Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 viikkoa, sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 12,521 - 12,530 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puuproffa kertoo että lehmus ja vaahtera ovat puolivarjon puita eli ne voivat menestyä hyvällä kasvupaikalla erirakenteisessa metsässä. Jalopuita neuvotaan kasvattamaan nuorina tiheässä. Riittävä tiheys syntyy joko jalopuun itsensä luontaisen uudistumisen kautta tai, kuten edellä jo keskusteltiinkin, istuttamalla sekapuustoksi esim. kuusen taimikkoon.

    Veikkaan että nämä parantavat jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuksia kivennäismailla Etelä-Suomessa. Paalujuurensa ansiosta osa näistä lajeista on paremmin myrskyn kestäviä kuin kuusi, ainakin jalava ja tammi.

    Jalojen lehtipuiden kasvatus lisää myös aikanaan lehtolajien elinympäristöjä maassamme.

    Lisää kestävistä tammista linkissä.

    http://puutarhastelua.blogspot.com/2011/10/ihmetammi.html

    Rukopiikki

    Liekkö nuo etelässä säästyy kun valkohäntäpeurat syö jalopuun taimet.

    Berza

    Menee vähän ketjun ulkopuolelle, mutta kun kerrotaan Iisalmen ihmeellisistä tammista, en malta olla hiljaa.  Itse asustelen vielä kylmemmällä alueella ja kyllä täällä Mustialan tammetkin menestyy. 2002 istutin tontille yhden ja kahdessakymmenessä vuodessa kasvoi valtavaksi puuksi. Piti lopulta pistää polttopuuksi lähinnä sen koon vuoksi. Pirusti antaa lämpöä ja tuhkaa

     

    Perko

    Keski-Euroopan sekametsät tarjoavat mielenkiintoisen tutkimuskohteen, erityisesti kun tarkastellaan mahdollisia puulajeja, jotka voisivat selviytyä paremmin muuttuvissa sääolosuhteissa kuin nykyiset suomalaiset puut, kuten kuusi ja mänty. Keski-Euroopassa tavattavat puulajit, kuten tammi, saarni, lehmus ja jalava, voivat tarjota hyödyllisiä esimerkkejä.   A J on tästä jo kertonut.

    Esimerkiksi tammi on tunnettu kestävyydestään ja elinvoimaisuudestaan, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan alueille, joilla on suurempi kuivumisriski. Saarnelle on ominaista nopea kasvu ja se sietää hyvin erilaista maaperää, mikä tekee siitä joustavan vaihtoehdon ilmastonmuutoksen myötä muuttuvissa olosuhteissa.

    Tarkastellessa soveltuvuutta, on tärkeää huomioida tulevat sääolosuhteet, kuten lisääntyneet sademäärät tai pitkittyneet kuivuuskaudet. Joidenkin Keski-Euroopan puulajien, kuten maapuoleltaan tiheän lehmuksen, uskotaan kykyä sopeutumaan paremmin vaihtelevaan ilmastoon, kun taas perinteiset suomalaiset puut saattavat kamppailla äärimmäisten säiden kanssa.

    Tutkimuksia aiheesta on julkaistu useissa eri oppikirjoissa ja artikkeleissa. Yksi suositeltava lähde on ”Forest Ecology and Management,” jossa käsitellään eri puulajien kasvua eri ilmasto-olosuhteissa. Myös ”The Ecology of Trees in the Tropics” ja ”European Forest Ecosystems: The Role of Tree Species” tarjoavat kattavaa tietoa eri puulajien sopeutumisesta ja menestymisestä.

    Voit myös harkita tietokantoja, kuten Google Scholar, etsiäksesi tieteellisiä artikkeleita ja tutkimuksia, jotka käsittelevät puulajien sopeutumista ilmastonmuutokseen ja niiden taloudellista merkitystä. Hinnoista ja loppukäyttäjistä löytyy tietoa usein metsänhoitoalan julkaisuista tai eri tutkimuslaitosten tuottamista selvityksistä, jotka keskittyvät puuston taloudellisiin näkökohtiin ja kestävään metsätalouteen.

    Loppujen lopuksi on hyvä huomata, että vaikka Keski-Euroopan puulajit voivat tarjota mielenkiintoisia vaihtoehtoja, olisi  myös harkittava, miten ne sopeutuvat paikallisiin ekosysteemeihin ja ympäristöolosuhteisiin Suomessa ennen mahdollisia istutuskokeiluja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puuproffa-sivusto tarjoaa tiivistetyssä muodossa nykyisen tietämyksen jaloista lehtipuista. Nehän esiintyvät jo meillä etelärannikon tammivyöhykkeessä ja istutettuina puistopuina pitkin maata. Lisäksi arboretumeissa ja metsäntutkijoiden kokeissa. Jonkin verran myös istutuksilta ympäröivään luontoon levinneinä tai jäännöspopulaatioina lämpimämmältä ajalta. Näitä inventoimalla saadaan jo paljon lisätietoa.

    Orfeus

    Kuinkahan Keski-Euroopassa yleinen pyökki menestyisi täällä Suomessa tulevaisuudessa?

    Sain vajaa 20 v sitten Metsänjalostussäätiöltä maksutta tammen taimia istutettavaksi 71 km Tampereelta pohjoiseen ja nyt niistä on kasvanut 5-6 -metrisiä puita – osa toki kuoli jo heti alkuunsa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Koneen Säätiö tukee Silva ry:tä viestinnässä kertoo Metsäuutiset.

    https://koneensaatio.fi/apurahat-ja-residenssipaikat/uudistavaa-tietoa-ja-toimintaa-metsanomistajille-3/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nostokoukulle nosto: tässä ketjussa voi käsitellä ampiaiset ja muut. Jovainille kysymys: miten määritellään hyvä jk-metsänhoito? On väläytelty metsälain avaamista. Jos näin tehdään, itse sisällyttäisin pohdintaan sen seikan sallitaanko nykyisessä laissa liian alhaiset puuston pohjapinta-alat.

    Jovain Jovain

    Käsitys on ollut, voin olla väärässäkin. Poistaisin lakirajat harvennushakkuilta, kun sitä taimettumista on huonosti saatu aikaiseksi ja poimintahakuuta tehdään usein pystymetsään liian suurilla poistumilla, jopa 2/3 osan poistumilla. Eri asia on tutkimus ja esim. Perko ja Arvo Kettunen, on kerrottu tarkemmista määritelmistä. Esim. Arvometsän poistumat ovat olleet 1/3 osan luokkaa ja siinä on metkittävä ero metsien kehittymisen ja säilymisen kannalta. Kuusi taimettuu varjoon, jos on taimettuakseen ja ei siinä mielessä ole riippuvainen lakirajoista.

    mehtäukko

    Harvennushakkuissa ei tähdätä ollenkaan taimettumisiin, vaan laatuharvennetun puuston järeytymiseen tukiksi.

    Käsirysysi on täysin turha.

Esillä 10 vastausta, 12,521 - 12,530 (kaikkiaan 13,323)