Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,211 - 14,220 (kaikkiaan 14,245)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • suorittava porras suorittava porras

    Parahin Jovain!

    Käy lukemassa viikonloppuna ilmestynyt Maaseudun Tulevaisuus. Siinä jk:een suuntautunut tilallinen sai menetelmästä ainoana hyötynä sen ,että ei synny aukkoja, paitsi pieniä ,jotka oli pakko tehdä , jotta lahon saastuttaman alueen puulaji voitiin vaihtaa.

    Puukaupoissa oli tarjolla vain yksi ostajakandidaatti. Sekin maksoi puista niukan harvennuspuun hinnan. Kokonaispottia pudotti lisäksi runsas lahopuun määrä ja siitä seurannut alempi kantohinta. Kokemuksesta voin kertoa, että laho rokottaa merkittävästi tukkiosuutta. Kuituakin kauppaan sisältyi ,vaikka jk-väki toista väittää. ”Saalis ” päätyi poltettavaksi energialaitokselle.

    Se paljonko ”rahanreikää” nykyinen jäävä puusto(200m3/ha) sisältää seuraavassa hakkuussa, selviää 15 vuoden kuluttua. Tuolloin selviää sekin ,onko nyt koskematta jäänyt aluskasvos miten pahasti saastunutta. Ennakkoraivaus olisi tuonut vastauksen tähänkin kysymykseen. Voisi nimittäin olla fiksumpaa laittaa se saastunut metsä aukoksi jo nyt eikä pahemmin saastuneena vuosien kuluttua.

    Kuusiuskova

    Mulla on ollu kaksi kuviota vierekkäin mitkä olen hoitanut viimeiset 20v jk-menetelmin. Täytyy sanoa et vaikea hoidettava ja laho tulee helposti. Toisella kuviolla kasvaa nykyään hieno tervalepikko. Toisella yritän vielä jk:ta ihan mielenkiinnosta. Mielestäni jk voi toimia kohteilla missä pystyy itse tekemään hankintana omalla kalustolla.

    Kannattavuudessa ei kyllä millään pärjää nykyajan metsiin ja taimiin. Hyvin hoidetussa kuusikossa tulee ensiharvennus jo 18v iässä ja saanto on 50 mottia/ha ja 1600 €.

    Jovain Jovain

    Parempi on olla ”tosiasioita” lukitsematta, se on hölmöyttä. Jk on toimiva hoitomuoto siinä kuin jaksottainen, niin kuin on lukuisia kertoja tullut todettua.  On hölmöyttä, jos jk:ta logistisena torjuntamuotona pyritään rajaamaan esim kosteille maapohjille ja perustellaan vaikka paloherkkyydellä. Tai osoitetaan jk lahontuottajana, tai hyönteistuhoille alttiina. Kaikki tuntuu olevan mahdollista, mutta jaksottainen ei ole sen paremmin turvassa tuhoilta. Kysymys on hoidetuista metsistä ja myös jk:hon kohdistuvat uhkat ovat torjuttavissa. Ei ne tule yllätyksenä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei pyritä Jovain rajaamaan, mutta käytännössä se vaan menee niin että sopiva erirakenteinen kuusikko syntyy useimmiten reheville maapohjille.

    Jovain Jovain

    Rehevillä mailla hyvinkin jk:lla päästään hyviin tuloksiin. Ja metsäsuomessa lahon vaikutus on ongelma harvemmin. Voi olla ympäristöjä, kuten hakamaat ja karjanlaitumet ym. liian emäksiset, mutta ei oikein voi rinnastaa etelän ongelmaksi. Että jk tuottaa lahoa itsessään, saahan sitä väittää?

    Perko

    Toistaiseksi monet aukot ovat jääneet rästiin hoidoista huolimatta– ja metsän arvo laskee odotellessa entisestään.    Muutama hörhö  kuvitelmissaan kehuja ei vielä kasvua tee.  Jk:ssa 18 vuoden tulo  10 000 e. voi toistua  seuraavan  kerran samoin.   Tuloja tulee  jo elin aikana ja se tuntuu monesta hyvälle.

    Metsuri motokuski

    Ei kai se jk lahoa tuota vaan se ajelu 10 -15 vuoden välein siellä kuusien juurilla.

    Reima Muristo

    Nyt pitää saada pikaisesti koneenkuljettajat vaihtoon. Nykyiset ovat asenne vammaisia pellejä jotka eivät osaa tehdä laadukkaasti ohjeiden mukaisesti. Alkavat tuottaa omaa agendaa niinkin yksinkertaisesta tehtävästä. Hakkuusuunnitelma ja sopimus ovat myyjän ja ostaja välisiä, siihen ei tarvita minkäänlaista galluppia konekuskeilta. Suunta on muuten sama kuin hirvenmetsästyksessä, joku mystinen komitea määrittelee mitä metsänomistaja kasvattaa metsässään.

    suorittava porras suorittava porras

    Konekuskilla on roppakaupalla enemmän osaamista ja ymmärrystä ,kun jollakin urpolla isännällä. Parempi ajaa kone lavetille ,jos palvelukset eivät miellytä. Luonnollisesti asiasta kilautetaan kavereillekin ,etteivät erehdy toivottomalle savotalle. Viisas väistää.

    Rehellisyyden nimissä on todettava ,että niitä urpoja on todella vähän ja nekin surffaavat tällä palstalla.

    Perko

    Niin, ystävällinen  kuski  tuli viikon kuluttua kone lavetilla  korjaamaan  päivän valossa viisaan ajattelunsa toiseksi.  Oli kuulemma ollut  just viimeisenä työpäivän siinä firmassa.  Oikein mukava ja varmaan paljon osaava mies.

Esillä 10 vastausta, 14,211 - 14,220 (kaikkiaan 14,245)