Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,591 - 12,600 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Kerrottu on, myös viimeisimmät kannanotot kertovat siitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Median metsäpolitiikka -ketjusta voisi siirtää jk-keskustelun tänne. Suojuspuuasia käsiteltiin jo aiemmin: suojuspuuhakkuu tähtää uudistamiseen ja jk-poimintahakkuu kasvattamiseen ilman selvää uudistusvaihetta. Yksittäisessä metsikössä nämä voivat hetkellisesti näyttää samalta, mikäli suojuspuusto on erirakenteinen.

    Berza

    Vai ei ole aukkoja jäänyt, mihin taimia ei nouse. Perkolla voi noinkin olla, mutta mitenkä kävi ketjun aloituksen tapaukselle.🤔 Kyllä vähissä oli taimet 10 v jälkeen, lähinnä ajourilla vain hieskoivu ryppäitä. Ita ja pohjois-suomen karuilla mailla ei taatusti taimia synny tarvittavaa  määrää taloudellisesti järkevällä aikavälillä, ilman maan äestystä. Onko se silloin enää ” oikeata jk.ta”🤔

     

    Perko

    Trollausta on  tietämättömyys kun selitätte toistamiseen jaksollisen harvennuksen jälkeen itsestään uusiutumisen epäonnistumista jatkuvana kasvatuksena.  Siinä on ymmärryksen köyhyyttä ihan ensimmäiseksi.   ”reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.”   Kokeilu ja odotus aikana  kuitenkin puut kasvoivat ja tuottivat olihan se parempi kuin paljasmaa  jota jaksottaisissa kokeiluissa on kauan ja laajasti perusmetsänomistajan vastuulla rahoitettu.  Tulos  50 € / ha /v.  miinus verot!

    Tunkemalla trollausta ”57 aloitettua keskustelua ja 7903 vastausta keskusteluissa”  tamppauksistaan ei ole Suorittava porras  pystynyt asiaansa lyhyesti ilmaisemaan.  Pahoittaa mielensä  menetelmistä joilla  on Länsi-Suomessa huomattavasti 50 €/  ha parempi tuottavuus.  Metsästyksen ja eräkirjallisuuden joukkoon  voisi  samaistua ja upota.

    Berza

    Tarkoittanetko tuolla jaksollisella harvennuksella ketjun aloituksen tapausta 🤔 Kyllä siinä oli vakava jk yritys. Näitä yrityksiä on rahastot yrittäneet muuallakin, yleensä surkealla menestyksellä.

    Visakallo Visakallo

    A.J: ”suojuspuuhakkuu tähtää uudistamiseen ja jk-poimintahakkuu kasvattamiseen ilman selvää uudistusvaihetta. Yksittäisessä metsikössä nämä voivat hetkellisesti näyttää samalta, mikäli suojuspuusto on erirakenteinen.”

    A.J. tulikin kiteyttäneeksi juuri sen kaikkein olennaisimman asian. Miten jk voi olla jk:ta, jos metsän uudistumisesta ei huolehdita? Sehän on vähän samantapainen asia kuin talon poika ja/tai tytär pitäisivät taloa, eikä kummallekaan tulisi koskaan perhettä.

    Husq165R

    ”Sehän on vähän samantapainen asia kuin talon poika ja/tai tytär pitäisivät taloa, eikä kummallekaan tulisi koskaan perhettä.”

    Tuo on tärkeä asia huomioida kun on luovuttamassa/myymässä metsätilaa, asuntoa, autoa tai polkupyörää. Jatkajan hedelmällisyystilanne on selvitettävä tarkasti, menneisyys ja tulevaisuuden suunnitelmat. Adoptioaikeet on harmaalla alueella, joskus riittää jatkajakelpoisuuteen, joskus ei.

    Jovain Jovain

    Onhan tämä aika uskomatonta väittämistä. Jk ei onnistu paljaaseen maahan, niin kuin on suositus. Luonto hoitaa metsän uudistumisen, ei tarvitse kuin ohjailla metsänhoitoa. Väkipakolla se ei onnistu, niin kuin lainsäätäjä on viisaudessaan päättänyt. Näillä päätöksillä varmistetaan korjuun ja metsänhoidon logistiikka. Metsänhoidon kannalta se on valitettavaa, metsät hoidetaan altapäin ja mieluummin aukoksi. Olihan Metsäkeskuksen mukaan uudistushakkuista 70 prosenttia avohakkuita.

    Visakallo Visakallo

    Niin, tästä näimme, että vertauskuvat ovat Hussen kaltaisille hiukan haasteellisia asioita…

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Näkyy olevan se Kujalan kuva arvometsän sivuilta mikä oli jutussa. Samaakuvaa pyöritetään missä jaksollisen männikön alle on syntynyt kuusentaimikko. Kuusentaimikko syntyy helposti myös koivikkoon. Täytyy ymmärtää, että se syntyy siinä vaiheessa kun taimikko on tiheimmillään ja maan pinta paljaimmillaan siellä alla. Se on sitten heti vaikeuksia tiedossa kun tulee ajourat mitkä heti valtaa vattu ja heinä havujen typpipurskauksesta. Sen jälkeen ei olekaan enää selvä, että sinne tulisi enää arvopuiden taimia. Esimerkiksi minä en voi kasvattaa tuollaisen valopuiden jälkeisen kuusijakson jälkeen enää mitään kun ei sinne mitään järkeviä taimia synny. Arvometsä ja Kujala veivaa tuota samaa kuvaa mutta ottaisivatpa kuvan mitä tuollaisen kuusikon urille on syntynyt. Miksi pitää aina veivata kuvaa jaksollisesta metsästä ja esitellä sillä miten helppoa jatkuva kasvatus on?

Esillä 10 vastausta, 12,591 - 12,600 (kaikkiaan 13,323)