Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,821 - 12,830 (kaikkiaan 13,384)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Noista  hakkuuhintojen häivytyksestä pois  todellisista hakkuun tuloksesta ovat todennäköisisesti perua kartellista ja sitä tukee  hankintahinnan julkaisu  yhteisesti on alempi kuin pystyhinta.   Outoa ettei kilpailuvirasto puutu tuohon.

    Korjuusopimukset solmitaan usein erikseen ja ne voivat vaihdella huomattavasti riippuen metsän sijainnista, korjuumenetelmistä ja muista olosuhteista. Tämä tekee niiden vertailusta ja yksinkertaisesta julkistamisesta vaikeaa mutta ei mahdotonta  koska tuo  hankintahinta on varmana esillä.

    Metsuri motokuski

    Korjuusopimukset kuuluvat liikesalaisuuden piiriin. Eihän kenenkään tarvitse tiedottaa siitä mihin hintaan hän puuta korjaa jollekin metsäyhtiöiden.  Eihän destian alueurakoitsijat ilmoita paljonko jonkun tien auraus tai hiekkatien sorastus maksaa.

    Jos haluaa että joku korjaa metsänomistajalle hankintapuuta niin hinnan voi kysyä urakoitsijalta. Samalla saa selville hintahaarukan jolla metsäyhtiöt myös palvelun ostaa.  Se että joutaako joku hakkaamaan tai ajamaan hankintapuuta johtuu tietenkin siitä onko koneiden kapasiteetissa varaa.

    Perko

    Alueurakat ovat julkisesti haettavia, vaikka ei metsähommiin kuulu.  Ranskalainen ajattaa  ”kellariporukalla”  ja jälki on sen mukainen.    Vahvasti  kartelliin viittaa julkaistu pystykaupan  tukinhintaa alempi jossa on  työkustannus , tosin se on  humpuukki  hinnoittelua johon ei tule päätyä  ja  sillä on jokin  muu tavoita.

    Puunmyyjät haluaisivat tietää, miten korjuuhinta vaikuttaa heidän tuloihinsa, ja tässä saattaa olla argumentteja korjuukustannusten läpinäkyvyyden lisäämiseksi voisi kohentaa myös palveluyhtiön imagoa ja tulojakin , eihän sen pitäisi  olla haitaksi jos pelissä ei ole vilppiä.

    Jatkossa voisi olla hyödyllistä keskustella alan toimijoiden, kuten metsänomistajien ja hakkuuyhtiöiden, kanssa siitä, miten korjuuhintoja voitaisiin paremmin avata ja paljastaa ilman, että kilpailutilanne kärsisi. Tämä voisi toteutua esimerkiksi standardoimalla raportointikäytäntöjä tai luomalla yhteistyöfoorumeita, joissa jaettaisiin tietoa ja parhaita käytäntöjä.  Jos  myh saisi  jotain hyödyllistä  tehtävää.

    Metsuri motokuski

    Eihän metsänomistaja ole myyjä osapuoli urakointipalveluksissa. Hehän myyvät raaka-ainetta ostajan ja metsänomistajan välisenä kauppana. Puun myyjä ei ole siten sopijaosapuoli urakoinnissa pystykaupassa. Hankintakaupassa tilanne on toinen.

    Perko

    M- motokuskilla hyvä oivallus!  Miten se  kartelli,   määrääväasema   tai palvelunestosopimus  on selkeytynyt ?      Hinnoittelun  kummallisuuteen on jokin syy  senkin  voit perustella?

    mehtäukko

    ” Ranskalainen ajattaa  ”kellariporukalla”  ja jälki on sen mukainen. ”

    Mitäs tämä perkolainen soopa tarkoittaa?

    Metsuri motokuski

    En nyt oikein käsitä mitä perko tarkoittaa kartellilla . Urakointitarjouspyynnöt julkaistaan julkiseen hakuun ja niihin jokainen urakoitsija tai urakoitsijaksi aikova voi tehdä tarjouksen.  Myös tarjous kriteerit kyllä löytyvät kun kirjaudut tarjouksen jättäjäksi. Minusta se on hyvin avoin ja reilu kilpailutilanne kiinnostuneille.

    Tuohon hinnoitteluun vaikuttaa moni asia ja jokainen tarjouksen jättäjä painottaa sitä kukin omalla tavallaan.  Mutta pääperiaate on että mitä kauemmin kuution teossa menee sen korkeampi taksa teolla on.

    Perko

    Varmasti kunnia-asia   olla  konsernin  listalla  ja maksaa  siitä,  koska   yhtiö  haluaa ostaa halvemmalla hinnalla valmista  tienvarresta  tukkia ja  on myös sitä varsin saanut.  Ovat  ostofirmassa niin  hölmöt .   Millä  tavoin hakkaaja firma voi palvella isäntäänsä, että  noin suuret hintaero ovat mahdollista?    Vaikutta jotenkin  mafiajärjestölle systeemi kestääkseen kasassa.   Kertokaan kun tiedät sisältä systeemin  anonyyminä   mistä on kyse?

    Puuki

    Tienvarsitukit on usein pieniä erä eikä sovi yhtiön normitoimintaan mitoiltaan ne tukit. Yhtiöt haluaa pitää tukin katkonnan omissa käsissään sovittujen toimitusten aptien kontrolloinnin takia.

    Metsuri motokuski

    Tuossapa puuki sen asian kertoi. Hankinta tukki on pieni ongelma yhtiölle. Laatupoikkeamat ovat suuret, toimitussopimukset eivät pidä ja viimeisenä katkontapituudet saattavat sopua huonosti juuri sen hetkiseen markkinatilanteeseen.

Esillä 10 vastausta, 12,821 - 12,830 (kaikkiaan 13,384)