Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,321 - 14,330 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jaksollisen metsän kasvu ja puustopääoma tietenkin heilahtelevat enemmän vuosien välillä. Nykyinen tiedekonsensus taitaa kuitenkin olla että jaksollinen kerää suuremman keskikasvunsa vuoksi kiertoajalla enemmän hiiltä ilmasta puustoon ja maahan, vaikka huomioitaisiin avohakkuuvaiheen viive. Hiilitaselaskennassa pitää huomioida, että avohakkuun hetkellä syntyy suuri karikesyöte maaperään. Sitä maaperä sulattelee hetken ja osa jää kokonaan hajoamatta. 40 prosenttia puun kokonaisbiomassasta meni syötteeseen, ja osa siitä säilyy hiilivarastossa hyvinkin pitkään, esim. kannot ellei niitä korjata. Ts. avohakkualue näyttää hiilettömältä mutta sitä se ei ole, hiili on vain siirtynyt eri paikkaan.

    mehtäukko

    Jojo on jojopallona moneen kertaan pompotellut jk- paremmuutta, asioiden ollessa kuitenkin päinvastoin perusteltuina. Mikä kiima laittaa äijän kertaamaan samat jutut uudelleen ja uudelleen?  Trollausrooliko ?

    Jovain Jovain

    Harvemmin kannot ja havumassa toimivat hiilinieluina, sellaista havaintoa ei ole? Aika ehtymättömälle paikalle vaikuttaa nuo tallintakuset, mutta ei se haittaa, päinvastoin?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Maanmuokkaus( ojitusmätästys) lannoitus ja huippujalostetut taimet, hiilen sidonnan pyhä kolminaisuuss.

    Pukkalan teesit ojat lannoitus ja maanmuokkaus on pahasta eikä jalostettuja taimimateriaaleja käytetä. Onko JK porukan paikka ilmastopaneelissa? Ei ole, pihalle kaikki.

    Makarov

    Ojitusmätästys itellä ollu kanssa menetelmänä uudistuksissa pääosin ja ollut tyytyväinen, kyllä metsä kasvaa. Siihen päälle typpilannoituksia tällekin kesälle 30ha alalle omalla levityskalustolla. On kyllä tuhkaakin tullut laitatettua viime vuonna viimeksi. Mukava se on seurata hyvää metsien kasvua kun tekee asiat ns. Omasta mielestä ainakin oikein minkä on hyväksi havainnut.

    mehtäukko

    Ar…”Maanmuokkaus( ojitusmätästys) lannoitus ja huippujalostetut taimet..”

    Tätähän se on.

    20 ha typpilannoitusta kopterilevityksenä tänä kesänä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovainille huomauttaisin: kasvihuonekaasujen raportoinnissa on maaperän hiilinielut ja päästöt mukana. Niistä käydään hirmuista porua, kun laskenta on epävarmaa ja Ruotsin tulokset vastaavalla ilmastovyöhykkeellä erilaiset. Siltä varalta kerron jos on jääneet Metsäuutiset ja hiilinieluketju Jovainilta lukematta.

    Jovain Jovain

    Tutkimuksen mukaan avohakkuualueet ovat päästölähde ja jatkuvan kasvatuksen metsät ovat hiiltä sitovia. Suurimmillaan ero on 50 % peitteisen hyväksi. Puolestaan synteesiraportissa todetaan, että jatkuvan kasvatuksen vaikutuksista metsien kasvuun ei ole pitkäaikaisiin mittaustuloksiin perustuvaa, julkaistua tutkimustietoa. Tällä on vaikutusta myös hiilensidontaan (hiilinieluihin korj.)  ja asemointiin metsänhoidossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tutkimustietoa on yli 20 vuoden ajalta ja käytännön kokemusta on myös. Ei voi enää sanoa ettei olisi tutkittu eikä kokeiltu. Avohakkuun yhden hehtaarin 10 ensimmäisen vuoden hiilitaseen pohjalta ei voi tehdä ilmastopolitiikkaa.

    mehtäukko

    Esitähän tänne tuo tutkimustulos. ”Suurimmillaan ero on..” intätkö sitä hetkeä, kun avo on muokkausvaiheessa ja jossa AJ:n kertomana kannot, hakkuutähteet ym. kasvusto sitoo kuitenkin nuutuneeseen jk-hatelikkoonkin  nähden.

Esillä 10 vastausta, 14,321 - 14,330 (kaikkiaan 14,352)