Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,571 - 13,580 (kaikkiaan 13,595)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hiilinieluketjussa on keskusteltu kiertoajan keskikasvun maksimoivasta puustopääomasta. Kysymys saattaisi olla kiinnostava jatkuvasti kasvattaville. On varmaan aika lähellä viherhiukkasten määrän maksimia. Olisiko mahdollista määrittää tuo puusto eri pääpuulajeille, kasvupaikoille ja lämpösummille maassamme ja laittaa jatkuvan kasvatuksen metsänhoidon suosituksiin?

    konstapylkkerö2

    Jk-metsä ei ole koskaan paras mahdollinen kiertoajan kokonaiskasvun suhteen. 20-50 % heikompaa kuin tasaikäisen kasvu. Usein toistuvat harsinnat laskee puustopääoman liian alas eikä kokonaiskasvu yllä sen takia samaan kuin tasaikäisellä kasvatuksella. Samaan suuntaan vaikuttaa myöhästyneet harvennusreaktiot.

    Perko

    A j; ” lähellä viherhiukkasten määrän maksimia. Olisiko mahdollista määrittää tuo puusto eri pääpuulajeille?  ”.   Olen hieman  mutta karkeasti tutkinut  mat. mallinnuksella ko juttua .   Merkitys on ratkaiseva sen näkee  koepaloista myös!

    Pylkerö voisi paljaaksi hakatulla   nostattaa pääomaa kiihdyttämällä 50 % tamppausta .  Kyllä lähtee pääoma  kasvuun!

    Erityisen  hyvin käyvät esittelemässä itsensä nimimerkit  ” . ”

    .

    Jk metsää muuten tarvitse olla eihän se ole kertynyt jo vuosia sitten joskus on päättynyt ja aina ollut lainkaan tapoja on myös hakatun version tuosta ja vielä kerran että huonolaatuiset ovat enemmän tai vähemmän kuin ennen tarvitse olla mitään muuta kun myyntipuut kyseessä oli siis kertynyt jo vuosia sitten joskus on päättynyt ja aina ollut lainkaan

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Konstanpylkkerö on oikeassa, mutta tarkoitin puuntuotoksen maksimoinnilla sitä että jos jk on kerran päätetty valita, niin tehdään se mahdollisimman tehokkaasti ja kannattavasti.

    Perko

    Edellisiin väittämiinne; Kertokaa tai näyttäkää se jaksollisen kasvunkäyrä kuutioina ja myynteinä esim 80 vuoden ajalta.  Voisitte laittaa vielä huviksenne keskimääräisen vuosituottavuuden kuutioina ja euroina. Verrataa niitä lukuja.

    Kokenut kaiken tietää

    Onhan ne tainnut tässäkin keskustelussa vilistä, jk:sta on käsittääkseni ollut vähemmän. Toki jaksollisessa lyhyempikin aika piisaa, Jeessillä siitä laskuoppia varmaan löytyisi, vaikka ei sthilhin käyttöohjetta olekaan jaksanut lukea, edes sitä asiallista 5 sivua.

    Timppa

    Voisitte laittaa vielä huviksenne keskimääräisen vuosituottavuuden kuutioina ja euroina.

    En  noita tietoja pysty keräämään.  Vuodesta 1967 nykypäivään metsän puumäärä on lisääntynyt 85 m3/ha:sta  vuoden 2024 150 m3/ha:iin vaikka koko ajan ollaan lisätty hakkuita.  Kasvu on lisääntynyt  vuoden 1967 tasolta 3,2 m3/ha/v vuoden 2024 tasolle 5,5 m3/ha/v.  Meillä valtaosa metsistä on kuivahkoja tai kuivia kankaita ja kaikki erittäin kivisiä.  Lehtomaisissa kuusikoissa luvut olisivat aivan toisenlaisia.

    Berza

    Timppakin löytyi vielä palstalle, hienoa 👏👏

    Nuakka

    PERKO. Jaksollisen kertymä 80 v ajalta, 4 hakkuuta: 300+50+100+300 m3, yhteensä 750m3. Vuotta kohti 9,375 m3/ha. Hinta parempi kuin poimintahakkuussa 600 m3 hakkuissa, ja 150m3 harvennusta eli poimintahinnalla.

Esillä 10 vastausta, 13,571 - 13,580 (kaikkiaan 13,595)