Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,461 - 12,470 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    A-  Raivaajan ::  ” tehdä yksinkertainen esimerkki, että JK:saakaan ei voi tehdä pakollisen ennakoraivauksen kohdalla ”or” vaikka sijoittaa jonnekin koska puhutaan täsmällisestä lopputuloksesta ja jso se haarautuu niin se vaihtaa lopputuloksen, ymmärrätkö? ”  

    Mie en ymmärrä kaikkea siitä ennakko- ”or ” raivauksesta, en oo vuosikymmeniin kannellut metsässä raivaussahaa.    Jatkuvakasvatus  ei  saata  selkeytyä sahankantamisella tai yksinkertaistetulla ajattelulla  on / ei /tai  -päättelyllä ,ehkä  en tiiä miten lie.  AR  on ajattelu pyörii    for silmukassa”.

    Puuki sanoi että  jk  on vaativa laji.     Senkin kyllä oppii mutta pittää ensin hylätä aukot!  —Jatkaa  raivaamista   niin  eikös sillä  hommat toimi, kaatelee vaan kaiken mihin teräyltää  niin  siistiä tulloo ja aukko tykkää.

    Ammatti Raivooja

    Perko, kerrotko kun tehdään  ennakkoraivaus/taimikonjalostusta JK metsään jossa säästetään ja kaivetaan esille kuusentaimia ja niiden kiertoaika on pitempi kuin jaksollisessa niin lasketaanko niiden aiheuttama kulu 100 vai 150 vuoden päähän kun niiden päätehakkuu koittaa? Kun jaksolliseen tehdään taimikonhoito niin kulu lasketan n. 40 vuoden päähän. Ehkä minä olen sitten raivannut JK metsiä enemmän kuin sinä ja nähnyt kaikenlaista ja pihlajien, leppien, hieskoivujen, haapojen kasvua ja leviämistä minä en voi kieltää. Sinä voit kieltää ennakkoraivauksen ja uskoa, että sitä ei tapahdu ja ne 10 puulajia kasvaa nätisti haittaamasta koskaan uudistumista, kasvua tai hakkuuta sillä eikös se ollut, että kasvatus tapahtuu ”ilman metsää.”

    Perko

    Hyvä  A R  , jatka  vaan  ” for luupissasi” olet nähtävästi ohittanut  pisteen josta ei ole  enää paluuta.   En  puutu  mitenkään  päätelmääsi.

    Ammatti Raivooja

    Esimerkiksi siinä pienaukko kuvassa missä oli puolet pelkkää pihlajaa niin yksi 10 vuotta on menetetty ja seuraavaksi pitäisi raivata, sitten istuttaa taimet, muokkaamattomaan maahan se on tuplahinta istutus ja kookkaampi taimi yhteishinta on varmasti luokkaa mätästys+istututus+taimi. Sitten ne kasvaa sen 80-100 vuotta eli raivaus- ja istutuskulu lasketaan 100 vuoden päähän. Sitten siinä oli vieressä päätehakkuuseen tulevaa kuusikkoa lisää. Siitä saa parhaimmassa tapauksessa tukkimiehentäit sinne. Niinku huhhuh, mini jääkausi siinä on mikä on nna kun jakso on 110vuotta?

    Kujalan esimerkissä oli, että 60 vuoteen ei ole yhtään kuluja, pikkasen haiskahtaa, että kasvaa pelkkää tiheää kuusta ja murjomalla harvennetaan eli huhhuh, mikähän on lahoprosentti lopussa?

     

    Jovain

    Tuskin on tarvetta sotkea asioita, mutta onhan pienaukko ja poimintahakkuu usein paljaaseen maahan ja uusiutumattomana ongelma. Tuloa yleensä saadaan jo ensiharvennuksesta, mutta kattaako vielä kustannuksia ja jk:sta heti ensimmäisestä hakkuusta. Eihän Kujalan esimerkissä ole metsän uudistamisen eli viljelyn kustannuksia, sillä niitä ei jk hoitomuodossa ole. Mitä sitten hoitomuodoissa on ja ei ole ja jatkuuko miten pitkään. Sitä listausta käydään, mutta periaate on kuitenkin hyvä tunnistaa. Kuusella on omat tuholaiset, ei tukkimiehentäi.

    Ammatti Raivooja

    Se on hyvä ettet sotke sillä olet puhunut aiemmin, että täydennysistutukset ovat JK:ssa peruskauraa ja jos tuollaiseen uusiutumattomaan kohtaan ei tehdä täydennystä niin sehän on menetetty. Kerrotko Jovain kaikille miksi kaikki kuusentaimet on myrkytetty tukkimiehentäi myrkyllä jos tukkimiehentäi ei ole kuusen tuholainen?

    Kujalan esimerkissä ei ole kuluja 60vuoteen eli missään vaiheessa ei ole ennakkoraivausta. Mutta vuonna 0 voidaan joutua tekemään ennakkoraivaus ja siitä samalla esiinkaivettujen kaivettujen taimien jakso voi olla 100-150vuotta eli se ennakoraivauskulu korkoineen on valtava kun taas jaksollisen jakso on vain 40-60vuotta. Jovain laskee tulot- menot mutta Perko laskee kululle vaihtoehtoisen sijoitustuoton ja ei suostu kertomaan mikä tuollaisen taimen jakso on et onko 100 vai jopa 150 vuotta että sille kululle saisi vaihtoehtoisen sijoitustuoton.

    mehtäukko

    Kyllä saat Ammatti Raivooja torjua noita kahta tukkimiehentäitä maailman tappiin,- eikä tule valmista. Ovat sellaisia satusetiä.

    Minun puolesta lahotkoot pystyyn.

    Ammatti Raivooja

    No on niin työlästä etsiä ketjusta missä Jovain on, että täydennysistutus ja ennakkoraivaus tai jälkiraivaus on ihan JK peruskauraa verrattuna mitä nyt taas lukee, että JK:ssa ei ole kuluja.

    A.Jalkanen

    Vaikka selviäisi muista kuluista vähemmällä, jk:ssakin on puustoon sitoutunut pääoma jolle pitää saada tuotto (korko).

    Perko

    A R    fanittaa Mattia ja Teppoa ehkä liiankin tosissaan kun vauhti vaan kiihtyy.

    A J  on hokassut tosi oleellisen jutun  ” pitää saada tuotto (korko)”   ..   Oon tuosta samaa mieltä.  Muutaman kerran kokeillut sitä julkituoda.

     

Esillä 10 vastausta, 12,461 - 12,470 (kaikkiaan 12,526)