Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,181 - 12,190 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Eihän Jovain ne jk-puutkaan sinne tienvarteen ilmaiseksi tule. Jaksottaisesta metsästä ne tulevat pienemmällä rahalla.

    mehtäukko

    On pötyä väittää jatkuvasti harvennuspuina käsiteltävien jk- pöllien yltävän jaksollisen avo- hintoihin. Aivan sylttytehtaan tuotoksia. Kun saan jaksollisen avon mäntypylväskaupassa yli 100€ tukkipuusta, sen korjuu jk:sta ei ole oikein mahdollistakaan.

     

    Jovain

    Jos puun tuottona on ”tuplat” laatupuuta ja hankintalisä on tuntuva, eihän se voi olla vähemmän. Hintatilastot ovat toteutuneista puukaupoista.

    Ammatti Raivooja

    ”Eihän jk:n korkeampi tuotto voi olla vähemmän sijoitustuottona.”

    Korkolaskuissa tietysti suurin merkitys on alun tuloille ja menoilla. Sen takia isot alun tulot tuottavat korkotuloina enemmän kuin JK:ssa ja uudistuksen todelliset pienet menot ovat bonusten jamahdollisten havujen jälkeen mitättömät. JK halua korostaa, että näitä ole olemassa, vaikka suurin osa istutettavista metsistä on kuusia ja bonukset todellisia. On 2 tapaa miten JK laskija manipuloi ajattelua: Jättämällä korko pois avo hakkuutilanteesta tai laskeminen vuodesta 2 kun havut eivät ole tuloa, että uudistamisella saadaan mahdollisimman suuri kulu ja korkotulo.

    mehtäukko

    Jojovain…”Jos puun tuottona on ”tuplat” laatupuusta ja hankintalisä on tuntuva, eihän se voi olla vähemmän.”

    Hankintalisät ovat kyllä aina olleet tiedossa, siitä on turha huomautella. Tukkikaupassa Jojovain lisät pulitat omasta pussistasi.

    MaalaisSeppo

    Mielestäni eri kasvatustapojen vertailussa ollaan harhateillä, jos hakkuussa saatojen rahojen käyttötapa vaikuttaa jollakin ihmeellisellä tavalla vertailuun.

    Itse en harrasta jk-kasvatusta, mutta en pidä aukkohakkuusta saamaani satasta arvokkaampana kuin harvennuksesta saamaani. Harvennus satanen kai on verrattavissa jk- sataseen.

    Toiset sijoittavat aukkohakkuurahansa esim osakkeisiin, joku autoon. Onko em kaverin aukkohakkuu kannattavampi kuin jälkimmäisen? Minusta molemmat hakkuut ovat yhtä kannattavia.

    Ammatti Raivooja

    Tai auton 10% rahoituslainan takaisinmaksuun, asuntolainan maksuun tai sijoituslainan maksuun. Jos kuluille laskee sijoituskoron niin tuloillekin voi laskea, koska elämässä monella muulla on korkoa mukana. Et jos autolainan maksaa kerralla pois eikä tipoittain niin aukkohakkuuulla päästään paremmin 10% tuottovaatimukseen.

    Samapa tuo minulle on, JK yrittäjät eivät tienaa jatkuvalla kasvatuksella kun näytösluonteisesti tekevät kokeiluhakkuita, raha tulee Idan myymisestä. Uusiutumattomuus ja puiden laadun romahtaminen ja koivun kasvatuksen mahdottomuus tekevät siitä sopimattoman itselle ja ne, jotka siirtyvät JK:Henkilökohtainen vain parantavat omaa asemaa puiden haluttavuuden suhteen ja koivun kysynnän myötä.

    Ittelle ainakin tärkeä, että kuusijakson jälkeen tulee lehtipuujakso. Jos juurikäävän tulee kuusijakson aikana niin lehtipuujakson jälkeen se vähenee. Jos havujakso jatkuu jatkuvana niin juurikäävän määrä maassaei missään vaiheessa käänny laskuun vaan jatkaa kasvamistaan.

    A.Jalkanen

    Ei taida löytyä lopullista totuutta kannattavuudesta vaan keskustelu kiertää kehää. MaalaisSeponkin näkökulman ymmärrän; metsästä pois viety raha ei ole korvamerkitty avohakkuun tuloksi. Puuki sen sijaan kyllä ymmärtääkseni huomioi vuonna 0 saadun avohakkuun tulon mukaan nykyarvojen laskentaan. Sillä on suuri vaikutus lopputulokseen.

    Entä jos aloitetaan laskenta päätöksentekotilanteesta keskeltä kiertoaikaa: metsästä, jossa on mahdollinen kumpi tahansa malli? Tällöin päätehakkuun tuloja alussa ei tarvitse miettiä eikä uudistamiskuluja. Metsänomistaja tekee valinnan kuinka jatkaa varttuneen erirakenteisen metsän kasvatusta. Toisella hehtaarilla jatketaan ala- ja joskus yläharvennuksinkin, toisessa poimintahakkuin. Päätehakkuuseen ei ole pitkä aika, vaan se tulee eteen jo 30-40 vuoden päästä, jota pitemmän ajan vaikutuksilla on vähän merkitystä muutenkaan. Tai verrataan keskenään metsätiloja, joissa toisessa käytetään koko pinta-alalla jk ja toisessa jaksollinen, kuten Luke teki laskiessaan tuloja ja menoja normaalimetsässä.

    Miten silloin käy kannattavuuden jos oletetaan että kasvu pyörii eikä kanneta huolta uudistumisesta? Jk- menetelmän ohittamaton perusongelma on, että joko kasvu pyörii tai uudistaminen, mutta ei molemmat yhtä aikaa. Uudistumisvaiheessa tulee tyhjäkäyntiä samalla lailla kuin jaksollisessa.

    Kannattavuutta parantaa se että pohjoisessa ja karulla kasvupaikalla tarvitaan vähemmän uudistus- ja hoitotoimia, eli investoitua euroa kohti voidaan saada saman verran puuta myyntiin, joskin kasvatusaika on pitempi. Kannattavuutta heikentää jos mallin riskit toteutuvat. Muuttuva ilmasto vaikeuttaa ennustamista pitkälle. Varmin strategia onkin varmaan mahdollisimman monipuoliset ja monimuotoiset metsät sisältäen kaikki metsänkasvatustavat.

    mehtäukko

    ”…ohittamaton perusongelma on..”  Tarkemmin todettuna jaksollisen tyhjäkäynti ei ole lähellekään verrattavissa jk:n vuosikymmeniin hyvinkin epätasaisen yksipuolisen taimikon mahdollisuuteen. Jaksollisessa voit parantaa kasvu-oloja muokkauksin ja ojin. Jatkuvassa ne märät soistuvat juoperot alkavat työntää heinää ja hiestä.

    Oli tänään erään ostomiehen kanssa puheita mm. jk-pienaukon mahdollisen taimettumisen jälkeisen kuvion tulevaisuudesta. Huuhaata,- totesi.

    Husq165R

    Tiedä sitten. En ota kantaa menetelmien paremmuuteen.

    Mulle ainakin sata ostomiestä sanoneet jk:sta että loistavia tuloksia, yleistyy huimaa vauhtia, kiihtyy vielä tulevaisuudessa ja ostofirmat voimakkaasti mukana. Jatkoi kyllä, että vässyköille ei suosittele.

Esillä 10 vastausta, 12,181 - 12,190 (kaikkiaan 12,526)