Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,691 - 12,700 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    ”Uudistaminen avovaiheen kautta sopii myös jk metsän kasvatukseen” Jovain

    Pääni räjähtää, tämä jättää kyllä sanattomaksi.

    Otan myöhemmin kuvia. Mutta eikös ne kaikki perustu jollain tavalla kuusien hyödyntämiseen. Tottakai vajaatuottoisuus lisääntyy sitä mukaan kun harvennetaan. Mihin niinku joku kuvittelee, että nämä sekundääriset lehtipuut ja niiden vesat katoaa metsästä? Asiakkaatkin on sitten yleensä korkeakoulutettua väkeä tai rahastoa et ei siellä mitään metsänkasvatuskokemusta tai taitoa ole. Monille varmaan riittää, että toteuttaa tälläistä ideologiaa kun on jo muuten rahaa tarpeeksi.

    A.Jalkanen

    En muista joko jaoin tämän täällä mutta tuli mieleen tuosta kun AR mainitsi että korkeakoulutettua väkeä tai rahastoa et ei siellä mitään metsänkasvatuskokemusta tai taitoa ole. Metsä on omaisuutta, jonka tavoitteet määrittelee omistaja. Metsäasiantuntijan tehtävä on kertoa millä keinoin tavoitteet todennäköisimmin toteutuvat.

    Taloudellisten tuottojen ja luontoarvojen tasapainottaminen metsäalalla – Jari Sarasvuon Odysseia

     

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”Eli kivennäismaan suojuspuuhakkuu (jk-hakkuu) on tuottanut Visakallon metsiin liikaakin taimia. Miksi sitten et ole jatkanut jk-mallilla niillä rehevillä kuvioilla?”

    Kuten jo kerroinkin, taimia on kyllä tullut runsaasti, mutta ei toivotunlaisia. Pihlajalle, pajulle, tuomelle, vaahteralle, jne. kun ei tahdo oikein olla merkittäviä markkinoita. Erityisesti kuusen, mutta toki myös koivun ja männynkin taimettuminen on ainakin minulle edelleen mysteeri. Johonkin niitä ei saa tulemaan millään, mutta toisin paikoin niitä tulee aivan vieri viereen kiusaksi asti. Hylkäsin jk:n juuri sen työläyden ja epävarmuuden takia, enkä ole päätöstäni kertaakaan katunut.

    140ärrä

    Jos kasvatettavat puut taimettuisi yhtä hyvin pihlaja, jk:ssa olisi hyvinkin paljon enemmän tolkkua.  Näkyy lähtevän kasvamaan täysin toivottomissakin paikoissa ja sinnittelee varjossa kunnes syödään alas.

    A.Jalkanen

    Jep, havupuiden taimettuminen on haastava asia myös tutkijoille, jotka koettavat ennustaa sitä kasvumalleissa. Se kuitenkin tiedetään että maanmuokkaus auttaa olennaisesti ja sehän ei ole jk:ssa repertuaarissa.

    Metsuri motokuski

    Tuo taimettuminen on koko jk kasvatuksen perusta. Kun se ratkaistaan niin loppu onkin pelkkää odottamista.

    Berza

    Hitto, olen unohtanut erään jk hakkuun. Tuttava mökkiläinen omistaa n 20 ha mustikkatyypin kuusikkometsää. Viisi vuotta sitten käveltiin porukalla palstan hakkuita suunnitellen. Hänelle oli ehdottoman tärkeä, ettei aukkoja tehdä ja piti mennä jk mallin mukaan. Puusto oli valtaosaltaan hakkuukypsää lähes koko palsta, jonkun verran oli kuusen taimia noussut alta ja niistä hän toivoi uutta sukupolvea. Hakkuut on toteutettu hänen toiveen mukaan. Käynpä jossain välissä zekkaamassa tilanteen ja voin kuviakin ottaa. Voisi olettaa, että neljään vuoteen taimia on syntynyt, jos on syntyäkseen.

     

    Perko

    No niin mitäs mie oon sanonut, jälleen taimet raivattu ja monesti  alaharvennettua   jaksollisen muutosta  tuputetaan  monikerrokselliseksi  eri-ikäiseksi  jk metsäksi.    Voisitte hakea  ~ 40 -60 vuotisen jk:n   palstan kuvattavaksi.     Varmaan niitäkin on kun  äijät sanoo nähneensä ”hatelikkoja” .

    Berza

    Kunpa jossain voisi käydä katsomassa sitä 40-60 vuotiaita jk metsiä. Porvoossa näyttäisi olevan tutustumis mahdollisuus, mutta hivenen lähenpää sitä toivoisi.

    Mikä on säällinen taimettumis aika kirjoittamassani tapauksessa🤔 Joillekkin mainitsin, että noin rehevässä maastossa jk.lla on mahdollisuuksia. Mutta vuosikymmenenenkin odotus vie pohjan tältä mallilta taloudellisessa mielessä. Tämähän on ollut se akilleen kantapää, myös metsäammattilaisten suusta kuultuna näillä perukoilla.

    No tämä mökkiläinen ei ajattelekkaan tätä, aukon katselu hänestä vaan ei hänen mökkimaisemaan istu.

    A.Jalkanen

    Retki on joo mutta Bosgårdin metsissä ei ole mielestäni oikein nähtävissä kunnon erirakenteisuutta, ainakaan kartanon lähistöllä kiertävällä luontopolulla. Ehkä tuo retki vie kauemmaksi sitten. Kommentoikaa ja laittakaa kuvia jos joku käy ja onnistuu näkemään hyviä kohteita. Kartanon tilapuodista voi ostaa lihaa mukaan.

    http://www.jatkuvakasvatus.fi/tapahtumat/jatkuvan-kasvatuksen-metsaretki-porvooseen-23-11

Esillä 10 vastausta, 12,691 - 12,700 (kaikkiaan 12,796)