Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,223 vastausta, 139 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten JovainJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 14,201 - 14,210 (kaikkiaan 14,223)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei talousmetsään haluta häiriöitä vaan uhanalaisille eliöille elinpaikkoja ja siksi metsänhoidossa matkitaan häiriöitä. Suomestakin löytyy reheviä ja kosteita alueita esim. Vesijaon luonnonpuisto jossa ei ole tapahtunut suuria häiriöitä ehkä vuosisatoihin, on vain pieniä aukkoja ja yhden puun kuolemisia.

    Jovain Jovain

    Valitettavasti Raivoojan kokemusta jk metsistä ei voi jakaa. Kokemus jk metsistä aina 50/60 luvulta lähtien on toisenlainen. Rakenteelliseen häiriödynamiikkaan voi sopia, mutta ei luontaiseen. Kuvatunlaisia ongelmia ei ole ollut. Ensiviikkoon, on mentävä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Sinun JK:hon kuuluu avohakkuu, edustat varmasti poikkeavaa näkemystä JK:sta. Pienaukot alkavat johtamaan JK:ssakin JK teorian mukaan koko metsän häviämiseen kun pienaukotetaan vähissä erin koko vanha metsä, sinä hoidat sen kerralla avohakkuilla. Sukkession lopussa JK on alkusysäys lopulliselle vanhan metsän tuhoutumiselle ja valopuiden täydelliselle valoasemalle: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/tuuli-riepoi-arvoleimikon/#6dc0a90b

    Metsälehdessä luki, että JK:ssa pienaukot kaipaavat tutkimusta eli tutkijat eivät tiedä mitä pienaukoissa tapahtuu. Valistunut arvaus on, että kun tuulelle ja auringon avointa pintaa on paljon lopulta, tuuli tuhoaa yhä harvemmiksi käyvät metsät ja kirjanpainajat lisääntyvät. JK:ssa varmasti tämä tuhoutuminen alkaa pienestä häiriöistä ja etenee hallitsemattomasti.

    Harvennetun kuusikon ajourille koivujen kasvatus lienee typerä ajatus, JK tarvitsee pienaukkoja enemmän kuin me happea.

     

    Kuusiuskova

    Mun toiselle jk kuviolle tuli 20v kokeilun jälkeen laho-ongelma, 20v sitten sitä ei ollu kuviolla. Nyt puulaji vaihtunut tervaleppään ja koivuun.

    Jovain Jovain

    Eihän luonto itsessään aiheuta häiriödynamiikkaa, vaan toimii paremminkin sitä vastaan. Sen puolesta tuossa edelläkin kerrotaan. Kieltämättä luonnon vuorovaikutus on ymmärretty jollain tavalla väärin. Ajatellaan, että logistiikalla voidaan ohjata metsänhoitoa. Ja niinhän jaksottaisessa metsänhoidossa toimitaan, mutta sitä vastoin luontaisessa metsänhoidossa tulee pulmat vastaan. Eihän metsän ja taimistojen uusiutumista voi ymmärtää niin päin, että logistiikalla huolehditaan metsän ja taimistojen raivaamisesta ja metsänhoidon suosituksilla paljaan maan uudistamisesta. Tätä on pidettävä porttina luonnon häiriödynamiikalle, rakenteellisille häiriöille ja sitä tuskin voidaan perustella luonnon hoitona. Varomaton toiminta lisää tietenkin metsän tuhoja ja vaatimus puuhuollon ja metsänhoidon järjestämisestä. Parempaan pitäisi pystyä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nimenomaan luonnon oma tapa tappaa puut eli uudistaa metsää on se mitä tarkoitetaan häiriödynamiikalla. Metsänhoito voi matkia sitä erilaisilla hakkuutavoilla ja ylläpitää ja parantaa siten eliöiden elinympäristöjä. Esimerkiksi pidetään peitteisenä ne kohteet jotka luonnontilassa palaisivat harvoin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ja puut eivät kuole itsestään, siellä missä ne ei pala tai tuuli kaada niin niiden täytyy kuolla lahoamiseen eai hyönteisiin. Lahoaminen alkaa kun iso puu kaatuu pienten puiden päälle vaurioittaen niitä. Isojen puiden aiheuttamat vauriot pieniin puihin ylläpitää kasvua ja kuolemista. Ennakkoraivauksilla näkee miten ison puu  aiheuttamat vaurioit ovat tehneet pienten puiden terveydelle. Kuusten evoluutio on sellainen, että ne sietää lahoa niin, että ne pääsevät siementämään ja parhaimman kasvun alkaessa pystyvät tartuttamaan männyt ja saamaan valon. Johonkinhan niiden mäntyjen on kuoltava tai ne olisi ikuisia. JK nimenomaan matkii luonnon uusiutumista lahottimisen kautta. Jaksollinen matkki taas tuuli tai tulipalo tuhoa ja siellä kasvatetaan puut nopeasti ja häiriöttömästi, että taimet ei saa (hyödyllistä) tuhoa koska se on yksi luonnon keinoista uudistaa.

    Pienaukot mitä tulee JK metsiin on vasta alku suuremmille aukoille. Pienaukonlaidasta alkaa tuuli kaatamaan ja lopulta on jäljellä vain pieniä saarekkeita vanhaa metsää. Tuulinja hyönteiset viimeistelevät tuhon. JK:ssa ei voidaan enää hallita tätä luonkollista metsän tuhoutiäumismekanismia kun tuho alkaa leviämään pienaukosta.

    Jaksollinen metsä kasvaa terveenä alusta loppuun ennenkuin luonnolliset mekanismit tuhoavat metsän koska mikä kasvaa, on myös tuhouduttava. Sen takia jaksollisen metsien olematon lahotilanne ei saa palstatilaa kuten JK metsien.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lisäksi itseharveneminen on yksi puiden kuolemisen muoto ja sitä voidaan matkia taimikonhoidolla ja alaharvennuksella.

    Jovain Jovain

    Ammatti Raivooja on tarjoamassa lahoa ja hyönteistuhoja metsäsuomeen, mutta eihän se onnistu.  Toinen on jk oppi. Eihän jk tarkoita sairaita ja lahoja metsiä, ei myöskään sukkessio häiriödynamiikkaa, sellaisena kun sitä tarjoillaan. Jk metsät ovat terveitä ja ajallaan hoidettavia. Vielä joskus 60/70 luvulla, kun peitteinen metsänhoito oli hallussa, metsiä ei avattu nykyisen suosituksen mukaisilla pienaukoilla. Siihen vaadittiin uusiutuva metsä ja valmiit taimistot. Ei mitään näivetyisiä taimistoja ja tehtiin avohakkuu ja keinollinen uudistaminen, jos metsän tila sitä vaati. Tällä hetkellä peitteisen metsän uudistaminen nähdään jollain tavalla häiriödynamiikkaan rinnastettavana tai sitä kautta toteutettavana. Myös valtavina hoitorästien metsinä. Voi olla, että vaatii vähän pohtimista, mitä jatkuvaan kasvatukseen perustuva metsänhoito on?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jaksolliseen kasvatukseen on tuotu paljon alueita, jotka eivät ole kosteuden vuoksi alttiina metsäpaloille ojittamalla. Tuli vaan mieleen, että jokaista JK hehtaaria kohti on metsätilalla missä ojitetaan niin tavallaan enemmän hyvinkasvavaa pinta-alaa kuin olisi jos siellä JK käytössä. Pitäisikö kehittää joku korjauskerroin eli jos joku puhuu vaikka hehtaarista JK metsää niin se vastaisi vaikka 1,2ha jaksollista metsää?

    JK metsästä kun otetaan motolla se iso lahopuu niin se on sama asia kun luonnossa kaatuisi metsän iso puu. Jostainhan syystähän ne sinne kaatuu. Ovat mm. Lahon heikentämiä. Se lahon synty alkaa kuusissa oikeassa metsässä jo siellä taimissa siitä ison puun kuolemasta ja kaatumisesta. Kuusen kasvatus mäntyjen alta on melko viheliäistä kun se raivaa isot männyt tieltää tartuttamalla ne. On hyvä kun on metsäpaloja niin laho häviää maasta ja tai tuulituhoja niin sitten lehtipuujakso hoitaa.

    Ensimmäinen ja viimeinen pienaukko tehtiin kuusikkoon kun tarvitsi tien ja kääntöpaikan. Pienaukon ympäriltä kuoli valon puolelta niin paljon kuusia kirjanpainajiin, että niillä rahoilla olisi maksanut taimet aukkoon. Sen lisäksi siitä pienaukosta alkanut tuhoutuminen pysäytettiin laajalla avohakkuulle.

     

Esillä 10 vastausta, 14,201 - 14,210 (kaikkiaan 14,223)