Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,201 - 13,210 (kaikkiaan 13,393)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Nostokoukku

    Kehä pienenee entisestään, kohta näkyvät omat takavalot. Taistelijoiden rivit harvenevat.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Visan tuotokset kiihtyy,  jo on ~400 mottia ja lisää puskee.” 

    Mikä Perkoa nyt tällä kertaa askarruttaa? 400 mottia/34 vuotta ei tee kuin 11,8 mottia/vuosi. (Oikeasti se on 410 mottia/34 vuotta, eli tasan 12 mottia/vuosi. Onhan minulla parempiakin kohteita, eli 13 mottia/vuosi.

    Jovain Jovain

    Avohakkuista kuidun osuudesta, tuskin kannattaa mennä tilastoja muuttamaan. Se on viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun pidäkkeet ovat poistuneet. On avohakkuiden luonne muuttunut, tehdään entistä enemmän ja kuitupitoisempia avohakkuita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä Berza, oikea vastaus!

    Tässä siis: Jovainille tilastoapua!

    Vastaus kysymykseeni edellä: poistetaan sana avohakkuun niin saadaan tällainen tilasto: kuitupuuta hakattiin vajaan 80 milj. m3 vuotuisesta kokonaishakkuukertymästä noin 26 milj. ja kuitupuuta 32,6 vuonna 2023 (linkki alla).

    http://www.luke.fi/fi/tilastot/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma-2023-ennakko?

    Perkolle kotiläksyä!

    Pitkäaikaisten kestokokeiden koealoilta mitatut puuston tilavuudet ja tilavuuskasvut eri-ikäisissä poimintahakkuin käsitellyissä kuusikoissa (Eri-ikäinen) ja tasaikäisissä harvennuskuusikoissa (Tasaikäinen). Tulos oli suoraan kuvasta arvioituna, että liikuttaessa tilavuudessa välillä 100 – 300 m3/ha eri-ikäinen kuusikko kasvoi tuoreella kankaalla 5 ja lehtomaisella kankaalla 7,5 m3/ha vuodessa ja vastaavasti tasaikäinen kuusikko tuoreella kankaalla 10 ja lehtomaisella 12,5. Molemmissa siis jaksollinen kasvoi lähes kaksin verroin.

    Lähde: Kuva 9 Luken raportissa ”Jatkuvapeitteinen metsänkasvatus: Synteesiraportti”.

    Tämä kuva on myös kiinnostava: Kuva 8. Jatkuvan kasvatuksen metsien osuus metsäalasta eri Euroopan maissa. Kuva Mason ym. 2022.

    Kohteiden kasvujen vaihtelut olivat Luken aineistossa laajat. Käytännössä tuotoserot voivat siis olla vielä suuremmat, eli huonosti onnistuneen jatkuvan metsikön tuotos voi jäädä kolmannekseen hyvin onnistuneen ja hoidetun jaksollisen tuotoksesta. Voi olla että kuusella jalostushyötyä jää saamatta koska sen viljelyinto nyt vähenee, mutta jatkossa paranevana kasvuna toteutuva jalostushyöty lisäisi eroa entisestään. Ainakin pääosa nykyisistä jalostetulla siemenellä perustetuista viljelykuusikoista kasvaisi siis keskimäärin kaksinkertaisesti jatkuvan kasvatuksen metsiin nähden.

    Yhteenvetona. Jos nämä luvut laittaa kannattavuuslaskelmaan, tulos taitaa olla aika selkeä: jatkuvaa kasvatusta ei voida useimmiten perustella taloudellisesti. Kuitenkin monelle päätöksentekijälle riittävät perusteluksi esimerkiksi maisemaan ja päästöihin liittyvät näkökohdat, tai vaikkapa hoidon helppous, kun taimivaiheen ’tamppaus’ jää pois. Korkeammista uudistamisen ja taimikonhoidon kuluista huolimatta tasaikäinen metsä tuottaa useimmiten vähintään samanveroisen kannattavuuden ja tulon saa varmemmin kuin jatkuvapeitteisestä mallista.

    Visakallo Visakallo

    Jos jotain voisi nyt ennakoida, niin nuo tiedot kun Perko syöttää omaan tekoälyynsä, tulos kääntyykin aivan yllättäen päinvastaiseksi..!

    Perko

    Monta kertaa  samaa,  vertaatte  kahta propsimetsää . Voisitteko vertailla 8 -12 vuotista aukkoa  ja  JK mehtää  jossa  on 120 – 160m3  puuta  360 kpl  12 m3 tukki kasvulla ja taimikot lisänä .  Mitä niistä voi  päätellä ? Tässä on  jk  osuus !

    AJ.      Kiitos  läksystä!   Juu,  en  löytänyt paljaaksihakkuilla  tehtyjen taimikoiden (taimikkorästien) osuutta  ja siihen verrattavaa  kehittyneen jk- metsän osuutta ( luke) tehtävästäni.    Mihin kysymykseen haluat vastauksen?

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Voisitteko vertailla 8 -12 vuotista aukkoa  ja  JK mehtää  jossa  on 120 – 160m3  puuta  360 kpl  12 m3 tukki kasvulla ja taimikot lisänä.”

    Ensinnäkin 8-12 vuotista aukkoa ei talousmetsässä ole olemassakaan, vaan taimikko on jo muuttumassa tai muuttunut nuoreksi kasvatusmetsäksi. Oikealla maapohjalla kasvava hoidettu rauduskoivikko on 12 vuotiaana jo ensiharvennusiässä, eli 12 cm paksuutta ja 12 metriä pituutta. Hakkuukertymä kuitua/energiapuuta 40M3 /ha. Rahassa 1200-1300 eur/ha alv0%. Kasvu n. 20 M3/ha/v.

    Perko

    Niinpä siitä repiää satanen hehtaarilta vuodessa..  siihen pitää iskeä!  On tekijälle kevyttä , 28  kertaa  nostelee mottiin jää toinen euro puusta ehkä ihelle, sillä saapi uuden taimen eikä jaksot lopu .  Tämä ei  oo jk juttu!

    Visakallo Visakallo

    Mitähän se Perko taas oikein tarkoittaa? Motollahan tuommoiset harvennetaan, eli pystyhinnasta on kysymys. Hakkuun jälkeen kasvamaan jää 800 runkoa hehtaarille, joiden kuutiokasvu ja arvokasvu on todella hyvää. 2. harvennus tehdään jo 20 vuoden iässä.

    Perko

    Visa, mehtä ukon kanssa kanssa samoissa performansseissa siellä menet täydestä .  Joudun  lopettelemaan kun on  niin Aapelin aiheisiin viittaavaa, mutta  tylsää,   enkä  pidä pajunkuorenmausta.   Aikansa kuttai !

Esillä 10 vastausta, 13,201 - 13,210 (kaikkiaan 13,393)