Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,881 - 12,890 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Paljaaksihakkuu hävittää  jatkuvuuden!    Sopivankokoisilla  puilla  tuotavuus säilyy  hyvinkin harvalla  asetuksella eikä tarvitse kärvistellä vuosikymmeniä.   Se  tilanne pitää opiskella jos ei ole  aiempaa tietoa.

    suorittava porras suorittava porras

    Vedä jo narusta ! Pyttyyn ei mahdu enempää.

    Makarov

    Omissa kokemuksissa jk:sta taimettumisen merkkejä pitäisi olla jotta olisi järkevää yrittää jk:ta, tämäkin ainoastaan kuusimailla. Juuri keväällä uudistin yhden erirakenteisuutta sisältävän jk kokeilusa olleen rehevän muutaman hehtaarin kuvion. Taimettumista ei ollut ennen jk hakkuuta eikä taimia tullut hakkuun jälkeenkään vaikka jo vuosia odotellut, ainoastaan heinää. Minusta tuntui että pohja on tuottamaton kun tuulet kaateli pystyyn jääneitä puita. Nyt kun puunhinnat olivat korkealla niin hakkuutin kuvion nurin ja istutin kuusen sekö jätin joitakin rauduksia siementämään koivua sekaan.

     

    R.Ranta R.Ranta

    Se on selvää AJ, että monenlaiosia tunnuslukuja metsätaloudesta voidaan laskea, kuten esim. kassavirtaa, sitoutuneen pääoman tuottoa jne. Sensijaan siihen ei  vaihtoehtoja ole, mihin metsänomistajan taloudellisessa mielessä on perusteltua pyrkiä.

    Kyllä minusta sinun”tutkijana” pitää tukeutua alan ekonomiaa tutkivien talouden ammattilaisten näkemyksiin, eikä jonkin täällä nimimerkillä kirjoitavan näkemyksiin. Näkemyksiin, joita voi suoraan verrata Hölmöläisten peiton jatkamiseen.

    Nostokoukku

    Kysyin taimettumisesta paripäivää sitten aiheen oheiskeskustelussa ( aukon tuottom.) Otetaan uusiksi kun en saanut härnättyä ketään vastaamaan. Ison savotan tienvarteen metsän puolelle hakattu purkulaani on turkkinaan männyntainta. Laanin koko vastaa mielestäni hyvinkin pienaukkoa. Samoin on taimettunut laaniin tuova kokoojaura ja hyvin myös harvennusurat. Onko nuo luvatta syntyneet männyntaimet syytä raivata nurin, kun ne tai niiden emopuut ovat kuulemma todennäköisesti saastuneet tyvitervastaudilla. Tällainen epäilys kyti monen keskustelijan kommenteissa. Luvatta syntyneet kuuset ovat maannouseman, männyt tyvitervastaudin saastuttamia.

    Toinen esimerkki. Turvetuottaja osti aikoinaan sopivan suon pahantekoonsa. Rajat vedettiin lohkomisessa mahdollisimman suoraan, oikoivat paikoin kivennäismaillekin. Erään tällaisen kivennäismaasoiron reunaan rakennettiin hyvin kantava tie aumoille. Kovan maan ja suon reunassa oli iso lähde ja tervaleppäkorpi. Lähde jäi tien alle, tervalepistä suurin osa kaadettiin. Tuotannon loputtua kivennäismaasoirot hakattiin energiapuuksi. Jäljelle jääneistä tervlepistä jäi yksi leppäkelo pystyyn. Turvetuotannossa ollut suo on tuossa kohtaa tietenkin hyvin rehevää. Nyt laitimmaisille saroille on syntynyt ylitiheä kuusen ja männyn taimikko, luvatta. Onko noilla taimilla sama kohtalo kuin ensimmäisessä esimerkissä.

    Jovain

    Aiheesta tai aiheen vierestä.  On siellä ne alikasvoskuuset oltava valmiina, jos aikoo jk metsää tai sp:lla uudistaa. Hyvä keino on myös maanpinnan rikkominen tai muulla tavoin, metsän uusiutumisen ja taimettumisen edistäminen. Vaikka pidetään jk:hon kuulumattomana. Puuki ja Berza kirjoittavat asiaa. Mikä sitten on jk:ta, jos ei  jk metsänhoidon edistäminen. Jaksottaisen metsänhoidon toimintaperiaate on päinvastainen. Alustat putsataan, ennakkoraivataan ja nuoret metsät ohjataan viljelyn kohteena olevalle puulajille. Huonosti tällä ohjelmalla saadaan jk metsiä aikaiseksi. Ja tuskin niitä edes nähdään jk metsinä, ainakaan kunnollisina ja väittämät ovat sen mukaisia.

    Perko

    ”Härillä ajajan ” mitat  ja opit  supistuu  mitä  ovat  nähneet  ja hirvijahdissa kuulleet.    Äskeiset  kirjoittajat  eivät ole vielä olleet  jk  metsässä  saattavat, että he  joskus tulevaisuudessa sen näkevät kun  eksyvät aukon ulkopuolelle.  ”Taimettumista ei ollut ennen jk hakkuuta ”,  Missä   semmoinen hakkuu on ollut ?

    Nostokoukku

    Härillä ajajalla on vähän yli 40 vuoden kokemus metsäalalta monenlaisista tehtävistä. Metsässä on tultu käytyä muulloinkin kuin hirvimetsällä.

    Perko

    Tarkoitin metaforana  ken härjillä ajaa  ….   en Nostokoukkua.

    Makarov

    Perkon kommenteista kyllä huomaa että sitä käytännön kokemusta ei taida kuitenkaan olla kovinkaan paljon, enempi tuuleen huutelua.

Esillä 10 vastausta, 12,881 - 12,890 (kaikkiaan 13,323)