Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,441 - 12,450 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    Istutuskuusikkohan on melko ennakkoraivausvapaa. Tuollaisiin JK-metsiin syntyy paljon pihlajaa ja hieskoivuja ja muita puulajeja ja ne eivät koskaan tukahdu samalla tavalla. Sen lisäksi, että ennakkoraivaus ja jälkiraivaus olisi tarpeellista jos haluttaisiin edes yrittää säilyttää metsän terveyttä.

    Pienaukkokuva oli hyvä, siinä näky pihlaja saattaa vallata puoletkin sen auko pinta-alasta. Siinä näkyy miten tuottava ala supistuu. Mikään määrä raivausta ei enää pelasta.

    suorittava porras

    Jk :n tuloksena tulot romahtavat ja jossakin vaiheessa eteen tulevan uudistamisen työmäärä ja kulut  kasvavat toiseen potenssiin. Jälkimmäinen on seuraavan sukupolven murheita ,mutta hiilensidonnan hupeneminen  kasvun ehtyessä koskee jo nykyistä sukupolvea. Sanktioita pukkaa ,kun kasvu alenee. Onkin mielenkiintoinen yhtälö ,miten saadaan alenevalla tuotolla maksettua alenevan hiilensidonnan aiheuttamat kasvavat  kulut .

    Jk-metsien korjuukustannukset ja runsaammasta työmäärästä aiheutuvat päästöt kannattaa otta myös tarkasteluun. Puuta kertyy jk-metsistä kolmannes samassa ajassa verrattuna aukkoon ja pinta-aloja on käsiteltävä kolminkertainen määrä nykyiseen verrattuna , mikäli siirrytäään jatkuvaan kasvatukseen ja samalla täytetään nykyisen teollisuuden tarpeet. Tämä on tosin vain teoriaa ,koska teollisuus siirtyy maihin ,joissa raaka-ainetta saa vaivattomammin ja alemmilla kustannuksilla. On syytä pohtia kenen etua tämä sitten palvelee. Metsätaloudelle saa kuitenkin sanoa hyvästit ,jos jk yleistyy. Sen seurauksena myöskin ne puut saavat kasvaa ”jatkuvasti” kunnes palo polttaa tai laho hoitaa . Siinä vaiheessa on turha leikkiä prosenteilla ,kun tulot ovat nollassa.

     

    Perko

    Vastustajat ovat unohtaneet erikoisalansa vc- jätteet ( ne asialliset) jo pois tekstistä, mutta oppia ei ole mistään tarttunut.   Monikerroksellinen eri-ikäistä metsää selitätte heitteille jätetystä aukoistanne  niitähän on kymmeniätuhansia hehtaareita  hoitamattomina  ei taida kiinnostusta olla rästeihin.   Tuottavuuden menetelmät  eivät  autuaita tamppaajia kiinnosta.  Ennustuksenne ovat aukonhoidon teatteria  joka kerta sukupolvesta toiseen!

    A.Jalkanen

    Näytöt ratkaisevat. Tutkimuksessa ja käytännössä. Ei simulaatiot eikä teoriat. Jos kuka haluaa edistää jk-asiaa, niin esittelee näyttöjä.

    Kyllä tuottava metsä kiinnostaisi, mutta kun menetelmät ja koealat ovat visusti salaisissa kansioissa. Poikkeuksena Jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry, joka esittelee käytäntöjä ja edistää vertaisoppimista (ks. linkki).

    https://www.jatkuvakasvatus.fi/post/uudistavaa-tietoa-ja-toimintaa-metsanomistajille—valmisteluhanke

    A.Jalkanen

    Oppimateriaalissa esimerkkikohteita ja muuta perustietoa.

    http://www.jatkuvakasvatus.fi/oppimateriaali

    Jatkuvassa kasvatuksessa hakkuukypsyys määritetään yksittäisille puille:

    http://www.jatkuvakasvatus.fi/oppimateriaali/puuntuotos-ja-kannattavuus

    Mäyräkoira

    Jos mentäisiin taas ihan reaalielämään. Hakattu aukkoja kolmen vuoden aikana n. 10,5 ha. Kannot ja havut myyty yht. 13066,05 alv 0%.  Mätästyksestä ja taimista ja istutuksista tullut maksettavaa yht. 10479,05 alv 0%. En ole käyttänyt menolaskuihin tulleita bonuksia, joita kertynyt 419,27. Itse istuttanut pinta-alasta 2,5 ha. Lisäksi myynneistä tulleet normaalit bonukset ja fsc- lisä, jotka ei sisälly tähän laskelmaan. Miten tämä positiivinen tulos huomioidaan laskelmissanne?

    Visakallo

    Vastaan Perkon puolesta: ”Älä tule Mäyräkoira aukkojesi kanssa tänne sotkemaan selkeitä jk-asioita!”

    A.Jalkanen

    Mäyräkoira räkyttää nyt väärässä ketjussa; ei tänne tuollaista kerettiläistä juttua saa laittaa. Tosin Timppa on todistanut samaa jo pitkään, mutta selkeät numerotiedot ovat vakuuttavampia.

    reservuaari-indeksi

    Ai että kun on sokeerista, ihan äkkimakiata! Konseskusko se lauskeutu kellarin perille! Se on komiata lukia kun tuloo rauhalliset aatokset attendohon! 👌

    L

    Mäyräkoira

    Resind vastaa eikä vittuile.

Esillä 10 vastausta, 12,441 - 12,450 (kaikkiaan 12,526)