Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,451 - 12,460 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jos JK metsässä tarvitsee tehdä ennakkoraivaus niin sijoitusalgortimiin varmaan laitettaisiin ”if” kun lasketaan tuloja hakkuusta. ”Or” olisi aika huono koska onko sijoitus muualle todellinen vaihtoehto jos tuloa ei muodostu ilman ennakkoraivausta. Samoiten noiden istutusten kanssa on parempi käyttää ”if” kuin ”or” kun uudistus on pakko tehdä, jotta saadaan uudistamisvelvoite täytettyä.

    JK haluaa korostaa noita uudistuskuluja niin se ”if” omissa metsissään ja ”or” jaksollisessa metsässä. Eli JK:n tapa laskea on, että nuo havut ja kannot ovat edellisen jakson tuloja ja sulla on pelkkä paljas maa, (jonka arvo on tuhansia, vaikka taimikoita myydään 1500e/ha) ja 10ke kulut, jotka tekee sulle 60 vuotta tappiota. Eli toimintasi on ihan kuralla ja pankki jossain vaiheessa ulosmittaa tappiollisen metsänkasvatuksesi.

    Perko

    Ennen  oli asiaa teksteissä  ja vähemmän  ”hajuja”,  lainaan   Puukia:

    ”Puun tuottamisen maksimaalisuus ei ole päämäärä mutta se liittyy myös metsän tuottoon ja kannattavuuteen .   Kun keskikasvu/kiertoaika laskee liian paljon, niin arvokasvulisä ei riitä kompensoimaan menetettyä tuottoa.  

    Luontainen uudistaminen on hyvä juttu siellä missä se toimii, samoin järkevä kustannusten säästäminen viljelyssä .  Pienaukot ei ole paras tapa luont. uudistamisessa ainakaan metsän tuoton ja kannattavuuden kannalta.” 

     Oli sekin, että  jatkuvakasvatus on  vaativampi laji kun aukonteko, voi  hyvin ollakkii.   Huomasin, että olit  Pukkalan kassa samaa mieltä, että pitää jättää arvokasvun päälle  noin 27 -30  cm puita jotta myyntiin  kasvu säilyy riittävänä.  Nehän kylvää siementä hyvin!

    M-Raivooja  jos kiinnostusta riittää  niin hanki kirja,      Panos Lauridas ; Algoritmit  .   Tekoälyssä koneoppiminen on hieman  juonikkaampi kuin  pohdintasi  antaa ymmärtää.

    Timppa

    Tänä kesänä teetettiin ensiharvennuksia, kasvatus- ja uudistushakkuita reilut 30 ha.  Yhtään ennakkoraivausta ei tarvinnut teettää.  Yleensäkään ei ole tarvittu ennakkoraivauksia kuin joskus harvinaisessa poikkeustapauksessa.  Kun kasvattaa metsät täystiheinä, vain joskus ensiharvennusmännikköä on tarvinnut ennakkoraivata.

    Puuki

    Metsänkasvatuksesta ei kannata tehdä rakettitiedettä. Suurin erhe jk-porukalla on tuottavuuslaskelmissa unohtaa metsän sen hetkinen tila , kun hakataan.

    Perko

    Vai niin, Timppa  mitä tuossa on kehitystä?

    Timppa

    Mietipä sitä Perko.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tarkoitus ei ole koneoppia vaan tehdä yksinkertainen esimerkki, että JK:saakaan ei voi tehdä pakollisen ennakoraivauksen kohdalla ”or” vaikka sijoittaa jonnekin koska puhutaan täsmällisestä lopputuloksesta ja jso se haarautuu niin se vaihtaa lopputuloksen, ymmärrätkö?  Siksi Timpan tapa laskea tuottaa oikeamman lopputuloksen kuin valinta matkalla.

    Mutta Perko jos tehdään sinun tavallasi oletetaan aseella uhkaamalla saat suorittavan hakkaamaan ilman ennakkoraivausta niin kuinka kauan se kulu rasittaa JK:n tulosta kun samalla siinä raivataan taimia esille,jotka boivat hyvinkin kasvaa siellä vielä 100-150vuotta ennenkuin ovat poimintavuorossa, osaatko vastata?

    Perko

    21.8.  ”Tänä kesänä teetettiin ensiharvennuksia, kasvatus- ja uudistushakkuita reilut 30 ha.  Yhtään ennakkoraivausta ei tarvinnut teettää.”   Siinähän se metsänmyynti tulos on selitetty!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    En olettanutkaan, että osaisit vastata. Ilmeisesti olet tosi jumissa vaan siinä parhaimmassa arvokasvuvaiheessa.

    Se on fakta, että niissä tehdään koska teen niitä. Ei ikinä ei jää tosin sellanen olo, että oli viimeinen kerta vaan mitä oletan ja olen nähnyt, että se on hyvinkin jatkuvaa. Olisi kiva tietää minkälaista aikaa tulisi JK laskussa niissä käyttää? Jos joku muu osaisi vastata?

    Jovain Jovain

    Vähillä hoidon toimenpiteillä olet päässyt Timppa. Metsän kasvun potentiaali menee sinne, minne se on tarkoitettu ja vähentää hoitotöitä.

Esillä 10 vastausta, 12,451 - 12,460 (kaikkiaan 13,323)