Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,581 - 13,590 (kaikkiaan 13,605)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko löytää kasvulukuja Luken tilastopalvelusta eri alueilta valtakunnan metsien inventoinnista. Vertailulukuja oli myös jatkuvan kasvatuksen synteesiraportissa. Jos laittaa jk-tuotokseksi puolet jaksollisesta niin osuu aika lähelle.

    Kannattavuus on varmaan molemmissa samaa luokkaa silloin kun kasvatus ja uudistuminen onnistuu eikä tuhoja tule, vaikka uudistamis- ja hoitokulut ovat nykyään aika kovat ulkopuolisilla teetettynä.

    Perko

    En havaitse 20 – 50 % ihmettä noissa Nuokan  numeroissa. Montako avojaksoa tuossa kuvitelmassa on?

    Juu tamppaus on arvokasta  ja ulkomaisen raivaajan eläkemaksu on kai tuplahintainen!

    Timpalla sentään kasvaa valtakunnan keskiverto tuotos.

    Nuakka

    Voi ei lähdin taas tähän jankutukseen mukaan, trolli sai  tyydytyksen. Olisiko perko pitänyt esimerkki olla kryptisempi niin kuin omasi? Jos et ymmärtänyt hakkuukertymistä, niin avo-harvennus-harvennus-avo. Kiertoajasta voit nipistää n.10v pois, ja lisätä havuista tuloa pari kertaa. Näitä hehtaarin kuvioita riittävä määrä ja ei tarvitse hävetä kylillä pilalle harsittuja jätemetsiään.

    Perko

    Pitkään  odotteluun mielenne hyvitykseksi  nipistätte alkuun edelliset tuotokset, sitä on  selvitetty täällä mutta tosi   jankuttaja ei näköjään sitä  käsitä.  Kryptisyys  on kasvusta muodostuva aukean vastakohta.

    AJ,  avohakkuun paljastajälkeä  voit kertoa tai jakaa tulos  on edellee nolla tai jakamalla mahdoton.   Laske kertomalla 120 m3  tukkipuuta kahdella ja vertaa  sitä paljaksi sotketuun tönkeliköön.

    Vastauksistanne selvisi  ajatuksenne ”avara” vakaumus enkä arvostele sitä.

    Jovain Jovain

    Vanhat ”kliseet”, kuten kasvun taantuminen, ne eivät pidä paikkaansa, hoidetuissa jk metsissä. Eihän niillä perusteilla voi arvioida metsänhoidon paremmuutta. Kuten ei myöskään (yleisohjeena) puustopääomien puolittamisella. Optimituottoihin päästäkseen, myös jk vaatii riittävät puustopääomat ja kokoaikainen jatkuva tuotto antaa hyvän tuloksen. Tarkoittaa myös hiilinielujen osalta parempaa tulosta.   Hoidon suosituksissa on päivittämisen tarvetta ja väitän. Lepsulla suhtautumisella ns. jatkuvaan kasvatukseen on tehty paljon hallaa suomalaiseen metsänhoitoon. Ei vaan voimassa olevien suositusten perusteella. Vaan myös hyväksikäyttäen ”porsaanreikänä”, ja putsaaminen jatkuu, niin kauan kun laki on voimassa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä on se puustopääoma, joka maksimoi kannattavuuden erirakenteismetsässä, eli millä ppa-alueella pitäisi pysytellä? Ehdolla että taimien uusiutumista ei tarvitse huomioida.

    Perko

    Ajatus pääoman ratkaisevan taloudellisen tuottavuuden johtaa harhaan, noin olen sen alustavasti päätellyt.  Havaintoni mukaan olosuhteet voivat vaihdella täällä jo näkö alueelta toiselle siirryttäessä sekä kasvillisuuden mukaan. A J ja monet muut jk:sta kirjoittajat ovat vakuuttaneet tietävänsä ja ratkaisseensa tämän kysymyksen, joten annan heidän kertoa asiasta selkeästi. Ohjeissa on suosituksia, joista ehkä löydätte viitteitä optimipääomasta. Jonkun tappio on kääntynyt voitoksi, ja pelastus on löytynyt kannoista, oksista, risuista ja menneiden sukupolvien pääomasta.

    suorittava porras suorittava porras

    Mitähän satuja ”hämmentäjä2” keksii seuraavaksi?

    Jovain Jovain

    Ehkä suosituksissa taimien ja metsän uusiutumiseen on käytetty liikaa huomiota ja tarkoittaa;  puustopääomat on pudotettu puoleen ja jopa kolmannekseen. Se on liikaa ja tuoton kannalta puustopääomat tulisi säilyttää vähintään  jaksottaisen tasolla, varttunutta 03 ja ppa 20 tai enemmän. On Arvometsän tasoa ja korjuussa suosittelevat noudatettavaksi 1/3 osan poistumaa kerralla. Mennään tuottavuus edellä ja hoitomuodon eroista johtuen tilaa jää myös metsän uusiutumiselle. Ja eihän taimettumista ja metsän uusiutumista tarvitse tapahtua kaikkialla ja kaikenaikaa.  Ja aina on olemassa myös takaportti, kuten suosituksiin on säädetty.

    mehtäukko

    Joo joo ja lopeta tuo samojen asioiden vatkuttelu ja vatulointi.

Esillä 10 vastausta, 13,581 - 13,590 (kaikkiaan 13,605)