Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,231 - 12,240 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Minä olen käynyt parilla retkellä, joilla on  esitelty jk-kasvatusta.  Ovat vain vahvistaneet ”tamppaussysteemin” edullisuuta.

    suorittava porras

    Ikävä tuottaa taas huonoja fiiliksiä jk-apostoleille. Ajelin juuri vuosituhannenvaihteen tienoolla tehdyn aukon ohi. Kylvömännikkö oli jo kehittynyt siihen pisteeseen ,että puuta oli enemmän ,kun jk-tiloilla ja varsinainen arvokasvu vasta alullaan. Se uudistusala oli kooltaan 50 ha eikä yhtään harmita ,että olin osallistumassa sen hakkuisiin.

    Veikkaan ,että edellä mainitun kohteen kehitys on vielä riuskempaa verrattuna 1960-luvun alussa kulottamalla ja kylväen uudistettuun laajaan männikköpalstaan ,joka on päätehakkuun tuloksena aukkona jälleen. Keräsin aikoinaan aukosta puolukoita ja nyt omistaja laittoi 60- vuotisen männikön rahoiksi. Lähitienoolla 50-vuotiset kuusikot ovat kokeneet saman.

    Misthän johtuu ,että näissäkään tapauksissa omistaja ei ole kokenut jk:ta paremmaksi vaihtoehdoksi , vaan jatkaa jaksottaisen menetelmän merkeissä edelleen? Laskea varmasti osaavat ja tekevät ratkaisunsa talodellisesti  parasta tuottoa tarjoavalla tavalla. Ovat ahkerasti kokeilleet eri menetelmiä, myös jk-ta ,eivätkä ole jatkaneet hommaa kokeilua pidemmälle. Toimintaa on ohjannut talous ,ei tunne.

    Perko

    Miten  olisi ollut mahdollista 2000  tai 1960 tehdä  Jk ?   Mitä  noissa tapauksissa on kehumisen aihetta ?   Laske niistä  €- tuottavuus per vuosi  vertaa  ja kerro siitä!

    suorittava porras

    Isolla toimijalla  (130 000 ha) on mahdollisuus tehdä kokeiluja. Jk ei toiminut ,joten menetelmä jouti romukoppaan kontortamäntykokeilujen seuraksi. Aukko tehtiin niistäkin ja parempaa puulajia tilalle .

    Jovain

    Pitäisi Suorittavan huomata, että 50 vuotta on sopiva aika jk sulkuun. Siihen aikaan ei enää jatkuva kasvatus ollut vaihtoehtona valittavissa. Voi siitäkin johtua, että metsänomistaja ei jk:ta ”valinnut” vaihtoehdoksi. Voiko olla talouskeskusteluakaan, hyvinkin mennään tunteella ja käsityksien varassa.

    Nuakka

    Mitenkäs se sekametsä kehittyy jk:ssa? Entäs kuusettumisen vähentäminen ilmaston lämmetessä ja tuholaisten ja lahon lisääntyessä? Katsoin just mitä metsäverkko kertoi puulajisuhteista. 40% koivu, 45% kuusi loput mäntyä+ muut. Olisiko psrempi jakauma jk:ssa?

    mehtäukko

    Eipä tähän kaksoset puutu-, kuten ei todellisiin konkretioihin, sanallakaan. Toinen toistaa ihme tamppaustaan ja tulotonta 60v :n aukon jälkeistä aikaa, toinen vatuloi ummet lammet.

    Jovain

    Voihan sitä jotain kirjoitella, tämän ei pitäisi olla keneltäkään pois. Hirviongelma on lisännyt kuusen kasvatusta ja tietenkin nykyinen jk lisää kuusen osuutta. Mänty on kärsinyt tästä pahoin. Mutta miten nykyinen tilanne olisi paremmin hallittavissa. Jos pitäisi kaikki metsän kasvatustavat mahtua samaan metsään (MH sitä kokeilee). Kuviokohtainen on liian pieni alue, on mentävä suurempiin kokonaisuuksiin. Voidaan paremmin luotaiset vaihtoehdot ottaa huomioon. On tietenkin valinta kysymys, millä hoitomuodolla mennään. On myös alueita jotka huonosti taimettuvat ja uusiutuvat, mutta on myös tällaisessa väljemmässä mallissa paremmat mahdollisuudet valopuiden luontaiselle uudistamiselle.

    Timppa

    Tietysti kaikki tavat mahtuvat metsään.  Ei siitä ole mitään epäilystä.  Järki vaan siitä puuttuu.  Tätä on yritetty tolkuttaa.  Mutta umpiluuhun ei mikään uppoa.

    Nämä jk-hurmostyypit ovat oma uskontokuntansa.  Näin viime syksynä erään aivan livenä.  Paapatti kuin papukaija samaa litaniaa.  Ei mitään haitannut vaikkei 8 vuoteen hakkuusta ollut tullut uusia taimia.

    mehtäukko

    EDIT ” tällaisessa väljemmässä mallissa paremmat mahdollisuudet…”

    Pienaukkopolitiikka ei muutu miksikään vaikka koko jk-alue olisi 10000 ha. Silloin se ei ole jk:sta, sillä menetelmillä on ominaispiirteet ja reuna-ehdot.

    EDIT

Esillä 10 vastausta, 12,231 - 12,240 (kaikkiaan 12,526)