Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,771 - 12,780 (kaikkiaan 12,818)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    En osaa esittää asiaa analyyttisesti, vaan pelkästään ajatuksen tasolla. Kannattavuusajattelua kannattaisi lisätä metsätalouden suunnittelussa. Tähän tarvittaisiin apukeinoja, kuten se ennuste, syntyykö luontaisia taimia vai viljelläänkö tässä kohteessa. Suunnittelutehtävään voidaan asettaa rajoitteita yksittäiselle kuviolle tai metsätilalle, esimerkiksi suojakaistaan voidaan tehdä poiminta mutta ei avohakkuuta. Koko metsätilalle voidaan asettaa prosentuaalinen tuottotavoite tai puuntuotannon tavoite, ja optimointiohjelma laskee hakkuut ja investoinnit sen mukaan. Toki ennuste on epävarma monessa kohtaa, mutta silti parempi kuin se että tehdään niin kuin aina ennenkin eikä mietitä vaihtoehtoja eikä ennusteta.

    Perko

    Metsän kasvun arviointi ”silmämääräisesti” etäältä suuauki tehtynä niin kuin aloituksessa, on hyvinkin hatara.  Parinsentin  lustojen lisäystä puolelleen ei  10 vuodessa  ilman mittauksia juurikaan erota.  Puheiden   varassa oleva fakta on arvoton tieto.  Pääomalle on saatu reilu päivätuotto jota oli haettu , yritykset  hakevat  ” tiikerinloikkaa”.  Siinä ei ole  jk  eikä se jaksollinen juttu ollut vaan pelkkä nopea tuottavuustavoite.  Tuotavuuden ymmärrys  näyttäytyy hyvin vaikeasti  hallittavana.

    mehtäukko

    Kuten Timppa mainitsi, on ”tuntemattomia muuttujia”. Myös tunnettuja. Vuodet eivät ole veljeksiä kasvuiltaan tai lumiltaan, markkinat ja tuhotkin vaihtelevat.

    Miksi hirttäytyä johonkin teoreettiseen tuottotavoitteeseen. Se ei sulje pois kehittyskykyisyyttä ja mts:n pohjilta suunnitelmallisuutta. Joustavuus ja aktiivisuus seurata ympäristöä ohjaa luovimaan parhaimpiin ratkaisuihin.

    Perko

    Lainaus;  Metsätieteidentohtori  Anneli Jalkanen.    ” Koko metsätilalle voidaan asettaa prosentuaalinen tuottotavoite tai puuntuotannon tavoite, ja optimointiohjelma laskee hakkuut ja investoinnit sen mukaan.”

    Metsäsuunnitelman tavoitteeksi tuo!  Sen kun pilkkoo  Apollo-ohjelman tavoin kuvioille ja ajalle,  että tuotto euroissa jatkuu  joka neliöllä eikä jumetu  tamppaukseksi.

    Timppa

    Tietysti, jos ostaa tilan, niin pitää asettaa joku tavoite tai vaan uskoa ja maksaa niin  paljon, että saa tilan.  Kumpi taktiikka on viisaampi, sen aika näyttää.  Tuottotavoitteen asettajat voivat jäädä rahojensa kanssa ilman tilaa ja joku on maksanut liikaa, mutta sen aika ehkä hoitaa.

    Koko tilalle ei kannata asettaa mitään tavoitteita vaan kullekin kuviolle.  Sitten puukauppavaiheessa optimoidaan tilanne.  Sopivien leimikoiden saamiseksi joudutaan joskus poikkeamaan kuvion optimikäsittelystä.

    Metsätalous on yksinkertaista puuhaa.  Puuta hakataan.  Uutta kasvatetaan siten, että kunkin kuvion maapohjan tuottokyky on täydessä käytössä.

    A.Jalkanen

    Jos maltillinen 3-4 prosentin tuotto riittää, voi ihan hyvin seurata Tapion metsänhoidon suosituksia. Ei välttämättä tarvitse simuloida eikä laskeskella.

    Perko

    Kuvion maapohja avomaana myllättynä  ovat tamppaajat taimia etsimässä on täydessä käytössä mutta ei täydessä tuotossa   on menopuolella  pitkänaikaa, avustuksien varassa  koko rutteikkon porukka.  Nuo pitää osata erotta vaikka ei osais laskeakaan. Täydessä tuotossa pito   monelle menneenmaailman  eläjälle on näköjään ylitsepääsemätön  ongelma.   Pelkkä  laskentataito  ei  riitä kun on selvitettävä mitä pitäisi laskea.   Lopun kyllä jo selvittää  valmiilla taulukoilla.

    Puuki

    Täystuotto toteutuu, kun päätehakatun metsän kantorahat jatkaa tuottoa toisessa kohteessa sijoitettuna ja samaan aikaan kohteessa kasvaa uusi metsä. Sen ymmärtäminen on jk-uskovaiselle ylitsepääsemätöntä.

    Perko

    Olen toisen lajin kilpailija ollut valtakunnallisissa kisoissa.   Ne optimointiopit pitää lukea tai olla opetuksessa .  Osaisitko raivaaja tehhä miulle ilmaiseksi? — Viis’ ha  taimikonhoitoa  se on niitä  jonkun  myrskyn aukkoja  ja  sopivan epämääräinen  osaisitko  sellaisen  perkauksen kunnostaa ilmaiseksi?

    mehtäukko

    Tuo täystuotto toteutuu esim. MG osakkuussijoituksissa. Korkoa ja korkoa korolle 6-7% vuodessa 4 vuoden aikana uuden taimikon rinnalla peittoaa jk:t mennen tullen.

Esillä 10 vastausta, 12,771 - 12,780 (kaikkiaan 12,818)