Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,151 - 14,160 (kaikkiaan 14,169)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    ”..Joillain ostajilla  on mieltymystä pitää  pystyvarastoja vuosia korvauksetta  myyjän vastuulla..”        Tämä on kait sitä aiempaa valehokemaa. Korjuu-ajan ”korvaukseton aika” on käytännössä, että tulevien kasvukausien moteistakin maksetaan ja eräillä takuuhinnoin.

    Perko

    Portaat  on mennet kierteelle näköjään eikä johda mihinkään!  Laitetaan lisää rappuja.

    Jos metsän kasvu on 10 m³/ha/vuosi, optimaalinen puuston määrä on 200–300 m³/ha.

    Yli 300 m³/ha → kannattaa hakata osa pois, koska korkotappio ylittää puun arvonnousun.

    Jatkuva kasvatus on erityisen tehokas tässä tilanteessa, koska se mahdollistaa tasaisen tuoton ilman suurta kertahakkuuta.

    Päätelmä: 250 m³/ha on hyvä lähtökohta, mutta tarkempi analyysi vaatii paikallisia kasvu- ja hintatietoja.  Noita on mainio  pohtia  paljaaksihakkuulla   ja taimikoissaan!

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Jovain – nyt ymmärrän ”tuplat”!!!

    Luken tutkija Sauli Valkonen kertoo Tapio Haarlaan kuvaamalla videolla juutuubissa, että tarkkaan mitatussa kuusikossa on keskimääräinen puustopääoma 150 m3/ha. Vaihtelee välillä 100 – 200 m3 ja jaksollisen puusto vaihtelisi samalla kasvupaikalla välillä 0 – 300, eli saadaan sama keskiarvo.

    Jaksollinen kasvattaja tekee kuitenkin lisäksi metsänparannustoimia, eli käyttää maanmuokkausta ja jalostettua siementä. Lisäksi hän ohjaa taimikonhoidossa kasvua parhaisiin yksilöihin. Metsikön tuotto euroina kohenee vuosien mittaan. Tuhkalannoitus on toimi, jolla jatkuva kasvattajakin saa hyvän kasvunlisän, jos metsä on muutoin hyvässä iskussa.

    Ymmärrän Perkon laskevan tappion niin että avohakkuun jälkeen perustetusta taimikosta ei saada ensimmäisinä vuosina haluttua tuottoa kuutiometreissä eikä euroissa, eli tulee tavallaan miinustuloja eli korkotappioita. Laskin tästä aiemmin esimerkkejä aukon tuottoketjussa. Miksi taimikoille lasketaan arvoa metsätilakaupoissa, jos ne kerran tuottavat ankaraa tappiota ja mitä kuvaa käsite odotusarvo? Vrt. ketju ”Taimikon hinta metsätilakaupassa”.

    Jakson loppuaikana jaksollinen metsä parantaa juoksuaan: kun laskentakausi pitenee, tappioita ei enää näy. Jos on sijoittanut avohakkuusta saadun tulon hyvin, se voi korvata taimivaiheen laskennallisen tappion. Tulo taimista ja sijoituksesta yhteen laskien voi olla parempi kuin oli päätehakkuuta odottavan varttuneen metsän hidastunut kasvu.

    Samaan tapaan jatkuva kasvattaja poistaa kasvuaan lopettelevia puita vanhimmasta päästä ja vapauttaa tilaa nuoremmille samassa metsikössä. Kuluja ja kasvua saadaan hieman vähemmän, joten kannattavuus voi olla samaa tasoa. Tuottaako ehdotettu puustopääoma eli keskimäärin yli 200 m3/ha sitten riittävän määrän taimia jatkuvasti vai onko systeemi väliaikainen? Kasvavatko taimet noin tiheässä metsässä ja miten niiden käy toistuvissa harvennusoperaatioissa?

    Tase tuottamaan!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Katsoin noita metsään.fi lukuja pimuusyopääoma 157m3/ha ja keskimääräiben kasvu 10m3 vuodessa koko tilalla. En osta tuota väitettä Perkolta etteikö tuloja tai hakkuita olisi säännöllisesti.

    Perko vastaatko miksi Ruotsalaisen tutkijan pitäisi laskea jk-hakkuutuloille korko mutta päätehakkuutuloille ei pidä laskea korkoa?

    Jos bonuksilla ja risuilla saa taimet ja taimikonhoidon ja maapohjan arvo paljaana ilman kontekstia olisi varmasti vain muutaman satasen niin sille ilmaiselle sijoituksellehan saa äärettömän hyvän koron vs. Ladket muutamalle sataselle korkotappion samassa ajassa.

    Perko

    Taimikot.

    Kyllä, taimikot ovat kotvan rahareikä, mutta metsäteollisuudessa ei juosta sprinttiä vaan maratonia reilusti  jälkistartista. Ostaja maksaa suuremmiin  ajattelematta pienen hinnan nyt siitä, että saa itselleen oikeuden tuleviin ”metsän rikkauksiin”. Ja joskus tämä laskelma menee pieleen, mutta useimmiten se on fiksu pitkäjänteinen isoisän  säästöillä tehty sijoitus. Ei tässä kukaan hölmöile – kaikki ymmärtävät, että metsäteollisuudessa raha tehdään odottamalla. Tässä bisneksessä ei pelata vuosittaisilla voitoilla vaan sukupolvien aikajänteellä. Taimikko on kuin nuori startup-yritys – aluksi tappiollinen.  Se on kuin suhde ja romanssia,  kestää alussa minikertaisen verotuksen ja lopussa viennissä jo ilman veroja kuuluu valitusta!

    Keräilijäksi syntyneet eivät välitä hinnoista! Käytetty postimerkki voi olla arvokkaampi kuin omakoti.

    Perko

    AJ , ”tasaisesti kasvava jatkuvapeitteinen metsä jää kiertoajan mittaisena aikana tuotoksessa jälkeen.”– Outo  väite ,  mihin perustunee teoria?    Mikä on tavoite?

    konstapylkkerö2

    Naurettava väite, että joku alkaisi mh:n valintatilanteessa pohtia kuuluuko päätehakkuukelpoisen metsän tulot teoriassa edellisen puusukupolven tuloihin vai nykyisiin tuloihin.  Ei kukaan paitsi Perko tee niin.

    Jatkuvien kiertoaikojen tulosten jatkumon käyttö on jk-firmojen harhautusta jolla yritetään saada jk näyttämään vaikka väkisten paremmalta vaihtoehdolta kuin se onkaan.

    Perko

    Noita  pylkerön pittää  mietiskellä vielä.     —- Juha Mieto hävisi kuuluisan 15 kilometrin kisan sadasosalla Ruotsin Thomas Wassbergille Lake Placidin olympialaisissa 1980.  Miten  lienevät  päättänee mille puolelle kummankin tulos kuuluu… ?  Kerrohan jos on uutta ilmennyt.

    suorittava porras suorittava porras

    Tyypillistä trollin jankutusta. Ei päätä ,ei häntää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko Prkl! Nyt en enää jaksa. Katso aiemmat keskustelut.

Esillä 10 vastausta, 14,151 - 14,160 (kaikkiaan 14,169)