Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,831 - 12,840 (kaikkiaan 12,842)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Noita pieniäkin kauppoja varsin on, mutta  kun on  tuhat  lukuina  kuutiot niin jos ne ovat avohakkuulta  tai loppuunmyynnistä niin mikä siinä  mahtaa haitata ja vielä niillä samoilla mitoilla  henkilöillä   ja koneilla.    Ovat  Saksassa jälleen puristelleet jotain mehtä gruppia   kartellista. Ken kerran keksitään sitä aina epäillään.   Olettais  suuriin rahoihin riittävän valvontaa kun on  monen sortin kyylääjää entisen mehän aukeille.  Kokonainen tarkastuslaitos.

     

    suorittava porras

    Turha tähän kartelleja sotkea. Hevosajan menetelmät ovat vain hevosajan mentelmiä. Huonoksi havaittu jo silloin. Kun parempia on tarjolla käytetään niitä.

    Perko

    Mitäs vikaa hevosissa on?   Piha heppana oli vapaana liikkuva sodan käynyt veteraani  sillä oli enemmän tolkkua kuin monella kuskilla. Tunnen  henkilöitä joille en antaisi hevosta enkä muutakaan  eläintä.

    mehtäukko

    Perkolaista hysteriaa:…”Ovat  Saksassa jälleen puristelleet jotain mehtä gruppia   kartellista…”   Koeta nyt lukea uutiset loppuun asti, äläkä vouhota asioiden edelle. Tuollaiset tarkastukset ovat alan arkea, ja tulosten perusteella tehdään johtopäätökset, kuten hevosten osasssa . Luontokappaleet hoitivat annetun osansa kunniakkaasti, mutta ylilyönnit olivat sietämättömiä.

    Jovain

    Hintataulukot ovat toteutuneita hintoja puukaupoista. Ovat niitä mehtäukon nökösiä, eivät todellisia hintoja, joista voisi päätellä puunhintaa teinvarressa. Alemmat ”taulukkohinnat” (hankinta) suosivat tekemään pystykauppaa. Pystykaupassa korjuusta sovitaan urakoitsijan ja puunostajan välillä. Puunmyyjä ei ole neuvotteluosapuoli tässä, mutta maksaa korjuusta sen mitä ovat päättäneet.  Puunmyyjä ei ole osapuoli tässä kilpailutuksessa. Tämä ei sovi kaikille puunmyyjille, ovat mieluummin isäntiä omissa metsissään ja käyttävät vaihtoehtoisia kauppatapoja, kuten hankintakauppaa. Tämä käy hyvin selväksi näissäkin keskusteluissa.

    mehtäukko

    Ja jankutus jatkuu…

    Ammatti Raivooja

    Itse en tee ollenkaan sillein, että käyn etukäteen katsomassa kohdetta ilmaiseksi ja jättämässä tarjouksen. Mikä lienee koneyrittäjien into tällaiseen mitä minä en suostu tekemään ollenkaan.

    Parhaimmat tekijät on kuitenkin aina sellaisella hommissa missä ei ole mitään ylimääräistä ja homma pyörii ilman joutokäyntiä kokoajan.

    Perko

    Edellisissä on on esimerkkejä asennehäiriintyneistä  joiden  palveluksista puuttuu ymmärrys tuottaa  metsänomistajan puunmyyntiin lisäarvoa.   Harmilliset tapaukset   näin edistävät alansa   imagoa.

    suorittava porras

    Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa. Ei nuolla asiakkaan varpaita . Jos nuollaan ,sille määrätään käypä hinta.

    R.Ranta

    Keskustelu menetelmien paremmuudesta on suruhupaisaa. Yhtä vastausta kun ei ole. Metsän tuotto sitoutuneelle päomalle ei ole suuri ja huomattavasti riippuvainen vielä mm. olosuhteista. Ratkaisevaa on mm.  se, kuinka metsänomistaja suhtautuu ja ottaa huomioon muualta vastaavalla riskillä saataviin tuottoihin.

    Kun teet uudistusinvestoinnin, etkä saa sille kuin keskimäärin ehkä  2-3% tuottoa ja vain kuluja tuloutuvista koroista puhumattakaan kymmeniin vuosiin, niin pitää ymmärtää kriittisen suhtautumisen puuntuotoksen maksimointiin.

    Jos teet toista harvennusta ja sinulla on kaksi puuta vierekkäin, joista toinen pitää väljennyksessä poistaa. Toinen on kahden tukin puu, joka tuottaa puuhun sitoutuneelle pääomalle (30-40 e)  esim. 1-2% ja sen kaatamalla metsänomistaja saisi sille muualta esim. 4-5% tuottoa.  Vieressä on tervelatvainen pikkutukin kokoinen puu, joka tuottaa sitoutuneelle pääomalle (2-3 e)  esim.  10 – 30 %. Jos tavoitteena on metsän puuntuotoksen maksimointi, niin johtopäätöksenä on pikkutukin poistaminen, vaikka taloudellisessa mielessä se on aivan älytöntä.

    Puuntuotoksen maksimontipyrkimyksessä ja siinä, että huomioidaan vastaavalla riskillä muualta saatava tuotto on valtava ero.

    Se on kunkin metsänomistajan oma asia mitä hän metsänhoidollaan tavoittelee. Oleellista on, hän ymmärtää mistä on kysymys. Jos ymmärtää, niin tällainen juupas eipäs keskustelu kuulostaa älyttömältä.

     

Esillä 10 vastausta, 12,831 - 12,840 (kaikkiaan 12,842)