Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,082 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 14,071 - 14,080 (kaikkiaan 14,082)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jos katsoo metsien tilaa JK tilalla, jonka ennaraivasin niin ojat jätetään perkaamatta, jossa aliskuuset kasvavat muutenkin huonosti mäntyjen alla, kokapuolella on vaurioituneita aliskuusia, joista sahatessa löytyy paljon tyvilahoa, isot kuuset ovat palokärjen merkkaamia, ravinne-epätasapainoja ei korjata lannoituksilla, välillä on jouduttu tekemään maanmuokkausta ja tervasrosoon kuolleet ”arvokasvua” sisältävät siemenpuut eivät siemennä turpeen alta avattua savimaata jne. JK tila voikin olla aika groteski näky järkevään metsätalouteen tottuneelle.

    Perko

    On tuosta  A R.n painajaisesta helpommin viedä myyntii puita monta kertaa kuin  paljaaksi hakatulta  tönkeliköltä . Tukkipuun  myynti hyvällä hinnalla  korjaa metsän arvostusta kummasti!  Jotta silleen.  No,  hemmetti savimaata!  Siinä  se tammi kasvais nopiaan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei se ihan niinikkää oo. Kuusi kasvaa turpeesta ja bähäturpeisella ja alku näyttääkin harjaantumattoman silmään ihan hyvältä, 2-3 metrinen  kuusentaimikko ojitetulla turpekankaalla, mikä ettei. Mutta ojien tukkeutuessa tai ojituksen mahdottomuus notkossa lopettaa kuusten kasvun ja haihdunta isommista puista loppuu. Voin tuoda kuvia varoituskuusikosta, jossa yli 50 vuoden odottelun jälkeen päästiin ensiharvennukseen kun päältä oli otettu isot männyt. Kosteat maat ovat petollisia kokemattomille kasvattajille koska siellä se kuusen taimettuminen maahan on parasta. Esimerkkinä vaikka tuollainen kumpareessa oleva istutuskoivikko missä edellinenkin metsä oli seka-koivua. Aliskuusi ei tulekkaan enää sitten kun on Heinänen kasvillisuus ja se millo pääasiassa kuusentaimettumista on kun edellisestä metsästä siemenet varisee maahan päätehakkuun yhteydessä. Kokematon kasvattaja jälleen ihmettelee miksi koukut koivikon kuusettuva ja jotkin ei. Sillä edellisellä metsällä on niin valtava vaikutus eikä reunametsällä. Tietysti JK kasvattaja ei tätä ymmärrä.

    Metsälehdessä oli, että pienaukot vaativat tutkimista, että tiedetään mitä niissä tapahtuu. Eli JK perustuu arvailuihin tällä hetkellä mutta onneksi me tiedämme kyllä Perkon kanssa mitä sontaa poenaukot aäpvat ja se johtuu mm. Siitä, että reunametsä siementävät ja taimentavat ne heikosti olipa ne mitä hyvänsä. Jopa ison kuusikon jälkeen ei välttämättä tule kuusikkoa jos maata ei muokata kuten vajaa vuosi sitten kuvaamastani pienaukosta.

    140ärrä

    Jos haluat että jk-metsässä kasvaa oikeat puut, lopeta sen halveeraus ja korjaa ensin asenteesi. Ei siinä sen kummempaa. 

    Tietyt puut siis eivät kasva, jos asenne on väärä? Enkä minä halveeraa, minä vain ihmettelen, miten jk:n lupaukset käytännössä voisivat toteutua, kun metsässä luonnostaan kasvutilasta kilpailee muutakin, kun kasvatettavia puita, tai puita ylipäänsäkään, ja toisaalta melkein kaikki Suomessa kasvatettavat puut sietävät varjostusta hyvin huonosti. Mitään luonnollista prosessiahan ei olekaan, jota jk-hakkuut jäljittelisivät, toisin kuin jaksollisessa. Ehkä sitten, kun jalot lehtipuut (menestyvät myös puolivarjossa) alkavat menestymään Suomessa, tulee jk:stakin paremmin lupauksiensa mukaisesti toimivaa?

    Parhaiten jk näyttäisi tosiaankin kasvattavan lupauksia.

    Perko

    Ottaisitte omavalvonnan käyttöön noissa jutuissanne. Mikä niissä liittyy eri-ikäiseen jatkuvaan kasvatukseen?  Selitätte  ihan muita tuhoalueita.  Avatkaa ihka oman sivu noille jutuillenne.  Tehkää sinne niistä yli kymmenen vuotta sitten  hylätyistä aukoista ja taimikoista  selvitys.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Pienaukot ja turvealueiden jatkuvakasvatus ilman kunkostusojituksia tai lanoituksia. Jaa eikös näissä ollut sitä tutkimustarvetta ja varsinkin jatkuvakasvatus turvealueilla ole sitten jatkuvaa kasvatusta?

    Jatkuvan kasvatuksen tilalla huomasin, että tyvilaho voidaan viedä turvealueille, missä  sitä ei maaperässä ole, nik  vaurioittamalla näitä kaikkien kehitykelvottimiksi tietämiä kuusia. Muutenkin panee miettimään, että mikä tälläisen JK-tilan arvo myydessä on kun tiedetään vaikka, että siellä on harjoitettu JK:ta kymmeniä vuosia niin maa on saastunut ja turvealueet tulee laittaa ojitetuiksi. Varsinkin tuo maan saastuminen  saisi minut kiertämään kaukaa.

    Perko

    10 vuotine tyvilaho !  mistä se  on koivikkoon tullut?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    luonnollista prosessiahan ei olekaan, jota jk-hakkuut jäljittelisivät, toisin kuin jaksollisessa

    Kaikilla hakkuutavoilla on ainakin jonkinlainen vastineensa luonnonmetsien kehityksessä ja häiriödynamiikassa. Jk-metsän pienpuuston harvennuksen ymmärtää helposti: se vastaa itseharvenemista kuten jaksollisen alaharventaminenkin. Jk-metsän isojen puiden yläharvennus vastaa jotenkin luonnonmetsän pieniä häiriöitä (pienaukkodynamiikkaa) ts. metsikön vanhimpien puiden kuolemista – joskin luonnonmetsän puut elävät paljon vanhemmiksi. Avohakkuilla on vastineensa suurissa metsää uudistavissa häiriöissä. Isojen ja pienten välimuoto ovat häiriöt, jotka tuottavat samanikäisiä ikäluokkia kuten pienet maakulot (kohorttidynamiikka).

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    JK jäljittelee sademetsän toimintaa mutta metsä ei täällä uudistu tietenkään samalla tavalla.

    Kuules Perko, miksi kiukuttelet? Luulisi, että saisit hyvää tietoa havainnoistani vai tiedätkö ketään muuta joka olisi raivannut JK tiloja kymmeniä hehtaareja viime aikoina? Virallisessa totuudessa JK:ssa ei ole raivauksia joten varmasti harvinaista herkkua.

    Vaikka ennakkokäsitykset oli, että tyvilahoa varmasti on, niin sen kokonaisvaltaisuus ja jatkuva läsnäolo yllätti kyllä, miten se voi olla niin kokonaisvaltaisesti kaikkialla. Tilalla oli myös varmasti vanhaakin JK:ta koska isoissa kuusissa oli 2 metrin kohdalla se oksa tihentymä. Pariin metriin ne kasvaa missä vaan ja sitten maa ratkaisee.

    Jos ja kerta metsälehdessä kerrotaan oikein perusteellisesti jatkuvasta kasvatuksesta mutta pienaukon kohdalla lukee, että lisää tutkimuksia tarvitaan nii  kaikki muu tiedetään niin varsinkin Perkon kokemukset pienaukoista JK mestarina olisi kultaakin arvokkaampia. Niistä on ilmeisesti liian vähän tietoa. Ei kai voi olla, että tarkoitus on laittaa vaan rohkeasti mummun perintö likoon ja lähetään katsomaan mitä niissä tapahtuu?

    Muista kun metsä groupin metsänhoidon päällikkö aikanaan esitelmöi koneistutuksesta useampana vuonna ennenkuin oli tohtori ja itse odotti, noni nyt se lähtee lentoon mutta johtopäätös oli aina, että lisä tutkimuksia tarvitaan. Liekki vieläkään tutkittu kannattavaksi. Nyt sama henkilö kertoo metsälehdessä, että kuusentaimikkoon kannattaa jättää siemensyntyistä koivua. Noh, minä en ainakaan siitä kaipaa yhtään lisätutkimusta.

    Perko

    Koivisto (2019): Natural disturbance regimes in boreal forests.

    Luke (2021): Harvennushakkuiden vaikutukset.

    SLU (2022): Soil carbon loss in clear-cuts.

    Yhteenveto: Luonto ei koskaan tuhoa itseään täysin —  jk ei ole  luonnollinen prosessi  se valikoi  myyntiin ja kasvuun  perustuen . Luonnolla  on sattuma,  eikä ole tavoitteita!

Esillä 10 vastausta, 14,071 - 14,080 (kaikkiaan 14,082)