Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,811 - 12,820 (kaikkiaan 13,385)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Nuo  2,5 x10^9  m^3 on pakkotyönluotoista saavutusta  kuin Stalinin  kanava. Noin  300 vuotta sitten oli  metsän puumassa sama tai suurempi. Ryöstö hakkuut   ovat olleet ostajien älyllä tehtyjä eivätkä  jk  menetelmää.  Sopi silloiseen tulella raivaukseen ja   kaskiviljelykseen.   Sen jatkosi  on pakotettu kuusetus joka on  osoittautunut ongelmaksi .

    -Nykyiset  hoitoalat ovat 60 %  halpatuotannossa ja joista on kitumaata  0,02 – kasvulla kymmeniä vuosia  tai puuttomia heinikoita.   Puumäärä ei todista €-tuottavuutta/ a,   eikä ole  selvinnyt menneisyyden  oppineille.   Yhteiskunnan ja metsänomistajan  etu olisi hakea  korjaus jolla tuottavuus  tulisi edes omavaraiseksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jk:ta puolustavat kommentit voisi keskittää tähän ketjuun. Jovainille sellainen huomio, että jk-poimintahakkuusta saa harvennushinnan koska siinä joudutaan varomaan jääviä puita. Sama jaksollisen yläharvennuksessa, josta Puuki raportoi äskettäin, että hinta jäi 5 euroa per motti avohakkuun hinnasta.

    Lueskelin uudelleen Erkki Lähteen pakinoita. HS mielipideosastolla näkyy kirjoittaneen 21.7.2019 otsikolla ”Avohakkuut eivät lisää metsän monimuotoisuutta”. ”Toki avoalat runsastuttavat aukeilla aloilla viihtyvien eliöiden määrää.”

    Sitten seuraa hyödyllistä asiaa:

    ”Etelä-Suomessa jatkuvassa kasvatuksessa puuston optimipohjapinta-ala on ennen hakkuuta 20-30 neliömetriä ja hakkuun jälkeen 10-20 neliömetriä hehtaarilla. Tilavuutena ilmoitettuna se on keskimäärin 100-300 kuutiometriä hehtaarilla eli keskimäärin noin 150 kuutiometriä. Pohjoisimmassa Suomessa lukemat ovat vastaavasti noin 30-50 kuutiometriä pienemmät.”

    Mainitut pohjapinta-alat ovat samaa suuruusluokkaa kuin jaksollisessa kasvatuksessa. Olisi siis periaatteessa mahdollista että jk-puusto kasvaa ainakin hetkellisesti ja väliaikaisesti saman verran kuin jaksollisen mallin metsä, jos latvuksista löytyy saman verran lehtivihreää.

    Joidenkin mielestä jaksollinen malli on siinä mielessä parempi, että avovaiheessa maaperä saa välillä elpyä. Jos jatkuva ikiliikkuja kuusikossa toimii ja taimia putkahtelee sopiva määrä edelleen kasvatettavaksi, tällainen vaihe jää kierrosta pois. Metsää uudistavat suuret häiriöt eivät pääse tässä mallissa toimimaan; ainoastaan poiminta, joka vastaa luonnonmetsässä yksittäisten puiden kuolemista.

    Poimintahakkuiden jatkuessa useamman kerran käynee kuitenkin niin, että jk-metsä on lopulta avoimempi ja vähäpuustoisempi kuin jaksollisen mallin kasvatusmetsä (Erkki Lähde arvelee, että jk-metsämaisema olisi tilavuudeltaan keskimäärin suurempi, mutta taitaa erehtyä siinä.), vaikka onkin koko ajan peitteinen. Voisi ajatella että ajourat ja vapautetut taimiryhmät vastaavat osittain metsää uudistavia häiriöitä. Avohakkuuala säästöpuineen on kuitenkin ainut, joka vastaa kokonaan metsän uudistavaa häiriötä.

    Jos sitten metsäalueella on molemmat menetelmät käytössä, se voisi olla hyvinkin luonnonmukaisen kaltainen – isoilla ja pienillä suojelukohteilla ja hyvällä luonnonhoidolla täydennettynä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erkki Lähde: Aito metsä on antelias – puupelto ankea. 2018.

    Lainaus: ”Lain vaatimat puuston raja-arvot eivät vastaa jatkuvan kasvatuksen optimiarvoja. … Oikeat ohjeet olisivat löytyneet helposti oppikirjoistamme.”

    Jovain Jovain

    Ei kuitenkaan pidä antaa väärää tietoa jk hakkuiden hinnoista tai jk hakkuissa hakattavista kuutiomääristä tai aiheutetuista luontaisen metsänhoidon ”häiriöistä”. Ajourat ja vapautettavat taimistot eivät ole metsää uudistavia häiriöitä, sitä ei myöskään ole avohakkuuala säästöpuineen, ainut kokonaan metsää uudistava häiriö. Mutta, jos niitä sellaisena pidetään, sehän voisi hyvinkin olla kombo ja siihen suojelun ja ympäristön vaatimukset sovitettuna. Voisi olla toimiva ratkaisu, mutta ei kuitenkaan yhdenkään näiden kolmen vaihtoehdon kustannuksella. (Korj.)

    Jovain Jovain

    Täytyy olla tyytyväinen, että on säästynyt pahimmalta. On tullut tehtyä hyviä tekoja, mutta myös niitä huonoja tekoja. Pahinta oli kun tuli kaadettua töyhtötiaisten elinpiiri, raitaryhmä. Syvä hiljaisuus oli seurauksena ja se hiljaisuus oli niin syvää, että sen olisi kuullut mehtäukkokin paksukorvaisena. Hyvää tietenkin on ollut jk metsänhoito luontaisena hoitomuotona. Siitä on syytä pitää kiinni ja ei ainakaan uhrata tai luovuttaa jk:ta suojelun ja ympäristön alttarille (museoida). Sillä se on ikään kuin hukkaan heitettyä, kun jk hoitomuotona tekee sitä työtä joka tapauksessa ja kaiken aikaa.  Mehtäukon on raivattava se viimeinenkin risu, ettei vaan jää haitoiksi ja häiritsemään lajittelulinjastonsa jatkuvaa ”häiriödynamiikkaa”. (Korj.)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pieni tarkennus termiin häiriödynamiikka: sillä tarkoitetaan luonnon omia tapoja uudistaa metsää. Me voimme matkia näitä tapoja metsän hoidossa. Luonnon uudistamistapoja ovat esimerkiksi hyönteis- ja sienituhot, metsäpalot, myrskyt, lumituhot, ja yksittäisten puiden kuoleminen vanhuuteen tai itseharvenemiseen.

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/article/10723

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timo Kuuluvaisen esitys häiriödynamiikasta. Katso sivu jonka otsikko on Kokonaisvaltainen sovellutus metsänhoitoon. Häiriöitä voidaan jossain määrin matkia hakkuissa, mutta koska hakattu ympäristö on aina hyvin erilainen luonnontilaiseen metsään verrattuna, tarvitaan myös suojelualueita.

    https://tapio.fi/wp-content/uploads/2021/08/Kuuluvainen-Tapion-Ilmastonmuutos-ja-metsanhoito-semma-2021_FIN.pdf

    Perko

    Puun myyntiin on jo valmista dataa  metsän puustosta ja  analysoitu, tekoäly voi auttaa laatimaan hakkuuseen ehtoja, jotka optimoivat kaupanteon. Tekoäly voi simuloida markkinatoimintaa ja antaa tietoa siitä, milloin ja miten puut kannattaa myydä parhaimman hinnan saavuttamiseksi.

    Jatkuvan kasvatuksen optimoidun hakkuohjeen luominen on mahdollista tekoälyn avulla.   Tekoäly voi kehittää suosituksia, jotka ottavat huomioon metsän pitkäaikaisen optimoinnin, biologisen monimuotoisuuden sekä taloudelliset näkökohdat. Tämä  auttaa metsänomistajia ja -toteuttajia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä, jotka tukevat sekä taloudellista että ekologista kestävyyttä.

    Kunnon sotamies  Švejkiä lainaten ;kunhan  sota on ohi niin  joutaa algoritmin tekijät metsänsuunnitteluun,”    Silloin lennokit  ja   tekoäly voi merkittävästi parantaa hakkuuprosessien tehokkuutta, tuottavuutta ja kestävyyttä, mikä tekee siitä arvokkaan työkalun puunmyynnissä.

    mehtäukko

    Eipä tuo teko-äly ole jk:n agendaa kaksosilta paljoa vetänyt tai työntänyt täällä tähänkään asti.

    Perko

    Näinkö on ukko  syrjäytetty siitäkin opista. Menneen agendan  lunkku-housut kuitenkin ymmärsit ennen käyttää.

Esillä 10 vastausta, 12,811 - 12,820 (kaikkiaan 13,385)