Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,131 - 13,140 (kaikkiaan 13,385)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • suorittava porras suorittava porras

    ”Jatkuvan” poistettavista puista puolet päätyy helposti kuiduksi heikon laadun takia. Jaksottaisen päätehakkuussa jo aiemmin , koska harvennuksissa on jo poistettu ne huonolaatuiset. Valinnanvaraakin on ollut tasaisen ja runsaan taimettumisen vuoksi. Jk:ssa on pakko jättää huonompaakin ainesta järeytymään ,kun ei ole riittävästi parempaa tarjolla.

    Perko

    Ymmärrän suorittava porsas, että olet huolissasi metsänhoitomenetelmistä, kuten harsinnasta ja poimintahakkuista,  jos ovat haitaksi niin ei niitä pidä tehdä.   Suosittelen jatkuvan kasvatuksen periaatteiden noudattamista. Jatkuva kasvatus on todellakin monille metsänhoitajille ja metsänomistajille kestävämpi ja ekologisempi vaihtoehto, joka voi edistää metsän monimuotoisuutta ja terveyttä, tärkeintä siinä on aina aukkoa  parempi tuottavuus.

    Yrjö Norokorven maininta menneistä metsänomistajista ja heidän osaamisestaan jatkuvassa kasvatuksessa oli nykyistä parempi. Sekin on totta, että menneinä aikoina metsäntutkimus ja -hoito eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin nykyään, ja kaupankäynnissä saattoi esiintyä myös vilppiä. Historian aikana opitut asiat voivat kuitenkin tarjota arvokasta tietoa nykyisille metsänhoitajille. Monet tarinat huijauksista tuskin olisi muuten  jääneet eläväksi legendaksi.

    Muistan Visan kaupparatsutaustan, että vahva liiketoimintaosaaminen voi avata uusia mahdollisuuksia, erityisesti myynnissä. Varmasti  voit antaa  porukalle muutaman vinkin tehokkaasta myyntitaidosta.

     

    .

    On justiinsa sitten nuin kun suorittava sanoo

    Kävin katsomassa jk metsää kerran on siitä aikaa niin järkytyin

    Oli myynnissä oleva palsta en ostanut

    Enkä edes ensin tiennyt että jk metsää se on

    Kysyin siitä sitten että onko oikeasti harvennus taso mennyt tuohon että huonolaatuiset jätetty kasvamaan

    Ei kun se on jk ja sinne jää mitä sattuu olemaan

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko: tärkeintä siinä on aina aukkoa  parempi tuottavuus

    Luken synteesiraportin kasvumittaukset (kuva raportissa) viittaavat päinvastaiseen: vuotuinen kasvu jää useimmiten pienemmäksi jk-vaihtoehdossa. Suhteellinen kannattavuus voi olla hyvin onnistuessaan väliaikaisesti samaa tasoa.

    Musta ei muutu inttämällä valkoiseksi: pitävät todisteet ovat maastomittauksia, mittaustodistuksia ja talouslaskelmia. Joku osaava voisi simuloida ja esittää toimivan jk-metsän rakenteen, mutta kasvuennusteessa tulee olla mukana viivästyvä harvennusreaktio.

    suorittava porras suorittava porras

    Jatkuva kasvatus on sama ,kun alettaisiin käyttää supertietokoneiden asemasta helmitaulua.  Hemitaululla kikkailemalla jk on saatu kannattavaksi , koska kaikki tekijät huomioon ottavia yhtälöitä on ylivoimaista käyttää. Riski ja kokonaiskustannus toimintaketjussa näyttää olevan jk-uskovaisten kohdalla täyttä hebreaa.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Varmasti  voit antaa  porukalle muutaman vinkin tehokkaasta myyntitaidosta.”

    Perko näköjään vastasi kysymykseeni vastakysymyksellä, -miksi? Olen omat vinkkini täällä  jo antanut useamman kerran, turha niitä on enää toistaa.

    Kysyn siis uudestaan Perkolta, miten jk-metsän puista tehdään kaupat niin, että se päihittää jaksollisen hakkuun puukaupat?

    Perko

    suorittava porsas ei tiedä helmitaulunkaan käytöstä mitään!    Kannattais ensten ajatella mitä pöläyttelee.

    Euro tuotosta on kyse, ja siinä aukossa tamppaus juuttuu lähtöruutuun!

    .

    Kyllä sen ymmärrän kun tilallinen omisti metsää ja tarvi sahapuita silloin hevosaikakaudella että poimittiin tukkeja omaan käyttöön

    Sitä vasite ne metsät olivat silloin

    Talousmetsää ei metsätaloutta

    Perko

    Y. Norokorven päättely on  toden totta  jopa vahvasti koulutetuilla.   Puunmyynti on sopimuksen mukaan tehty hinnat määritetty molemmille  miellyttäviksi. Erikoista  on ollut  ”listoista” poikkeavuus   pyrkien korjuun todellisiin kuluihin  ja tavoitteelliseen hakkuun jälkeen.

    PS;  se on  ollut sitä tienvarsihinnan hakua jossa ajo ja teko määritetään erilleen.  Paras  puun hinta on ratkaissut useimmiten.

    Taiki

    ”Paras  puun hinta on ratkaissut useimmiten.”

    Tuo pitää paikkansa. Kysyin paikalliselta ostomieheltä ( yksi isoista ) paljonko on kiinnostusta jatkuvankasvatuksen hakkuisiin. Vastaus oli, että kyllähän niitä kysellään ja niistä puhutaan mutta kun kertoo että hintataulukkona  on kakkosharvennuksen hinnat niin keskustelu loppuu siihen.

Esillä 10 vastausta, 13,131 - 13,140 (kaikkiaan 13,385)