin.  Kokemusta on myös tuollaisista metsistä.  Taimista kehittyy puiksi vain n 200 kpl ja nekin hitaasti.  Luonnolle ei voi mitään.

    Nuo puista kaatuu tai kuivuu osa.   Pari kertaa on testattu tuollaista hakkuuta ja päätetty ettei ikinä enää.  Pari vuotta katseltiin ja sitten tilattiin moto paikalle tekemään katkaisuhoito.  Nyt kasvaa hyvin.

    Tuollainen kuusikko ei voi koskaan menestyä.  Koska se on harva, niin sen läpi puhaltava tuuli kaataa osan puista ja kuivattaa pystyynkin jäävät, mitä tuhoa auringon paahde lisää.

    Kerran Metsälehdessä oli hyvä video samanlaisesta tapauksesta Joutsassa.  Näkyi kuolleita ja nurin olevia kuusia.

    mehtäukko

    Lainatakseni Bersan aloitusta..” huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja..”…Oli mielenkiintoista seurata metsän kehittämättömyyttä..” Sellainen kitumetsä ei anna kaksia millejä eikä mitään. ”Todennäköisiä” taimia ei mehtäukon terveys riitä odottelemaan todennäköisiä kymmeniä vuosia.

    Kaikkea muuta sovelletaan mutta ei jk:sta.

    Jovain Jovain

    Onhan se jk:n tuotto todettu hyväksi, jopa niin hyväksi, että sen alemmilla tuotoilla ja korkeammilla kustannuksilla katetaan jaksottaisen metsänhoidon viljelyn ja hoidon kustannukset.  Näin mielikuvissa, mutta tällaisilla laskentakaavoilla ei ratkaista metsänhoidon, ei myöskään puukaupan paremmuutta. Jk puusta on maksettu jopa enemmän.

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 13,323)