Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,531 - 12,540 (kaikkiaan 12,560)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Jaksollisen mallin lakirajojen ja jatkuvan kasvatuksen lakirajojen suhdetta toisiinsa voitaisiin pohtia. Pitäisikö nämä olla samaa luokkaa samalla kasvupaikalla? Vai onko lain laatija ehkä ajatellut että jk:sssa voidaan sallia harvempi, ikään kuin uudistusvaihe, kun se on sallittu jaksollisessakin mallissa.

    mehtäukko

    Kuinka tuo on käsitettävissä, sillä lähtökohtahan on metsän = puuston uudistaminen riittävän tiheäksi kasvupaikalle sopivalla puulajilla?

    Jk:ssa nuutunut raiskio on kahdesti vajaatuottoinen. Ppa 10 on jo sitä. Sitten taas mahdollisesti syntyneet ”ykköstaimistot”.

    A.Jalkanen

    Juuri siksi kyselen mehtäukko, kun en tiedä mitkä jk-lakirajojen perustelut olivat. Ehkä pitäisi lukea hallituksen esitys laista. Mutta jk:ta ei ole pakko tehdä lakirajalle vetäen, kuten ei jaksollisen harvennustakaan. Voi tehdä niin kuin Jovain ymmärtääkseni suosittelee, että kerralla harvennetaan korkeintaan noin kolmannes puustopääomasta.

    Jovain

    Sellainen käsitys on ollut, että harvennusmallit ovat riittävät ilman lakirajoja molemmissa hoitomuodoissa.

    A.Jalkanen

    Lakiraja tarvitaan määrittelemään milloin kasvatus muuttuu uudistamiseksi. Sitä ei siis tarvita hyvän metsänhoidon ohjeeksi, vaan estämään metsän hävittäminen.

    Jovain

    Olihan tuolla edellä suometsien Metsäkeskuksen taulukossa, poiminta ja pienaukkohakkuut oli luokiteltu uudistushakkuisiin. Niitä on perinteisesti pidetty kasvatushakkuina. Sekin kertoo jo jk:n uudistamisrajasta.

    A.Jalkanen

    Metsälain kannalta ne ovat kasvatushakkuita, vaikka ovatkin ikään kuin siinä välissä omanlaisenaan ryhmänä, jossa tapahtuu kasvatusta ja uudistamista yhtä aikaa. Suojuspuuhakkuu on toinen tällainen sekatyypin hakkuutapa.

    mehtäukko

    Forest-sivustolta: ”Poimintahakkuu tarkoittaa hakkuuta, jossa metsästä poistetaan vain suurimmat puuyksilöt. Poimintahakkuita tehtiin Suomessa viime vuosisadan alkupuolella, mutta ne kiellettiin vuoden 1927 metsälaissa, koska niiden pelätään heikentävän puiden geneettistä perimää. Vuoden 2014 alusta voimaan astuneessa metsälaissa ne on jälleen sallittu. Poimintahakkuita sanotaan myös harsintahakkuiksi.”

    Mistä kulmasta poimintahakkuu olisi uudistushakkuuta?

    Perko

    Jaksottainen  enimmäkseen kaikkine  hoitoineen tähtää jo  metsän hävitykseen.   Niitä paljaaksi tehtyjä ovat  lähes kakki  ns  metsäalueet  joista  muutos  pysyvään metsään  tarvitsee  poikkeavaa menettelyä.  Käytetyt alaharvennukset  ja ennakkoraivaukset ovat  tuhonneet  ne tulevat  kasvunmahdollisuudet melko perusteellisesti.    Ohjeitten kuva ’ kasvatusrengas ’ johtaa metsänhävitykseen.  2022 tehdyssä  tutkimuksessa  jk oli  reilusti paras tuottoinen  menetelmä jossa oli yli 50 000 puuta  laajasti Suomesta.

    JK :n  myyntihakkuu on samalla kasvatushakkuu  jolla luodaan tilaa uudelle kasvulle.

    Norokorpi, Yrjö (2018a) Huononeeko metsän perimä ja vaivaako juurikääpä jatkuvassa

    Nostokoukku

    Kuinka ihmeessä ihmiset jaksavat velloa tätä eipäs-juupas leikkiä yli tuhat sivua. Samat jutut takovat päivästä toiseen. Jopa A.J. on saatu kiusattua mukaan. Jättäkää nämä pari Kamarazovin veljestä vetvomaan uskonoppia keskenään.

Esillä 10 vastausta, 12,531 - 12,540 (kaikkiaan 12,560)