Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,711 - 12,720 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Perkon kanssa olisi joskus mukava istua alas ja vertailla yhdessä puukauppakirjoja ja mittaustodistuksia eri vuosikymmeniltä. Meillä ne ovat tallessa 50-luvulta lähtien, kuten aivan varmasti Perkollakin.

    Perko

    Huumorimies on Hartolan saarnaaja,  en just tylsempää ajanhukkaa keksisi kuin katsella kuponkeja ja kellastuneita kuitteja.  Mehtä ukko olis  varsin kiinnostunut  selvittelemään koronmaksukuitteja.  Suuri ero vanhoihin aukkoihin jos saman ajan saa nauttia teatterissa tai   katsoa Ruonansuun tuotoksia  vaikka kuudetta kertaa.

    Metsuri motokuski

    Eikös tämä kannattavuuskeskustelu ole ollut täyttä hölynpölyä kun et voi tai uskalla perko avoimesti vertailla metsäsi tuottoja visan kanssa ? Siitä kai on kuitenkin loppupelissä kyse mikä kasvatustapa tuo metsänomistajalle paremman tilin mahdollisimman pienellä investoinneilla.

    mehtäukko

    Juuri noin. Tuo 97 mottia on veteen piirretty tyhjä viiva, eikä kukaan voi uskoa kuinka kevytkenkäisesti tamppaamatta hän ohitti vertailun vuoksi vaadittavat taustatiedot.

    Perkolaisen osalta täyttä hölynpölyä alusta loppuun.

    Jovain

    Eihän yhden huipputuottajan tulosta voida yleistää. Osoittaa kyllä hyvää onnistumista, mutta metsänhoidon yleinen tila on vielä kaukana siitä. Niin myös jk metsänhoidon osalta, mutta siinäkin voidaan yltää hyvään tulokseen.

    Jovain

    Täällä hetkellä logistiikka sanelee metsänhoidon tilan, lähes kaikki metsät ennakkoraivataan (avohakataan) ja viljellään. Valitettavasti joutuu kertaamaan, mutta jostain syystä taimettumisen ja metsän uusiutumisen ongelma ymmärretään väärin. Eihän taimettumisen ongelma paljaaseen maahan ole se ratkaisu. Vaan valmiit taimistot ja uusiutuvat metsät.   Aikaan, jolloin menetelmää (jk) vielä käytettiin, näin toimittiin. Vain uusiutumattomat ja kasvunsa päättäneet metsät avohakattiin ja viljeltiin.   Tällä hetkellä toimitaan päinvastoin, logistiikka sanelee metsänhoidon ehdot ja lähes kaikki metsät avohakataan. Tilaa ei jätetä peitteiselle metsänhoidolle ja sekin vähä, paljaaseen maahan ja metsiä pilaavan liiallisen harsinnan kautta.

    mehtäukko

    Vai ”huipputuottajan”? Kysymys on perkolaisen 97 motin haamuluvun  perustelemisesta, vai eikö siihen löydy taustatietoja?

    Logistiikka sanelee sen osan ehdoista, että niin rajoittuneinen kuin jk on korjuulla ja markkinoilla kysytyn puun saatavuudesta, se systeemi ei vain taivu menettelyyn.

    Sahapomon mukaan vientitilaus on oltava 3-4 viikon kuluessa kuivattuna paketoitu. Kuinka niitä puita voidaan haalia jk-metsästä aika ja kelitkin huomioiden!!? Kerro Jojovain se.

    Jovain

    Ihan samalla tavalla jk metsästä saadaan puuta ulos. Riittävän suurilla puustopääomilla jk metsä tuottaa puuta, hyvinkin tuon 97 mottia ja on suurelta osiltaan tukkipuuta.

    Perko

    Puhuminen suhteessa metsäteollisuuden puutarveperusteisiin on monisyinen aihe, johon liittyy useita ekologisia ja taloudellisia näkökohtia.   Syitä on, miksi 60 % metsäalueista, jotka ovat paljaaksihakkuilta tai tamppaamattomilta alueilta, ei ole käytettävissä sahatavaran tuotantoon.   Paljaaksihakkuitten leviäminen vähentää biologista monimuotoisuutta ja voi johtaa maaperän eroosioon sekä vesistöjen rehevöitymiseen. Kun suuri osa metsistä hakataan kerralla, metsä ei ehdi palautua, mikä vaikuttaa ympäröivään teollisuuteen ja ekosysteemiin. Jatkuvan kasvatuksen menetelmä, jossa puustoa kerätään vähitellen, auttaa säilyttämään metsien ekologisen tasapainon.

    Ekaluokan ukoille. Tamppaamattomat taimikot eivät ole puunkorjuun kannalta käytännöllisiä, koska ne sisältävät vielä nuoria puita, jotka eivät ole ehtineet riittävän suureksi. Nämä puut ovat tärkeitä metsän kasvun ja regeneroinnin kannalta, ja niiden kaataminen voi vaikuttaa metsän tulevaisuuteen ja sen kykyyn tuottaa puuta  konserneille  tulevaisuudessa.

    Paljaaksihakkuut voivat alkuun tuottaa suuria määriä ns  bulkkia, mutta ne eivät ole taloudellisesti kestäviä pitkällä aikavälillä ( 30 – 40  vuotta). Jatkuva kasvatus mahdollistaa tasaista puun saantia erilaisissa vaiheissa, mikä tuo taloudellista hyötyä metsänomistajille jatkuvasti. Tämä malli  on taloudellisesti kannattavampi kuin kerralla suuren arvottoman puumäärän  siivoaminen tuettuna työnä.

    Pitkällä aikavälillä ja vankalla datalla saavutettu tuotanto- ja laadunoptimointi ovat avaintekijöitä. Korkealaatuinen puu, jota tarvitaan esimerkiksi sahateollisuudessa, kehittyy paremmin, kun puustoa hoidetaan jatkuvasti, eikä kaadeta kerralla.

    –Jatkuvassa kasvatuksessa saadaan aikaiseksi eri-ikäistä puustoa, joka voi tarjota laajempia käyttömahdollisuuksia eri teollisuudenaloille. Tämä ei ainoastaan lisää puutuotteiden kirjoa, vaan myös parantaa metsän kykyä  teollisuudelle sopeutua  pitkäaikaiseen suunnitteluun.

    Pelkästään paljaaksihakkuilta ja tamppaamattomasta taimikosta puun hakeminen ei ole kestävä tai järkevä tapa hoitaa tukkipulaa. Jatkuvan kasvatuksen malli tarjoaa ekologisia, taloudellisia ja laadullisia etuja, jotka tukevat kestävää metsätaloutta ja puutuotannon taloudellisen tulon  koko metsäalalta.   So it goes!

    Puuki

    Perkon paatos on niin kuin entisen venäjän 5-vuotissuunnitelmasta; kaikkea hyvää ja kaunista jk:lla.  Ihan utopistista haaveilua. Sahatavara ei esimerkiksi ole parempilaatuista jk-metistä haalittuna.  Taloudellinen etu menee sekin juuri toisinpäin; useimmiten on taloudellisinta tehdä päätehakkuu.

Esillä 10 vastausta, 12,711 - 12,720 (kaikkiaan 12,796)