Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,501 - 12,510 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    jaksottaisesta metsänhoidosta, että ei pidä paikkaansa. Tulokset ovat epäuskottavia ja vaatii varmentamista.

    Tästä on metsävarojen inventoinneista mittaustietoa ja tutkijoiden maastokokeiden tuloksia kymmenien vuosien ajalta. Riittää useimmille näytöksi. Niistä voi tehdä myös talouslaskelmia.

    tällä hetkellä jk:ta pidetään jopa lain suosituksilla toimimattomana ja tuottamattomana

    Metsänhoidon ohjeistus sanoo asiasta näin:

    ”Luontaisen taimettumisen ja alikasvoksen kasvun edistämiseksi on jäävän puuston pohjapinta-alan oltava varsin alhainen.”

    Taulukko. ”Viitteellinen puuston pohjapinta-ala (PPA) ennen jatkuvan kasvatuksen hakkuuta ja sen jälkeen. Jos lähtökohtana on tiheä metsä, ei hakkuuta tule tehdä metsätuhoriskin vuoksi kerralla liian voimakkaasti.”

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/metsan-uudistuminen-ja-kasvatus-jatkuvassa-kasvatuksessa/toteutus#section-430

    Lakiin kirjattu pohjapinta-ala on minimitaso. Mikä olisi suositeltava taso Jovainin mielestä? Itse ilman käytännön kokemusta luulen: jk-metsässä on mahdollista saada joko kasvua tai uudistumista, mutta on hyvin vaikea saada molempia samaan aikaan samassa metsässä. Kun hyvä uudistuminen vaatii ppa-välin noin 10-20 ja hyvä kasvu ppa-välin noin 20-30, nämä ovat toisensa poissulkevia vaihtoehtoja.

    Nostokoukku

    Keskustelu kiertää yhä pienenevää kehää. Omat takavalot näkyvät jo. Antakaa jo hyvät ihmiset olla.

    Timppa

    On myös havaittavissa tiettyä tarkoituksenmukaisuutta jk metsänhoitoa vastaan. Väitetään, että ei ole tutkittu, ei ole tuloksia ja että tulokset ovat paikkansa pitämättömiä.

    Kuka noin on väittänyt?   Siis kyllä on tutkittu.  Minä olen kirjoittanut monta kertaa esimerkiksi Luken koealalasta Lapinjärvellä.  Tutkimus vaan vahvistaa käsityksen jk:n kelvottomuudesta.  Tuota koealaa oli alettu kasvattaa ja mitata 1980-luvulta.  Taimettumisolosuhteet olivat poikkeuksellisen hyvät verrattuna esimerkiksi keskisuomalaisiin metsiimme.  Lapinjärvellä kasvu oli 4-5 m3/ha/v, kun meillä pohjoisempana karummilla mailla n 6.5 m3/ha/v.

    Olen  myös kertonut, että eräässä koulutustilaisuudessa Sauli Valkonen kertoi, että pohjoismaiset metsäntutkimuslaitokset olivat saaneet jaksollisen 20-40 % edullisemmaksi ja että eräs ruotsalainen tutkimus oli lopetettu, koska koeala ei taimettunut.

    Siis puuttuu sellainen luotettava tutkimustieto, joka osoittaisi jatkuvan edullisemmaksi.  Sitä kyllä saammekin odottaa aina maailmanloppuun.

    Samassa tilaisuudessa, jossa Sauli Valkonen kertoi noiden 3 pohjoismaisen tutkimuslaitoksen tuloksia, Lähde kertoi saaneensa jatkuvan kasvatuksen 40 % edullisemmaksi.  Tuskinpa 3 metsäntutkimuslaitosta ovat salaliitossa, joten voitaneen päätellä, että Lähteen ”tutkimukset” ovat paikkansa pitämättömiä.

    Esimerkiksi Visa ja minä tiedämme, että metsiemme kasvu on parantunut huimasti, kun siirryttiin jaksolliseen ja samalla myös kassavirta on kerrassaan voimakkaasti lisääntynyt.  Meille riittää nämä perusteluksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Salaliittoteoria tästä enää puuttui. Muut asiat on aika perinpohjaisesti käsitelty.

    Jovain Jovain

    Niinhän ne taulukot kertovat. Olen koko ajan protestoinut sitä vastaan, ettei jk hakkuita tehtäisi ns. paljaaseen maahan, jos taimettumisen ja metsän uusiutumisen edellytykset puuttuvat. Eikö olisi parempi kieltää tällaiset hakkuut ja jatkaa jaksottaista metsänhoitoa, jos lopputulos on tämä. Pidän jk:n edellytyksenä taimettumista, valmiita taimistoja ja metsän uusiutumista.  Paljaalle maalle hakataan vielä poskettoman alhaisille pohjapinta-aloille ja kun otetaan huomioon aloituksen PPA, joka usein on enemmän kuin tuo taulukon 20. Päästään helposti 2/3 osan poistumiin, joka ei ole tarkoituksen mukaista. Vallankin, jos metsän uusiutumisen edellytyksiä ei ole olemassa. Näin kuitenkin toimitaan. Toimii vielä riitävän suurilla puustopääomilla (esim. 200-300), jos kiertoaikoja halutaan merkittävästi jatkaa. (Tähän ei pitäisi sotkea siemen- suojuspuu tai kaistalehakkuita.)

    Perko

    A J  ,   Taulukko. ”Viitteellinen puuston pohjapinta-ala (PPA) ennen jatkuvan kasvatuksen hakkuuta ja sen jälkeen. Jos lähtökohtana on tiheä metsä, ei hakkuuta tule tehdä metsätuhoriskin vuoksi kerralla liian voimakkaasti.”  Ei ole jk juttua,    noin käy kun  aloitusta  yrittää  tasapäisestä.

    Vielä siitä jota ei  saa tarttumaan;  valikoida puita ja kokoja joiden eksponentiaalinen  kasvu tuottaa.  huomasin ettei asia ole ihan  tuore.

    —  ”Fritz Müller kuvasi vuonna 1879 evolutiiviset hyödyt ilmiöstä, jota nykyään kutsutaan Müllerin mimikryksi, ja tämä kuvaus oli merkittävä, koska se oli ensimmäinen kerta, kun evoluutiobiologiassa käytettiin matemaattista argumenttia osoittamaan, kuinka voimakas luonnonvalinnan vaikutus voisi olla, ellei oteta huomioon Malthusin keskustelua populaation kasvun vaikutuksista, jotka vaikuttivat Charles Darwiniin: Malthus väitti, että kasvu olisi eksponentiaalista (hän käytti sanaa ”geometrinen”), kun taas resurssit (ympäristön kantokyky) voisivat kasvaa vain aritmeettisesti.”

    Perko

    Timpan ” karummilla mailla n 6.5 m3/ha/v.”.   Voisin  tarjota vetoa  ettei siellä Timon aukossa ollut  o,5 m^3 kasvua vuosiin tuskin ennen sitäkään jos puheissa on perää.    Myyntituloja ei vertailtu.

    m- ukko voi hylätä  eksponentiaaliset pohdinnat ettei mene tikkuja kynsien alle.

    Miusta tuntuu, että Arvo Kettunen hyödyntää menestyksellä  eksponentiaalista menettelyä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Müllerin mimikryksi kutsutaan ilmiötä, jossa <b>kaksi eliölajia jäljittelee toistensa varoitussignaalia vaikka molemmat lajit ovat saalistajalleen aidosti epämiellyttäviä tai vahingollisia kohteita</b>. (Wikipedia).

    Itse asiaan. Perko: Ei ole jk juttua. Kuinka niin ei ole, onko liian harvaa? Itsekin näkisin että liika harvuus on riski ja keskittyisin vain puuston kasvattamiseen. Taimia tulee sitten jos on tullakseen.

    Tapion jk-aiheisen sivuston aivan alussa todetaan tavoitteesta:

    ”Puuston kokojakauma on vaihteleva ja pieniä puita on yleensä paljon enemmän kuin isoja. Suuria puita on kuitenkin aina se verran, että alueen isokokoisista puista syntyvä puustoisuuden vaikutelma säilyy. Eri kokoluokkien puuston määrä voi vaihdella puuston kasvatuksen eri vaiheissa. Tyypillistä on myös puiden ryhmittäisyys. Taimikonhoitoa tehdään tarvittaessa.”

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/metsan-uudistuminen-ja-kasvatus-jatkuvassa-kasvatuksessa#section-p482

    Mäyräkoira

    En saanut vastausta  kysymykseeni, miten se n.+ 3000 euroa lasketaan jatkossa. Pisin rauduskoivun taimi oli maanantaina 106 cm. Ei tarvitse merkkaustikkuja, kaikki istutetut taimet löytyy. Eikä tarvitse tampata. Taimet istutettiin juhannusaattona +- 3vrk tänä kesänä. Visakallo, Anneli + muut jättää vastausvuoron Perkolle ja Jovainille pyydän kohteliaimmin, ennenkuin alatte  tehdä asiasta isompaa ironiaa.

    Perko

    A J,   mie toin julki sen, että  on laskettu ennenkin ja osattu muuntaa asioita  numeroiksi. Samaa QR -koodi  on kuvana mutta pelkkää numeroita.   JK  metsään  optimipuustoa en selittele  se on opittava käyttäjän itse ja  kun se on   täällä tuomittu   menneisyyden  palvojien  kirjoituksissa.  Pitäkööt  aukkonsa!   Niissä selviää klusterin  bonuksilla ja ohjeilla.

    Mäyräkoira ,  jatka vaan  mittauksiasi. Mie en tiiä  mitä on kysytty ja  mihin pitäis vastata.  En   ole täällä palkattu  vastailemaan kenenkään kysymyksiin.

Esillä 10 vastausta, 12,501 - 12,510 (kaikkiaan 13,323)