Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,671 - 12,680 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Miksi miun pitäisi  ratkaista asia johon  en ole juurikaan  syyllinen korkeintaan pakotettuna rikoskumppani?   Ongelmahan  on jaksollisen entisistä aukoista istutetuissa kuusikoissa yleinen.  Miksi niitä  aukkoja ja kuusikoita  on  sen jotkut osaa itse ratkaista.   Taimettuminen  umpikuusikkoon on jaksollisen metsänhoitoa johon voit saa hakea  selvyyden sen alantiedostoista ja tietäjiltä.   Miulla ei  ole valmista sapluunaa siihen.  Nykyisin voit käyttää omia menetelmiä vapaasti  kuokalla tai lapiolla avata maata  näkyviin,  etenkin omalla maalla siitä tuskin myllääjää rangaistaan.

    Hyvä muistaa ja tietää, ettei  sekoita sammaloitunutta kuusikkoa  jossa on yhen sortin puusto jatkuvan kasvatuksen  metsään.

    Onhan ne  sammalikot tosi siistinäköisiä,  on monimuotoisia  silleen erilaisia  ja jotkut satoja vuosia vanhoja.  Karhunsammalten porukkaan kuuluu toistakymmentä  sammallajia.  Karhunsammalet ovat metsien perussammalia.

     

    Metsuri motokuski

    Kerropa perko mistä näitä jk metsiä tehdään muusta kuin jaksottaisista metsistä. Se on totta että sammaloitunut maastopohja voi olla jaksottaisten vanhojen metsien ongelma. Tämäkin metsä josta kirjoitin on pohjimmiltaan aikoinaan harsittu metsä jossa on nyt jatkettu jk metsänä.

    Se voi olla totta että taimettuminen edellyttää maanpinnan rikkomista vaikka sillä kuokalla. Voi vain miettiä kuka näihin useamman hehtaarin kuvioihin alkaa lähtemään kuokalla maan pintaa rikkomaan.

    Olet perko mainostanut monta vuotta jk metsän erinomaisuuttaan ja voihan asia näin olla kun mitään käytönnön laskelmia ei ole julkaistu. Suurilta koealoilta on vielä tulokset tulematta. Jos siltä näyttää että jk metsät tuovat erinomaisen tuloksen niin lähes kaikki uudet jk metsät joudutaan perustamaan jaksottaisista metsistä. Siellä tämä sammalpohja ja huono taimettuminen tulee ongelmaksi. Näin uskon.

    Visakallo

    Palstalla on ihmetelty meikäläisen metsissä raivaukseen käytettyä bensamäärää. Siihen on selkeät syyt, eli rehevät maapohjat, hyvin paljon ojia suhteessa pinta-alaan, ja tavallista kattavampi tieverkosto. Yhtä merkittävää asiaa en ole tässä yhteydessä muistanut edes mainita, eli jk-menneisyys, jota voi kutsua myös suojuspuuhakkuu-menneisyydeksi, jos se jk tuottaa terminä joillekin ongelmia. Suojuspuuhakkuiden perintönä minulla on edelleen kuvioita, joissa on eri-ikäisiä puustoja. Tällaisille alueille rehevän maan taipumuksena on puskea vuosikymmenestä toiseen pihlajaa ja muita ei-toivottuja lehtipuuta, tai vaihtoehtoisesti aivan vieri-vieressä kasvavaa kuusentainta. Näitä alueita edelleen paimentaessa saha soi ja aikaa kuluu. Tähän verrattuna selkeä jaksottainen metsä on huomattavan vähätöinen. Pyydän anteeksi, että pilasin taas jk-ihmisten hyvin alkaneen päivän näillä käytännön kantapää-kokemuksillani. Kirjatiedon ja mallinnusten avulla jk-metsänhoito on aivan kiistatta paljon helpompaa ja nykyaikaisempaa.

    Tolopainen

    Mikä ongelma sammal on kuusikossa. Ei sinne tarvita uusia taimia eikä lehtipuuvesakoita. Se kasvatetaan päätehakkuuseen saakka ja katkaistaan. Sen jälkeen istutetaan uudet taimet, helppo istuttaa muokattuun sammalikkoon. Sammalen saa pois soodalla, jos haluaa vaikka tiilikatolta. Metsään voi levittää tuhkaa, jos haluaa vähentää sammalta.

    Visakallo

    Mielenkiintoista seurata, alkaako meillä nyt tuhkalannoituksen seurauksena turvemaalle ilmestyä taimia. Tähän asti niitä on tullut ainoastaan metsäkoneen raiteisiin ja niihinkin vain märimpiin kohtiin.

    Perko

    Osaran koeala on  kai riittävän kokoinen .   Siihen  on  käytetty lähes kaikkia tunnettuja menetelmiä ja  on riittävä  kauan  odotettu tuloksia.  Vertaamalla sitä  jk metsään  saa selkeän eron selville.

    Jäämällä  pois  tutkitusta  ja omatoimisesta tiedonhankinnasta  on  tosi rohkea  yrittäjä hakemalla itse pitkäaikaisilla kokeilla menestystä.    On  mahdollista  joutua  jonkun  konsernin  vietäväksi jolla on omat tavoitteensa eikä juurikaan haluja  korjata puunkasvattajan tulosta.

    Tolopainen

    Mistä ne männyt ovat tulleet, joita turvemailla kuitenkin on. Metsäkoneen raiteisiin tulee yleensä turvemaalle hieskoivua ja sitä joutuu raivaamaan pois todella reippaasti. Viime vuosina taimettuminen on muutenkin lisääntynyt joka paikassa jostain syystä.

    Visakallo

    Meikäläisen suot ovat niin reheviä, että kasvavat männyn sijasta kuusta.

    A.Jalkanen

    Eli kivennäismaan suojuspuuhakkuu (jk-hakkuu) on tuottanut Visakallon metsiin liikaakin taimia. Miksi sitten et ole jatkanut jk-mallilla niillä rehevillä kuvioilla?

    Metsuri motokuski

    Minusta Osara on huono vertailukohta perko. Osara on itseasiassa jaksottaisen menestystarina. Kun osaran aukot tehtiin oli metsiin tehty useita harsintakertoja. Metsän laatu oli siellä huono kun pääosin kaikki parempi valtapuusto oli päältä otettu pois. Näinhän jatkuvassa kasvatuksessa ei tehdä että aina hakataan KAIKKI parhaat valtapuut. Osarassa ei oltu huolehdittu laadukkaista siemenpuista kuten jk:ssa tehdään.

    Mitä tulee osaran puumäärän. Sieltä hakattiin alle 100 mottia /ha kun avohakkuut tehtiin. Nyt osarasta on viimeisen tilaston mukaan jonka olen nähnyt kahden harvennuskierroksen aikana hakattu yhteensä noin 160 mottia /ha. Vielä on päätehakkuut tekemättä, jos ne nyt tehdäänkään. Joten puustopääoma on huomattavasti suurempi kuin silloin kun suuret uudistukset tehtiin.

    Mitä tulee osaran huonoihin kokemuksiin niin onhan niitäkin. Pääosin lakialueet muistaakseni yli 220 m yläpuolella olevat aukot ovat huonosti uudistuneet. Tästäkin kokemuskesta on se opittu että lakialueiden aukkohakkuita tulee välttää. Mutta nehän ovat osarassa olleet pieni osa.

    Joten perko. Osara on enemmänkin jaksottaisen menestystarina kuin olisi olut jatkuvan menestystarina.

    Lisätietoja löydät kun googletat osaran aukeat

Esillä 10 vastausta, 12,671 - 12,680 (kaikkiaan 12,796)