Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,361 - 12,370 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Visakallon tila on Suomi pienoiskoossa.

    Perko

    ”   puuta keskimäärin enemmän hehtaarilla kuin niitä aikoinaan hankkiessa”  .. ovat vaan joskus unohtunut;   sekin sisäänosto on jonkinmoinen meno ja silloin aikoinaan maksetut pinta-alakohtaiset verot.    Kun kaikki kulut on  pois niin loput ovat sitä  bensiinin+ 2,5% öljyn poltosta raivauksilla tamppauksesta korvaus.  Korkokulut ovat hoitaneet  pankissa  toiselta tililtä niin sitähän  ei  tarvii muistella. Sellaisena   Suomi  näkyy metsänomistajalle  aukosta nähtynä.

    Visakallo Visakallo

    Kerropa Perko, millä tavalla metsän kasvatustapa oikein vaikuttaa metsätilan hankintaan?

    Nuakka

    Muistaako joku oliko jatkuvan kasvatuksen metsät vapautettu pinta-alaverosta? Tai mitä kautta niitä saa ilmaiseksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko, laskenta menee liian vaikeaksi jos pitää huomioida 60 vuotta taaksepäin, kun 60 vuotta eteenpäinkin tuottaa huomattavaa tuskaa.

    Visakallo Visakallo

    Tulehan Reva-Leena joskus käymään, niin näet ihan itse mitä on ja minkä verran.

    Timppa

    Opin aikanani eräältä kokeneelta ja erittäin ammattitaitoiselta sijoittajalta, että menneisyyden  voitoilla tai tappioilla ei ole mitään merkitystä investointipäätöstä tehtäessä.  Vain se otetaan huomioon, mikä vaikuttaa tulevaisuuteen.  Kun teen aukon, niin näin varmistan metsäni kasvun paranemisen.  Jos teen harsinnan, niin varmistan metsäni kasvun kasvun taantumisen.

    Kaikki tämä on nähty tuhansia ja tuhansia kertoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Biologi Jaakko Junikka Metsäasiantuntijat FB-ryhmässä.

    Jos liitis halutaan oikeasti ottaa, viranomaistenkin puolelta… metsänhakkuissa huomioon, niin ainoa vaihtoehto on pesäpaikkojen läheisyydessä avohakkuista jatkuvapeitteisiin harvennuksiin siirtyminen. Ainoa tapa, millä metsänkasvatus ja liitis on yhdistettävissä.

    Se on pohjoisesta Keski-Suomesta ilmeisesti jo kadonnut. ”10–20 viime vuoden aikana 13 eri alueella tehtyjen seurantatutkimusten mukaan liito-oravien määrä on vähentynyt alueesta ja seuranta-ajanjaksosta riippuen 20–58 prosenttia.”

    Nyt 10 vuoden välein tehtävässä liitiksen kannanarvioinnissa kanta on tipahtanut 30 molemmissa… Taajamien ulkopuolella on kohta niin harvinainen laji, että ehkä EU:n pakottamana toimiin varmaan viimein ruvetaan. Ja nähdäkseni ainoa keino on avohakkuista liitisystävällisiin harvennuksiin siirtyminen.

    https://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/liito-orava/

    Puuki

    Liito-oravahan liitää kymmeniä metrejä kerrallaan. Kaistalehakatun alueen yli helposti varsinkin, jos on jätetty täysikasvuisia säästöpuita alueelle.

     

    R.Ranta R.Ranta

    En voi mitenkään käsittää tällaista vastakkainasettelua. Jos jk on aivan päätöntä, niin miksi ihmeessä se hyväksyttiin menetelmäksi? Jatkuva kasvatus on sallittu menetelmä muiden joukossa, eikä minulla männiköitteni jaksollisena kasvattajana ole pienintäkään sitä vastaan, että joku niin toimii – päinvastoin. Jos yhtään olen oikein tulkinnut ihmisten tuntoja, niin valtaosa suomalaisista ei pidä hakatuista aukoista, vai onko teistä joku toista mieltä? Miksi siis siitä pitää pitää tällainen poru – en mitenkään voi ymmärtää.

    Voimaperäisellä jaksollisella kasvatuksesta voidaan ymmärtääkseni aika kiistattomasti osoittaa, että puuntuotoksen määrä on näin suurempi. Kannattavuus on sen sijaan huomattavasti monimutkaisempi kysymys ja riippuu olellisesti mm. kasvupaikan olosuhteista ja laskentakorosta jne.

Esillä 10 vastausta, 12,361 - 12,370 (kaikkiaan 13,323)