Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,341 - 14,350 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • konstapylkkerö2

    Sinähän täällä sepostat soopaa osaamattomana. Puuttuu laskutaito sinulta.

    Jovain Jovain

    Paljon parempia aikoja elettiin ennen jk sulkua. Hoitomuodot täydensivät toisiaan ja molempia käytettiin. Jostain kumman syystä ei enää sovellu tämän päivän metsänhoitoon. ”Laki kieltää ja vastustajien mielestä ei sovellu lainkaan. Voisi soveltua, mutta osana jaksottaista metsänhoitoa. No, sekin on hyvä lähtökohta, aikaa ottaa, mutta kyllä siitä vielä hyvä tulee?

    Perko

    Miksi häiriköt  ovat tunkeneet  tähän,  he eivät itse ole  käyttämässä jk menettelyä tuskin mitään muutakaan?

    mehtäukko

    Perkolainen ei ole tätä aihetta aloittanut, ei uunolta tarvitse kysyä ohjetta.

    Perko

    Äijät rustaa silti ohjeita pyytämättä,  laajasti  kaiken minkä osaatte tai vc seinienkuvista olette nähneet!  Ei ole ollut ensimmäistäkään  otsikkoon kuuluvaa juttu ureahousulta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jatkuva kasvatus alkaa avohakkuusta, niinkuin jovain kertoo kun nämä puulajit mänty ja koivu tulee uudistaa valopuuasemasta. Mm. Sauli Valkonen on sanonut, että koivu ei sovi ollenkaan jatkuvaan kasvatukseen. Sitten kun se kuusikoituu mikä oli myös Sauli Valkosen lopputulema niin se peinaukkohakataan tai avohakataan. Kun se synty avomaan kautta on sama jaksollisessa ja jatkuvassa kasvatuksessa, voittaa jaksollinen kasvatus jalostetuilla taimilla, ojituksilla, lannoituksilla sekä päätehakkuun tulojen korkoerolla. Ei ole olemassa mitään jatkuvaa kasvatusta joka alkaa tyhjästä 15 vuoden hakkuuvälillä.

    Jovain Jovain

    Raivooja hyvä: Vielä 60-70 luvulla kun molemmat hoitomuodot olivat käytössä, katsottiin, jos metsän kasvu oli päättymässä tai metsällä ei enää ollut uudistumisen mahdollisuuksia. Metsä avohakattiin ja uudistettiin; viljeltiin, kylvettiin tai käytettiin siemen ja suojuspuuasentoja. Siihen aikaan kaikkia metsiä ei avohakattu, ”niin kuin tällä hetkellä tehdään. Hakataan hyvinkin nuoria metsiä ja enimmäkseen parhaassa kasvukunnossa olevia metsiä aukeaksi. Tuskin peitteisessä metsänhoidossakaan jalostushyöty tai muokkaus jäävät hyödyntämättä, ovat ne siellä mukana, mutta ovat vähän hitaammassa kierrätyksessä, niin kuin hoitomuotokin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eikö silloin jatkuvalla kasvattajalla ole samat uudistamiskulut niskassa ja toiminta yhtä ”tappiollista” kuin jaksollisen kasvattajan? Ei ole mitään tyhjästä ilmaantuvia metsiä, joita hakataan 8 vuoden välein vaan ovat kasvussa ja uudistumisessa hiipuneita avohakattuja ja uudistettuja metsiä.

    Jos joku hakkaa nuoren metsän Niin se on varmaan varma, että se saa 40-vuotiaasta metsästä paremman tuoton muualla. Jaksollinen kasvattaja välttää tätä hiipumisen ja tuhoutumisen väistämättömyyttä ja uudistaa vielä kun metsänpohja on terve ja kasvavat puut riutumattomia.

    Se on harmi, että on jatkuva kasvatus on ollut kiellettyä, se ole ollut kiusantekoa vaan aikalaisten havaintoa sen huonoudesta. Jos kymmenessä vuodessa minä näen miten metsäntila alkaa heikkenemään ja sekundääriset puut alkavat valtaaman alaa puolivaloisassa ympäristössä ja kuusten terveyden romahduksen. Nythän on aloitettu jo toinen kierros JK hakkuita.

    Kuka on nähnyt miltä männyntaimikko näyttää kun sieltä poistetaan muutama siemenpuu 5 vuotta myöhään? Miltä näyttää nyt 10 vuotta myöhemmin Pukkalan metsä missä siementyneen taimikon päällä oli satoja mäntyjä? Toivottavasti aletaan kohta saamaan kuvia toisesta hakkuusta.

    Jovain Jovain

    Aikalaisen havaintoja tuntuu olevan.  Aika vähän kertomillasi havainnoilla on tekemistä jatkuvan kasvatuksen kanssa.   40 v. nuoren metsän avohakkaaminen on suoranaista metsien tuhlausta. Pitäisi vaihtoehtoiset paremman tuoton rahat hankkia jostain muualta tai sitten hankkia kestävällä tavalla metsänhoidon piiristä?

    mehtäukko

    Havainnot ovat ihan oikein. Lisäksi jos se metsä on huonolaatuinen tai vajaatuottoinen, kumoon vaan.

Esillä 10 vastausta, 14,341 - 14,350 (kaikkiaan 14,352)