Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,321 - 12,330 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Paljaan maan arvo on taloustieteen termi joka riippuu nettotuloista, laskenta-ajasta ja korosta. Summa-arvomenetelmän arvio maan arvosta on eri asia ja perustuu toteutuneisiin kauppahintoihin. Jotka riippuvat myös koroista. Korotonta maailmaa ei ole.

    Ammatti Raivooja

    Paljaan maan arvo muuttuu riippuen missä kontekstissa se on mitä sen päällä on. Se ei voi olla vakio, jolle lasketaan vaihtoehtoinen sijoituskorko. Niinkuin Timppa sanoi, en maksaisi penniäkään 2ha:n paljaasta maasta.

    Esimerkiksi bonukset, jotka on käytettävä 2 vuoden sisällä uudistamiseen, raivaamiseen tai lannoittamiseen, niin miten näille voi laskea vaihtoehtoisen sijoitustuoton mutta ne luovat sille paljaalle maalle arvon ja silloin kun se on esimerkiksi näistä uudistustoimista riippuvainen niin vaihtoehtoisen sijoitustuoton laskeminen menee metsään.

    Jovain

    Hoidetuissa jk metsissä ei ole paljasta maata, sitä vastoin jaksottaisessa on tuottamatonta aikaa. Tuskin on kannatusta puuttua, jos hankinnalla pääsee samaan tai yli, valinta on selvä. Kalustoa on saatavilla ja sopii paremmin myös jk metsiin. Vaihtoehtoiset sijoitustuotot saa olla.

    Ammatti Raivooja

    Jos taimikko maksaa 1500e/ha niin sen uudistuskulut ja mahdollinen varhaisperkaus ja taimikonhoito saattaa maksaa lähelle tuota, jolloin maan arvoksi jää se melko pyöreä nolla. Sen verran pelkästä paljaasta maasta jää jäljelle ja siitä jonkun kannattaisi maksaa. Sitten kun siihen on käytetty rahaa mitä ei voi sijoittaa muuhun ja osa voi olla maksettu avohakkuu tulolla ja näitä kuluja voi pitää kaupankäyntikuluna tai ”verona” mille ei välttämättä voi laskea vaihtoehtoa koska lakisääteinen uudistamisvelvoite. On vain hyväksyttävä, että osa tulevaisuuden päätehakkuu tulosta on käytettävä uudistamiseen.

    Sitten taas tälle todelliselle rahalle joka tulee tilille ei mukamas lasketa korkoa joka on kuitenkin se aito vaihtoehto joko sijoittaa tai maksaa korollista lainaa pois. Se muuttuukin metsätalouden ulkopuoliseksi rahaksi. Näin saadaan ihan nurinkurista JK laskuja mitkä ei heijasta todellisuutta.

    A.Jalkanen

    Mielestäni jaksollinen pärjää vertailtaessa ihan pelkästään sijoitukset metsään: realistiset uudistamis- ja hoitokulut, riskit ja tuotos. Ilman metsän ulkopuolisten sijoitusten tuottoja, realistisilla koroilla.

    Jovain

    Aivan, voihan se joillakin olla ainut tarkoitus sotkea. Teen mieluummin hankintakauppaa ja aina tilaisuuden tullen  jk metsänhoitoa. Ja aivan siitä syystä, että on metsänhoidolle parempi ja kauppamuotona antaa paremman tuloksen.

    R.Ranta

    Jos paljaan maan arvo on nolla tai negatiivin niin se tarkoittaa että homma ei kannata. Jos paljaasta maasta lähdettäessä nettonykyarvo tippuu nollaan, niin ollaan kannttavuuden rajalla käytettävällä  laskentakorolla ja hoitomenetelmällä.

    Ei kai summa-arvoissa mitään kauppahintatilastoja käytetä (niitä taitaa ollakin kovin vähän) vaan Tapion laskemia maapohjan arvoja. Joskus naureskeltiinkin sitä, kun Tapio oli muuttanut Lapin osalta korkoa pienemmäksi, ettei maan arvo mene negatiiviseksi. Lapissa tietenkin korko on sama kuin etelässäkin.

    Siihen metsäekonomiaan ehkä kannattaisi hieman perehtyä, jos kovaa poikaa syvällä rintaäänellä ottaa kantaa. Siksikin, että on edes hajulla siitä mistä keskustellaan.

    A.Jalkanen

    Itse käyttäisin ennemmin kauppahintoja kuin taulukoita mutta miten vain. Perustelen sillä että maapohjan hinta voi myös vaihdella markkinatilanteen mukaan. Lukaisepa RR ”Aukon tuottomenetelmät” -ketjusta kysymykseni, ja vastaa jos huvittaa.

    Ammatti Raivooja

    Tapion käyttämiä maapohjan arvoja. Jos sinä purat mikrotasolla esimerkiksi sen kirkon maan ja sanot, että niiden kannattaa myydä se maa ja sijoittaa se raha. Silloin se on irroitettu isommasta kokonaisuudesta eikä ole mikään Tapion keskiarvostahinta maapohjalle. Sinä et esitä kauppahintatilastoja pelkille maapohjille vaan haluat käyttää isompien konaisuuksien ja puulisten maiden keskiarvoja niin sehän sisältää väitteen, että joku maksaisi niitä hintoja siitä kirkon pelkästä pienestä paljaasta maapalasta. Kuka on se sijoittaja joka ostaisi sen Tapion keskiarvohinnoilla ja tekisi tappiota sillä maapalalla ja kirkko rikastuisi sijoittamalla sen rahan johonkin. Ihmeellinen ajatus. Metsäekonomia on aika kaukana todellisuudesta Jos se ajattelee, että jokainen maapala ostettaisiin ja sen uudistamiseen tarvittava raha saataisiin kaukana tulevaisuudesta kun oikeasti mitä nyt päätehakataan ovat lähes ilmaiseksi eli luontaisesti syntyneet ja niistä rahoista osa jätetään maahan joka luo sen maapalan arvon.

    Timppa

    Niissä ammattilaisten esittelemissä jk-metsissä, joita olen nähnyt,  on selvästi enemmän tuottamatonta pinta-alaa kuin huonossakaan jaksollisessa metsässä.  Sama pätee myös harsintametsiimme ennen niiden uudistamista.

    Myös erittäin hyvin uudistunut Luken 1980-luvulta asti kasvattama jk-metsä häviää selvästi selvästi karummille metsillemme.

    Sadut ovat satuja.  Mittausdata on se, joka kertoo totuuden.

Esillä 10 vastausta, 12,321 - 12,330 (kaikkiaan 12,526)