Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,401 - 12,410 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Kyllä minäkin osaisin kertoa ideaalisen jk-metsän puustojakautuman.  Ei sellaista kuitenkaan yleensä löydy Suomen metsistä ja jos löytyisikin, niin jaksollinen peittoaisi sen kymmenillä prosenteilla.

    Perko

    Muistelen niin, että  Pukkala  oli hieman  tarkentanut aiempia  kokoja  siinä jonka lähetti  A J:lle.   Tahallani jätän  selvittämättä  tälle  ” rääkyvälle lokkilaumalle”  joilla on kaikkeen sopiva yks oikeatotuus.     Jos ei onnistu laskemaan kasvuneroja  4 m ja  18 m  D 17 cm  puista niin siltä pohjalta  tuottavuudenoptimointi on syytä ulkoistaa.    Siihen ratkaisuun  ei välttämättä tarvitse metsää eikä aukkoa jolla  parastuottavuus selviää.  Sovellus metsässä voi olla  jopa  parempi tai muuta riippuen lustonpaksuudesta  ja siihen johtaneista olosuhteista.

    Jalappa voi  kertoa  optimijakaumat erimetsätyypeille ja niiden synergiaedut !  sorry  unohdin  Timpan , anna palaa!

    A.Jalkanen

    4 metrin puut ainakin kasvavat paremmin keskenään kuin 18 metrin puiden alikasvoksena. Samoin 18 metrin puut keskenään paremmin kuin jos niillä on paljon alikasvosta. Tästä ehkä johtuu kasvuero jk ja jaksollisessa mallissa. Pienet puut kannattaa kasvattaa tiheässä ja isot harvassa eikä kaikkia sekaisin, jos haluaa maksimoida puuntuotantoa. Onko se kannattavampaa – se riippuu…

    Jalapa

    Tahallaan jättää kertomatta, kun ei ole kerrottavaa. (vain trollia)

    Hyvän metsänhoidon suosituksia kun käyttää ei homma mene pieleen. Synergia tulee, kun on laajat metsät, isot kuviot, hyvin hoidettu, hyvä tiestö etc.

    Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan.

    Kuten aiemmin kerroin, neljä hehtaaria MT metsää Etelä-Suomessa riittää viidentoista vuoden välein tehtävään päätehakkuuseen, hehtaari kerrallaan eikä ole tampattavaa. (mitä se sitten onkaan? sitä en tiedä kun ei kuulu minun metsänhoitooni)

    Perko

    Näyttää, että hommat ovat hallinnassa  ja saavutettu   tasainen kymmenenkuution vuosikasvu koko hoitoalalle  vielä jos  tulis 600  €/ha   tuloa  vuodelta.  Arvelin kyselyidenne  ja palautteen  perusteella tuoton olevan huonommin. No sitähän  noissa vastauksissakaan ei  käsitelty.

    Jalapa

    Näin juuri. Trollilta kun kysyy jotain, keskustelu muuttuu kuusivuotiaan tasolle :”mun iskä on vahvempi kuin sun iskä”. Siksi jättäydyn taas tästä ketjusta.

    Jaksottaisessa kasvatuksessa löytyy tiedot, puuston arvioitu kasvu, toteutunut kasvu, ppa, poistuma, jäljelle jäävä ppa, tulos €/m3 yms. Metsäsuunnitelma! JK apostoleilta ei vastaavaa ole pyynnöistä huolimatta saatu.

    A.Jalkanen

    Nii jos inventoinnissa Etelä-Suomen keskikasvu on luokkaa vajaat 8 metsämaalla, niin osa alueista kasvaa tätä selvästi enemmän.

    Perko

    Muistinvaraisetluvut  ja  nuo tämän kuun alussa  tulleet  metsäkeskuksenlukemat  jk sta nyt parin vuoden  hakuun jälkeen näyttää  niillä tähteillä samaa.  Osalla  ovat 10 ja  12 m^3  kuin  A J n lukematkin  E- Suomessa.   Kävin  tsekkaamassa Jalapa juttujasi 2019 asti ,  niin  olos  ”veli ” huoleton  ja voit jättää palstan,  menetystä en ehkä huomaa.

     

    Metät kunnossa!

    ”…tämän kuun alussa  tulleet metsäkeskuksenlukemat….” 🙂

    Ollaan vielä aika kaukana ajan tasalla olevasta metsäsuunnitelmasta. Aineisto on kerätty ehkä 2015 ja siihen sitten vaan laskennallisesti lisätty kasvupaikan yms. mukaan kuutioita. Toivottavasti et aikanaan pety moton mittikseen (ja hakkuun jälkeen jäävään puustoon ja sen todelliseen kasvuun jatkossa…..). Arvioitu kasvu ja toteutunut kasvu suattaapi vähä heittää!

    Perko

    Hyvä  M- kunnosa  kun hokasit, tarkistin ja  aineisto onkin   jo vaihtunut 31.7. 2024  eikä tämän kuun puolella.   Niin siinä luki.   Tuollaista jätettä ja potaskaa  sitä meikäläinen mättää  kun ei ole tarkkana ja löpisee mitä kuvittelee muistavansa. Yritän  parantaa ja tarkentaa ja  varmasti otan nöyränä opiksi  huomautuksesi!

    Ohjelma  näytti arvon muutoksen  myös päivitetyillä hinnoilla.

    Katsoin tuosta laskelmallani  tuottolukuja, näyttäisi olevan  reilu 12% .   Yhteiskuntakin saa siitä  sen 4 % niin en vie  ” heidänkään rusinoita”!

Esillä 10 vastausta, 12,401 - 12,410 (kaikkiaan 12,526)