Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,071 - 13,080 (kaikkiaan 13,374)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Valtaapitäviltä vanhan toistoa ja posketonta väittämistä. Voihan se olla jotain sos. politiikkaa, työtä toimeentuloa ja hyvinvointia ja jakamista monille. Eihän metsänhoidossa toteudu esim. myöhempiä harvennusreaktioita tai kasvun hiipumista, jos huolehditaan puustopääomista, kestävistä korjuun poistumista tai jos ohjatusta metsänhoidosta huolehditaan. Kysymys ei ole puustopääomien syömisestä, vaan enemmänkin jakamisesta. Hoitamattomia ja vajaatuottoisia metsiä suomen maassa riittää ja ovat lisääntymään päin.  Hankintakauppa puolustaa paikkaansa, olipa kysymys omasta työstä tai ostopalveluista.  Puukaupan ja korjuun markkinoilla liikkuu paljon rahaa, sitä riittää myös kotiutettavaksi. Luulisi omaehtoiseen puukauppaan ja metsänhoitoon liittyvän myös edistämistarpeita, ettei ole valumassa kokonaan valtaapitävien hyväksi?

    mehtäukko

    ”…Tuommoiset partit kappalemäärä valikoidaan tuottavuuden mukaan optimikokoisiksi, niin siinähän…plaap plaap”

    Kyllä kyllä, mutta kun puiden ekolokia ja kasvun lainalaisuudet eivät haista moista hölynpölyä. Jojovainin puustopää-omat ahmitaan niissä 8 vuotta alkaen muka kasvun kuittauksissa…

    Puuki

    Summafuktiolaskenta ei liity mitenkään kasvatettavien puiden valintaan.

    Perko

    Varo m ukko noita lukiessa,  jos vaikka pyyhkäiset kaljuasi niin saatat saada tikkuja kynsien alle!

    Perko

    Valinta ja laskenta voi olla eri juttuja.   Laskemalla on mahdollista  löytää  optimaalinen malli .  Paljaaksihakkuilla sillä asialla ei ole niin  väliä, juu!

    mehtäukko

    Vaikka sanotaan että ”järki ja tukka eivät pysy samassa päässä”, mehtäukolla on molemmat tallella. Siitä kallonkutistaja-perkolaisen on tyhjä vetää aihetta keskusteluun.

    Perustelut jk:lle muuttuvat vaan mitä kummallisimpiin keinoihin!

    Visakallo Visakallo

    Jk:n kanssa tahtoo olla niin, että teoria ja käytäntö eivät oikein kohtaa. Tästä kertoo hyvin sekin, että kertaakaan niiden 16 vuoden aikana  kun olen täällä palstalla ollut, ei  kukaan ole vielä kertonut, miten jk-metsiä hakataan ja hoidetaan niin, että ne myös uudistuvat.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Selitätkö perko vielä kerran kun Jovain sanoo, että JK avohakkuu kuuluu JK:h kun tehdään uusi männikkö ja sinäkin olet tehnyt uuden männikön reunametsän siemenillä ja riimittelet sinne kuusialiskasvoksesta uuden metsän. Niin se kysymys: miksi kuusialiskasvosja muu roina sieltä laitettuna havupinoon ja energiatulot vuonna 1 kuuluu edellisen kierron tuloihin mutta jos samat puut jatkavat kasvua niin niiden tulot kuuluvat uuden metsän kierron tuloihin?

    Eli jos myyt mäntyjen alta koivu, leppä, haapa puskat energiaksi, et voi laskea, että ostat niillä uudet taimet mutta samat puut kelpaavat uuden metsän tuloiksi?

    140ärrä

    Matematiikka on kyllä eksakti tiede, se antaa vain oikeita arvoja. Vastaukset ei välttämättä ole oikeita, sillä jos lähtöarvot on pielessä, on funktion tulos matemaattisesti oikea, mutta vastaus väärä.

    Jk-hakkuun matemaattista mallia ei todellakaan saa kutistettua mihinkään yhteenlaskuun. Täällä esitettyjä kannattavuuslaskelmia seuratessa näyttää siltä, että tuottoa laskiessa on käytetty tavanomaista hoidetun kasvatusmetsän kasvua 10m³/ha vuodessa, ja laskettu koko kasvun menevän tukkipuun kasvuun, ja vieläpä juuri seuraavassa hakkuussa korjattavan tukkipuun. Lisäksi oletetaan, että jk-hakkuun jälkeen kasvu pysyy edelleen samana, eli aiemmin varjossa olleista puista juuri sitä seuraavassa hakkuussa korjattavat ottavat kasvukseen seuraavat 10 mottia. Korjausta saadaan, jos oletetaan kokonaiskasvun olevan vaikkapa 15 mottia, josta 10 menee tukille, mutta mukavalta näyttävä kaava törmää puuston biologiaan. Jk-metsässä kun taimettumisen takia joudutaan kasvattamaan puustoa harvempana, niin yksittäisen puun kasvun pitäisi olla melko hurjaa huolimatta siitä, että ympärillä on pidempiä puita varjostamassa.

    Summafunktioiden sijaan kannattaakin enemmän keskittyä biologiaan.

    Perko

    Tuolla 140 ärän  opilla ei sitä tulosta sitten tullut,  onko joku käynyt ostamassa  biologiaa?    Pukkala kertoi  niistä  laskelmansa havainnoistaan  ja sen perusteella  selvitin itselleni mistä on kyse.   ”Biologi-teorialla”  on esitetty paljon 70 vuoden aikana  perusteita propsinkantamiseen,  en väitä  sitä virheelliseksi mutta raskasta on  ollut ja  ongelmakuusikot  aukkoineen on siitä perintöä vailla taloudellista tulosta.   Tulee tästä  laskennasta vielä  mielen  ne neitokaisten pohdinta kumppanin valinnassa ; ”metsäpuolen opiskelijaa pitää välttää kun ne ei osaa laskea”.  Poikkeus tässäkin vahvistaa säännön.

Esillä 10 vastausta, 13,071 - 13,080 (kaikkiaan 13,374)