Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,301 - 12,310 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • R.Ranta

    Turvemaiden maahan sitoutuneella hiilellä on niin iso merkitys, että sen osalta joudutaan tekemään jatkossa kaikki mahdollinen, ettei ne lennä sieltä taivaan tuuliin. Jos jk on siihen parempi ratkaisu, niin tähän tullaan niiden osalta menemään. Metsäsektorilla ei ole vielä ymmärretty ollenkaan  ottaa vakavasti koko ilmaston lämpenemisasiaa.

    Tällaiselta vertailevalta keskustelulta on tysin pohja pois ja se on mieltä vailla, jos edes siitä ei ole yhtenevää näkemystä, pitääkö tehtävälle investoinnille laskea korkoa vaiko ei.

    Ammatti Raivooja

    Kait metsäsektori on etunenässä ollut biopolttoaineita ja uusiutuvia pakkauksia. Kyllähän öljyn korvaaminen on yksi isoimmista ihmiskunnan haasteista ja selluteollisuus sivutuotteineen on siinä yksi osa ratkaisua. Arvometsän sivuilla sivuilla lukee, että kuituteollisuus loppuu Suomesta muutamassa kymmenessä vuodessa. Kyllähän tuo sellupuu palvelee kumpaakin osapuolta kun metsästä harvennetaan vikaset puut ja parhaimman tukkilaadun jatkavat. Tuntuu tosi oudolta väitteeltä, että eka puut vikuutetaan ja lahotetaan murskaamalla ja sit sanotaan niistä kasvaa pelkkiä tukkipuita raivaamatta ja kuituja harventamatta.

    mehtäukko

    Se on ampuilua omaan koipeensa. Ja RR:n ”metsäsektorilla ei ole ymmärretty ollenkaan” on kyllä outoa puuroa. Vasta MG julkisti Metsä Plus – ohjelman, jota Dasos käyttää toiminnassaan.

    Nytkin on keksitty puusta aikaansaatu eristemateriaali, joka säätyy ilman lämpötilan mukaan…  Siihen ei tukkia käytetä.

    R.Ranta

    Minäkään en tarkoittanut teollisuutta vaan metsänomistajia,  kapulojen tuottajia. Teollisuus on huomattavasti paremmin hereillä asiassa ja on tietysti syytä ollakin. Ala on täysin viennistä riippuvainen ja rajojemme ulkopuolisesta maailmasta.

    Ammatti Raivooja

    ”Metsäsektori=metsäala= metsiin liittyviä elinkeinoja, kuten puun ja metsien kasvatusta ja korjuuta, metsäteollisuutta, metsänomistajille suunnattuja palveluita, luontomatkailua ja metsäntutkimusta.”

    ”Metsäsektorilla ei ole vielä ymmärretty ollenkaan  ottaa vakavasti koko ilmaston lämpenemisasiaa.”

    Siis selitä tarkemmin kun en näillä jutuilla vielä usko sinua. Eli ei sittenkään metsäsektori vaan metsänomistajat? Metsänomistajat eivät ymmärrä ilmastonmuutosta, koska he ovat maksimoineet uusiutuvien materiaalin raaka-aineen tuoton?

    Puuki

    Tuottavuusvertailulta on pohja pois, jos jk-kannattajat ei ota huomioon vallitsevia olosuhteita kussakin tilanteessa. Kaikki tulot ja kulut pitää ottaa huomioon.  Kantorahatulon erotus ja sen korkotulo on olennainen asia tuottovertailussa.

    Ammatti Raivooja

    ”Osallistumme Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimushankkeisiin, joissa kehitetään uusia menetelmiä turvemaiden hoitoon ja päästöjen vähentämiseen. Emme voi välttää uudistushakkuita tai ojien kunnossapitoa kokonaan, koska kaikki turvemaiden metsät eivät todennäköisesti uudistu luontaisesti eivätkä kaikki metsänomistajat halua kokeilla jatkuvapeitteistä kasvatusta. On tärkeää analysoida huolellisesti, missä tapauksissa uudistushakkuut ovat paras tapa edetä ja mitkä ojat on syytä pitää kunnossa.” Metsä group

    Voisi sanoa, että metsäsektori on tosi hyvin hereillä suurimmaksi osaksi. Kyllähän jonkinlaista realismia on tuokin ettei kaikki uudistu ilman maanmuokkausta ja männyllä valopuuseman kautta et jos uusiutuu sitten huonosti kasvavalla kuusella ja hieskoivulla niin ei siinäkään paljoa arvoa ole.

    mehtäukko

    RR…”Tällaiselta vertailevalta keskustelulta on tysin pohja pois ja se on mieltä vailla, jos edes siitä ei ole yhtenevää näkemystä, pitääkö tehtävälle investoinnille laskea korkoa vaiko ei…”

    Eikö se menny jakeluun, että omalta kohdaltani olen pitäytynyt ja terveellä järjellä luottanut hyvän metsänhoidon suositusten koetuloksiin ja ekonomien laskelmiin. On selkeät erot kannattaako kuiva kangas myllätä ojille ja mustaksi kuusen kasvu-alustaksi vaiko kevyesti äestäen joko kylvättää sp:lla tai kylvää mänty. Kannattaako suon takaiselle pikku kankaalle rakentaa autotie, vai korjata se talvitienä. Jne…jne…Kannattaako mt kuusikko heti hakkuun jälkeen kääntömätästää ja tökkiä jalostetut ku-potit, vai odotella heinittymisen ja vesakon riemuja??

    Korot on laskettu sovellettavaksi käytäntöön.

    Rippe

    Hankinta vs kantohinta:

    – Ruotsissa puhutaan erityisesti hankintahinnoista. Hieman on vielä epäselvää minulle, kuinka asiat käytännössä hoituvat. Ainakin sellufirman ostaja on soitellut, ja tarjoutunut hakkaamaan, kun koneet ovat olleet lähistöllä.

    Eli juuri nyt ymmärtäisin siten, että hankintahinnoista puhutaan, mutta käytännössä metsäfirmat ostavat puuta ”all-in” ajatuksella, eli mahdollisimman helppo juttu myyjälle. Ruotsalaisuuteen kuuluu nähdäkseni pitkien liikesuhteiden arvostaminen, ja oletan tämän pätevän myös puukauppoihin.

    Keväällä naapurini teki hankintana energiapuuta, hintaan 600kr per motti oli oikein tyytyväinen.

    Visakallo

    Puuki: ”Tuottavuusvertailulta on pohja pois, jos jk-kannattajat ei ota huomioon vallitsevia olosuhteita kussakin tilanteessa. Kaikki tulot ja kulut pitää ottaa huomioon.  Kantorahatulon erotus ja sen korkotulo on olennainen asia tuottovertailussa.”

    Puuki kiteytti tuossa viestissään kaiken olennaisen.

Esillä 10 vastausta, 12,301 - 12,310 (kaikkiaan 12,526)