Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • MJO

    Samaa mieltä Puukin kanssa. Ei ole mahtanut monta 70m3 tukkisatoa vielä kenellekään tulla Jatkuvan kasvatuksen tuloksena.

    Jovain Jovain

    Oikeastaan muuta ei ole tullutkaan kuin jatkuvan kasvatuksen tuloksena. Jatkuvan kasvatuksen tulosta on tehty myös jaksollisen metsän kasvatuksessa kaiken aikaa. Jos vaikka paljon taimistoja ja nuoria metsiä on tuhottu, paljon on jäänyt myös tuloksen tekemiseen.

    Puuki: ”Pitää olla sopiva puusto kullakin alueella jo valmiina, ja taimien kasvu riittävän hyvä & korjuuolosuhteetkin kunnossa jotta onnistuisi muutenkin kuin vain suunnitelmissa”. Voiko tuon paremmin määritellä.

    Guuglettamalla esim. Harsintametsätalous, Peitsa Mikola 19.9.1984 pidetty esitelmä.

    Jovain Jovain

    Aikoinaan tarvittiin harsintajulkilausuma, jolla turvattiin metsien uusiutuminen. Metsän parhaimpien osien harsiminen kiellettiin. Eiköhän ongelma ole sama tälläkin hetkellä. Metsän parhaimpien osien harsimista on syytä kieltää.

    Se, että aikoinaan harsittiin metsiä pilalle ja tehtiin tilaa metsien uusiutumiselle. Tällä hetkellä toimitaan samoin, ainakin nuoria metsiä harsitaan liikaa ja tehdään tilaa metsien uusiutumiselle. Siinä on vaan se ongelma, että metsät eivät tahdo uusiutua. Siinä mielessä tuo Puukin ja täällä palstalla moneen kertaan toistettu, on se lähtökohta metsänhoidolle ja perinteistä hoitotapaa noudattaen metsien uusiutumiselle.

    Eiköhän ole metsien hävittämistä (harsintaa), jos avataan metsänpohjia tarpeettomasti vartomaan uusiutumista. Ongelma, joka hoidetaan käytännössä ja tarvittaessa keinollisella metsänhoidolla. Mutta onko tarpeen toistaa samoja virheitä, johon aikoinaan harsintajulkilausumalla on puututtu?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Planterin jakama linkki Kirkko ja kaupunki -lehdestä!

    http://www.kirkkojakaupunki.fi/-/mielipide-avohakkuu-ei-ole-metsan-hoitoa#702c961e

    Mielipide:

    ”Meidän Metsämme -kansalaisliike julkisti marraskuussa 2020 vetoomuksen, joka lähetettiin muun muassa kaikille seurakunnille, hiippakuntavaltuustoille, piispainkokoukselle ja medialle. Siinä esitetään, että seurakunnat suojelisivat jäljellä olevat vanhat metsänsä ja siirtyisivät talousmetsissä käyttämään jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Myös lintujen pesimärauhaa on kunnioitettava.

    Vetoomuksessa sanotaan, että olemme ”hämmentyneitä kun näemme ja luemme uutisia siitä, miten moni seurakunta jopa avohakkaa vanhoja metsiään eikä vaalikaan niiden monimuotoista luontoa. Suuri osa Suomen metsälajeista ja -luontotyypeistä on uhanalaistunut juuri metsien hoidon ja hakkuiden seurauksena.”

    http://www.kirkkojakaupunki.fi/-/mielipide-kirkon-teologian-ja-toiminnan-valissa-on-kuilu-metsanhoidossa#702c961e

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun lukee tutkimuksia, joissa E. Lähde on mukana, niin saa asiasta aika eri kuvan kuin jos lukee kaikkia aiheesta julkaistuja tutkimuksia. Esimerkiksi Pukkalan ja Valkosen kirjoista löytyy kirjallisuutta.

    Vaikuttaa siltä että Eki ei ole tyytyväinen siihen missä muodossa jatkuva kasvatus on viety metsälakiin ja käytäntöön. Mielestäni voisi olla tyytyväinen.

    Timppa

    Tällaisen kommentin lisäsin siihen kirkkolehteen:

    Tämä jäi Lähteeltä kertomatta. Jos halutaan pienentää metsiemme kasvua ja hiilinieluja kymmeniä prosentteja ja viedä työpaikkoja maaseudun metsureilta ja puunjalostusteollisuuden työntekijöiltä ja lukuisilta muiltakin sekä vähentää Valtion verotuloja, niin silloin pitää noudattaa Lähteen oppia. Jos haluamme monimuotoiset, hyvinvoivat ja monenlaista hyvää tuottavat metsät, niin sitten pitää hyväksyä niitä edistävät aukot, jotka tarjovat myös monenlaisille avointen paikkojen eliöille mahdollisuuden elää ja lisäntyä.

     

    Timppa

    Seurakuntien metsistä tuli mieleen veljeni Hannu.  Hän oli mennyt kihloihin.  Seurakunnan kirkkoherra tapasi isäni ja tokaisi, että mitenkähän se teidän Hannukin aikoo perheensä elättää.

    Kului vuosia ja Hannu päätti mennä kirkkovaltuustoon.  Hänellä ja vanhemmillani oli paljon tuttuja, mutta Hannu pelasi varman päälle.  Kuskasi ikääntyneitä naisia äänestämään ja niinpä hänestä tuli seurakunnan ääniharava ja valittiin kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi.  Ensimmäisessä kokouksessa Hannu sanoi, että mehän ollaan täällä luottamustoimessa ja emmehän me peri kokouspalkkiota.  Ei kukaan halunnut näyttää ahneelta.  Niin toimittiin.  Muutenkin elettiin siinä seurakunnassa tuhlaamatta rahaa turhuuteen.

    Hannu oli tietenkin kiinnostunut metsistä sekä hyvä kauppamies ja kerrankin sai sijoitettua seurakunnan rahaa tosi hyvän ja edullisen metsäpalstan ostoon.  Tietysti muutenkin hoidatti metsiä hyvin.  Toisaalta panostivat seurakuntatoimintaan, minkä seurauksena kirkosta erottiin vähän ja seurakunnan raha-asiat olivat myös siksi erinomaiset.

    Papilla ei mennyt yhtä hyvin.  Olisi halunnut ostaa seurakunnan maalta rantatontin.  Ei onnistunut.  Eivätkä muutkaan papin varsinaiseen seurakuntatyöhön liittymättömät toiveet.  24 vuotta Hannu johti sitä seurakuntaa.  En tiedä miten nyt menee.

    Jos seurakunnassa todellakin on joku voimakastahtoinen, niin voi tehdä paljon hyvää.  Toisaalta voi tapahtua tietenkin toisinkin.  Jos kukaan ei ymmärrä tai halua käyttää ääntään metsänkasvatuksesta keskusteltaessa, niin virta vie mennessään median viitoittamaan suuntaan.

    Jovain Jovain

    Tuskin Erkki Lähde sen paremmin kuin muutkaan professorit ovat tyytyväisiä tapaan, miten jalkuvaa kasvatusta tulkitaan ja sovelletaan metsälaissa. Tarvitseeko samoja virheitä toistaa, johon aikoinaan proffat ovat puuttuneet. Eihän tässä ole laitaa, jos jaksollisen metsää harsitaan jk metsäksi ilman jatkokasvatuksen edellytyksiä. Harsitaan metsiä pilalle, metsälaki sen sallii ja käytetään hyväksi metsätila ja puukaupoissa.

    Timppa puuttuu tässä mielessä väärää puuta ja eihän tässä ole sen kummemmin kysymys jaksottaisesta tai jatkuvasta kasvatuksesta, vaan metsälaista ja siitä, että jatkuvaa kasvatusta käytetään hyväksi ja onhan se samalla jaksottaisen metsän hyväksi käyttöä.

    Minusta Panulla on hyvä viittaus tuolla metsätilojen hintoja käsittelevässä osiossa: ”Ehkä meille tavallisille yksityisille metsän omistajillekin joku jk raiskio irtoaa kohtuhintaan”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovainin mielestä metsälain mukaisessa jk:ssa metsät voi harsia liian harvoiksi, eli sallitut pohjapinta-alat ovat liian matalat? Kovin harvaksi hakkaaminen ei olekaan järkevää, varsinkaan jos puut eivät ole elpymiskykyisiä.

    Ekin mukaan (Kirkko ja kaupunki -linkki) näin:

    Menetelmän kehittäjien määritelmä on seuraava: ”Jatkuvalla kasvatuksella metsä säilytetään jatkuvasti puustoisena eikä avohakkuuta tehdä. Hakkuita ovat muun muassa yläharvennus, ylispuuhakkuu sekä erirakenteishakkuu. Joitakin isoimpia puita säästetään maiseman, monimuotoisuuden ja puuston rakenteen säilyttämiseksi sekä geenipankiksi ja poronhoitoalueella luppopuiksi. Lahopuita ei poisteta eikä maata muokata eikä ojiteta.”

    Pienaukkohakkuu ei siis olisi jatkuvaan kasvatukseen kuuluva menetelmä. Näinhän Norokorpikin kirjoitti Metsälehden mielipideosastolla. Itsekään en keksi missä sitä käyttäisin, mutta voihan sillä jokin käyttöalue olla.

     

    Rukopiikki

    Alaharventaen hoidetun metsän puusto on päätehakkuussa huomattavasti järeämpää mitä jatkuvassa harsinnassa poistettavat puut. Tämähän vaikuttaa suoraan tukin sahauksen kannattavuutta heikentävästi ja siten on omiaan pitämään tukin hintaa alhaisena. Harsinnassa kun tukki lähtee päältä heti kun se nippa nappa tietyt mitat täyttää.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 13,323)