Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,291 - 12,300 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metät kunnossa!

    Niin. Myhistyksen kautta kun menee tukit sahalle ja siellä raakitetaan hinta on puolet, mutta sen päälle saat maksaa kuljetuksen jonka jälkeen ollaan lähellä 30 % hintaa ja alle kuidun hinnan kun pystykauppaan verrataan. Siinä menee kuutiot niin halvalla, että olen sittemmin jättänyt tuon kanavan käyttämättä…..

    Jovain

    Hankintakauppakäsite ei ole kadonnut minnekään. Yhtiöt tekevät hankintakauppaa, mutta pidättävät logistiikan itsellään. Eivät luovuta urakoitsijaa puunmyyjän ainespuukaupoille, sitä ei tee Mhy:skään.

    Jovain

    Epäillään kartellia. Yhtiön puille kannolta on oma logistiikkansa ja puunmyyjän puille tievarresta omansa. Tilanne on käytännössä vaikea. Menettelystä on kuluttajaviraston päätös, joka on kannolta suosiva, eli vapauttava.  Puukauppa ja korjuu ovat ajautuneet kokonaisvaltaisesti puunkäyttäjän (teollisuus) hyväksi ja toimialaksi. Niin kokonaisvaltaisesti, että puunmyyjät eivät ole voineet ylläpitää valmiuksiaan ja kalustoa, jolla vastata haasteeseen. Mhy:ten toiminta palvelee teollisuuden toimialaa.

    suorittava porras

    Miksipä haikailla menneen talven lumia?

    mehtäukko

    EDIT

    Kun klusteri omistaa jalostuslaitoksensa, sitoutuu vientisopimuksiin, työntekijöihinsä jne, millä lihaksilla omit korjuun logistiikkaa itsellesi? Sopimuksiin perustuva auto-, korjuu- ja muokkausyrittäjien ketjut toteuttavat vapaa-ehtoisin kaupoin tehtyjä toimeksi-antoja ja homma rulettaa hallitusti.

    EDIT

    suorittava porras

    Synkkiä pilviä näyttää kertyvän jk-uskovaisten taivaalle. Sahat ja sellufirmat rajoittavat toimintaansa heikon markkinatilanteen takia. Näin käy myös raaka-aineen hankinnan suhteen. Ensimmäisenä rajoitetaan ostoja ”haastavien” asiakkaiden kohdalla ja nämä jk-ihmiset ja heidän palstansa edusvat sen listan terävintä kärkeä. Tarvittava materiaali saadaan kevyesti aukoista.

    Jovain

    Omistaa tuotantolaitoset, mutta ei puuntoimittajien yksityismetsiä. Jovain kyllä kritisoi mehtäukon ”toimivaa” menettelyä. Myös metsänomistajien pitäisi olla oikeutettuja mehtäukon mainostamaan toimivaan menettelyyn. Kovin on vähäistä hankintakaupan osuus,  käytännössä lähes 100 prosenttia menettelyn ulkopuolella (kartellia pukkaa). Sama koskee jk metsänhoitoa.

    mehtäukko

    Onko siis ”arvostelusi” tyhjää länkytystä, sillä metsänomistuksella ei ole mitään velvoittavaa yhdenvertaisuutta itse jalostavaan teollisuuteen. Kun jotkut valitsevat talonsa ja puolensa oikein, puumarkkina ja toiminta vetää hyvin yhteisymmärryksessä.

    Jojovainin toitottama jk-autuus ajautuu heti kuseen, kun haasteet vientimarkkinoilla kasvavat.

    Jovain

    EDIT. Ei taida olla mitään ”velvoittavaa” myöskään teollisuudella tai koneyrittäjällä. Hoidossani oli molempia hoitotavan metsiä ja tein molemmantavan  puukauppaa ja käteiskauppaa. Että, ei nuo menettelyt vieraaksi ole jääneet.

    Metsuri motokuski

    Eikös jokainen myyjä voi myydä puunsa miten haluaa ? Joko pystykauppana tai hankintana. Voi jopa toimittaa puutkin tehtaalle jos näkee sen tarpeelliseksi. Ongelmana voi olla että kalustoa on vaikea löytää muutoin kuin huonompina korjuu aikoina.  Ei kai ketään  voi velvoittaa hankkimaan kalustoa siltä varalta että joku pyytää ajamaan tai korjaamaan puunsa kerran pari vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 12,291 - 12,300 (kaikkiaan 12,526)