Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,067 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 4 tuntia sitten JovainJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 14,051 - 14,060 (kaikkiaan 14,067)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    A J, Olet oikeassa, mutta ”voikin” ettei tuhoudu – jatkuvan kasvatuksen tuotanto ei häviä mihinkään, kun ei tee typeryyksiä raivaussahalla. Osmo Palosaaren metsä on elävä todiste: siellä kasvaa laatutukkia vuosikymmenestä toiseen ilman että nuori kasvatus tuhottaisiin. Tämä ei ole arvio vaan tosiasia. Jatkuva kasvatus tuottaa tasaisesti arvopuuta, kun annetaan nuoren sukupolven kasvaa vanhempien suojissa. Ei tarvitse uskoa minua – käy katsomassa itse miltä 80 vuoden tuotanto näyttää. Siellä ei ole tyhjiä aukkoja, vaan monikerroksinen metsä joka tuottaa rahaa koko ajan. Avohakkuita puolustelevat tuloilla kuin ikkunoilla revittelevät hölmöläiset, pömpeli hajosi lopulta. Fakta on selvä: jatkuva kasvatus toimii, ja se on tulevaisuutta. Ei tarvitse arvailla – Osmon metsä puhuu puolestaan. Pyydän kesällä audienssia tutustua Osmon metsään.

    Visakallo Visakallo

    Laitapa Perko käyntisi jälkeen siitä jk-metsästä, tietenkin Osmon luvalla, lukuja ja kuvia tänne meillekin!

    Perko

    En laita! Lupaan sen ensimmäiseksi Osmolle!  Mitä raivaussahankantaja niillä tekisi, eikä ole  ko menettelyn käyttäjä.  Vastaavista uteliaista ei kavereiden kesken puhuta  oikeilla nimillä.

    Mulkku ei tarvitse vakuuksia! Olen I. Leikolan  kanssa  yhtä mieltä.

    Visakallo Visakallo

    Miksi Perko et laittaisi jos Osmo siihen suostuisi? Kehut kyllä täällä kovasti jk-tuloksia, mutta et kuitenkaan anna mitään sanojesi vakuudeksi.

    Kuusiuskova

    Jk ei ikinä pärjää jaksolliselle, kokemusta on.

    Visakallo Visakallo

    Sen verran täytyy Perkolle myöntää, ettei ”aukotonkaan” metsänhoito aina ihan huonosti mene. Mitäs tuumaat, tästä poistettiin ylispuut 15 vuotta sitten, ja vapautettiin siten alakerran luonnontaimisto kasvuun. Varhaisperkaus ja taimikonhoito tehty. Tämän hetken tilanne:

    Kiireellinen ensiharvennuskohde. Puusto: 20v. Kuusi 60%, mänty 20%, koivu 20%. Pystyssä 105 M3/ha, runkoluku 3000/ha, keskikoko 35 litraa, eli 20 vuoden keskikasvu ollut 5,3 M3/v.  Hakkuukertymä kuituna 40 mottia/ha, karsittuna rankana/kokopuuna enemmän.

    Jovain Jovain

    Ei malta olla kommentoimatta tuohon. Varhaisperkaus tai taimikonhoito, varsinkaan ensiharvennus, eivät kuulu jatkuvaan kasvatukseen. Verrata jaksottaista metsänhoitoa jaksottaiseen metsänhoitoon, mutta onhan siinä se luonnontaimisto. Olisiko ylispuuston kasvatusta (tuottoa) voitu jatkaa. Samaan aikaan, kun luonnontaimisto olisi varttunut tuottavaan kuntoon. Ainakin metsän kokonaistuottoa olisi voitu nostaa ja metsästä olisi muodostunut ns. ”aukottomaan” metsänhoitoon soveltuva metsä. Tällä hetkellä sitä kasvatetaan jaksottaisen metsänä.

    mehtäukko

    ”..Verrata jaksottaista metsänhoitoa jaksottaiseen metsänhoitoon, mutta onhan siinä se luonnontaimisto…”       Mitä sekoomusta.

    140ärrä

    Miten ihmeessä sinne jk-metsään saadaan kasvamaan niin paljon kasvatettavaa puuta, ettei tarvitse leppiä, hieksiä ja pihlajia raivaussahalla kaadella? Vai onko nekin nykyisin vain sitä arvopuuta?

    Ei ihme, ettei todellisia tuloksia haluta jakaa, vaan jatketaan suun pieksämistä.

    Perko

    Jos haluat että jk-metsässä kasvaa oikeat puut, lopeta sen  halveeraus ja korjaa ensin  asenteesi. Ei siinä sen kummempaa. Kylvä aukkosi kunnon siemenet ja anna niiden kasvaa rauhassa,  siitä   voi  joskus tulla  eri-ikäinen metsä. Jos et osaa, opettele. Ei tää niin vaikeeta ole.

    Ja muista: avohakkuut pilaa koko  ekosysteemin.  Hirvet, ne tappaa pihlajat, pajut ja kaiken muun elon siellä metsässä, ja jäljelle jää vain kuollutta ja kaluttuja karahkoja. Jos et ymmärrä miksi se on huono juttu, niin kannattaa mennä  takasin ”tiedonlähteelle”.

Esillä 10 vastausta, 14,051 - 14,060 (kaikkiaan 14,067)