Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,721 - 12,730 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • suorittava porras

    …ja höpsistärallaa

    mehtäukko

    ”Puustoa hoidetaan jatkuvasti eikä kaadeta kerralla…kun suuri määrä metsistä hakataan kerralla, metsä ei ehdi…” plaap plaap.

    Mistä jk- apostolien päivärukouksesta tuo on plagioitu? Jo on taas hourausta ilmassa.

    Metsuri motokuski

    Taisi perko kopioida tuon paatoksen suoraan kirjasta.  Siinä mielessä tuo paatos voi olla ihan asiaa jos puhutaan yhdestä kuviosta. Mutta kun puhutaan koko tilasta tai useamman tilan kuvioista niin paatos ei pidäkkään ihan paikkansa. Harvoin on sellaista tilannetta valvetuneella metsänomistajalla että kaikki tilan metsät ovat joko aukkoina tai taimikkovaiheessa.

    Makarov

    Tuo jk:n puunlaatu on harha jota toistetaan ja toistetaan. Tuossa aikaisemmissa ketjuissa kerroin 14ha männyntaimikosta jota olen raivaamassa ja jonka puunlaatu sekä taimikko on  erinomainen. Vaikka tätä hoidetaan jaksollisen menetelmällä niin ei se puunlaatu sieltä mihinkään katoa.

    mehtäukko

    RR   …”varmaan tiedämme, kuinka puuntuotosta voidaan lisätä. Avohakuun jälkeen välittömästi isot rotutaimet, taimikot, ojat, tiet jne pidetään kunnossa, tehdään lannoitukset jne. Kun sitten teet tällaisen uudistusinvestoinnin kuitenkin vaatimattomalla tuotto-odotuksella  !! sijoitukselle ja kasaavirta on vähintään 20-30 vuotta negatiivinen, niin se herättää mielenkiintoisia taloudellisisa kysymyksiä. Tuolla periaatteella aikoinaan toimien  minulle olisi tullut kassakriisi, konkurssi ja metsät olisivat jääneet ostamatta…”

    Sen olemme saaneet RR teksteistä selvää, että uudistus-, ym. välttämättömien toimien laistaminen isolla pinta-alalla on aikaan saanut positiivisen kassavirtansa. Onko se toiminta lakirajoja hipovaa ja moraalisesti sievää meininkiä, päättäköön kukin. Tavanomaisilla p-aloilla se on joka tapauksessa kestämätön tie vain syödä kuormasta.

    Metsuri motokuski

    Minullakin on useita tiloja hoidossa jossa metsänomistajat haluavat käyttää osaamistani apuna kun suunnittelevat metsiään toimia. Siellä on hakattu aukkoja, harvennettu,  muokattu, raivattu ja istutettu.  Kukaan heistä ei ole ollut eikä ole kassakriisissä. En tiedä RR:n rahankäytöstä mutta ei ainakaan näillä tiloilla jaksottainen kasvatus ole vienyt kassakriisiin.

    Jovain

    Myöskään jk metsien hoito ei ole ”välttämättömien toimien laistamista. Jk metsät ovat hoidettuja, hoitotoimenpiteitä on vaan vähemmän ja ajoittuvat pitkälle ajalle. Toiminta ei ole lakirajoja hipovaa. Aikoinaan (jk) metsiä/tiloja hoidettiin kasvatushakkuina, jopa yli 60 ha tila kasvatushakkuina, ettei tarvinnut tehdä ensimmäistäkään aukkoa tai siemen-/suojuspuuasentoa. Ei edes jälkiraivausta.

    Metsuri motokuski

    Niin. Ne olivat toiselta nimeltään harsintahakkuita. Toki niitä saa tehdä vieläkin jos mieli tekee.

    Perko

    Puukin vertailu tekstistäni neukku- tuotantoon  on just päinvastoin.  Neukut kasvatti massaa lisää jotta tuotantotavoitteet täyttyi  ( jaksollinen metsänhoito),  paistinpannulla  ei lopuksi kestänyt kanamuna kun massaa lisättiin. Jk:n   eri-ikäisten /kokoisten puiden valinnalla  haetaan  optimi tuottavuutta  jotta vähimmällä sijoituksilla (massalla) syntyy parasta tulosta rahallisesti.  Olen toistanut tuon täällä  monta kertaa  mutta olen niin hölmö etten siitä välitä.

    Harsintahakkuut oli useimmiten  ostajantekemiä  leimikoita joissa ei välitetty tuottavuuden jatkuvuudesta.  Tuskin oli myyjälläkään minkäänlaista käsitystä  optimoinnista eikä ostaja ainakaan siihen puuttunut.

    R.Ranta

    AJ on ilmeisesti tietoinen, että metsien tuotot vaihtelevat olosuhteista johtuen huomatavasti, joten investoinnitkin pitää olla oikeassa suhteessa tuotto-odotuksiin.

    Ostimme vuosituhannen vaihteessa tyhjätaskuina harrastuksena pinta-alaverolle parituhatta hehtaaria metsää vajaan kymmenen vuoden aikana. Fokuksena lähinnä välittää puuta teollisuudelle eli hankkia mahdollisimman paljon hakkuumahdollisuuksia, joka tarkoitti avohakkuita jopa  kymmenille prosenteille ostetusta pinta-alasta. Käytännössä vakiouudistamisena oli välitön äestys ja käsin kylvö. Siitä jalostui varsin edullinen metsänuudistaminen. Verotussyistä ei silloin uudistamisena kannattanut siemenpuuhakkuut, koska niin alueita ei olisi saanut verovapaiksi. Jos tiedossa ei olisi ollut pinta-alaveron päättyminen, yhtälö olisi ollut hankalasti hallittavissa.

    Tämä tarkoitti tietysti myös sitä, että kaikki hakuumahdollisuudet pyrittiin hyödyntämään täysimääräisesti ennen pinta-alaveron päättymistä, joka merkitsi myös sitä, että pinta-alaveron päättymisen jälkeen kassavirta oli seuraavat kymmenen vuotta rajusti negatiivinen, joka pienenesi muita pääomatuloja.

    Jos fokuksena olisi ollut istutusinvestointeihin perustuva puuntuotoksen maksimointipyrkimys, aika ja rahat olisivat tyhjätaskuilta harrastelijoilta loppuneet ja metsät olisivat jääneet ostamatta. Vieraalla teetetyn istutusinvestoinnin hinnalla kun sai ostaa kuitupuumetsää ja hyviä valmiita taimikoita vastikkeetta kaupan kylkiäisena. Kun tähän vielä lisätään todella todella huomattava siirtymäkauden veroporkkana esim. metsävähennyksineen ja tappiomahdollisuuksineen, niin metsistä kiinnostunelle tilanteen hyödyntämättä jättäminen olisi ollut todella  ymmärtämättömyyttä. Nyt kun nämä uudistetut metsän ovat energiapuu ja ensiharvennusiässä ja kokonaisuudenkin puusto lisääntyy 5% vuodessa, niin kuitu- ja energiapuun hyvään kysyntään ja hintaan voi olla vain kovin tyytyväinen.

    Metsätaloudessa menestymuinen on monen eri osa-alueen osaamisen ja ymmärtämisen summa ja piirun verran onneakin aina tarvitaan. Pitää ymmärtää vähän muutakin, kuin sen, mikä näkyy metsästä.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 12,721 - 12,730 (kaikkiaan 12,796)